Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

H NΔ παρά τα όσα υποστηρίζει η Κομισιόν δεν θα αυξήσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ

tags :
H NΔ παρά τα όσα υποστηρίζει η Κομισιόν δεν θα αυξήσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που γίνονται στο επιτελείο της NΔ και με την συμβολή τεχνοκρατών το βάρος επικεντρώνεται σε πολλά σημεία του σχεδίου της Mckinsey
To πρόβλημα της ΔΕΗ μαζί με την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ηλεκτρισμού  ήταν το πρώτο θέμα που τέθηκε στο τμήμα της έκθεσης της Κομισιόν που αφορούσε τα ενεργειακά.
Και η έκθεση δεν δίστασε να ανοίξει για μια ακόμη φορά το θέμα των τιμολογίων διατυπώνοντας πολύ προσεκτικά, ότι η ΔΕΗ πρέπει να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά της προβλήματα κάνοντας χρήση της τιμολογιακής πολιτικής της.
Όμως η ΝΔ  σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που γίνονται δεν έχει στις προτεραιότητές της την αύξηση των τιμολογίων, γιατί θεωρείται μέτρο αντικοινωνικό για το εκλογικό σώμα και αντιπαραγωγικό για την βιομηχανία.
Το πρόβλημα όμως της ΔΕΗ, όπως επεσήμανε και η έκθεση της Κομισιόν, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα γιατί έχει λάβει χώρα σημαντική επιδείνωση στα αποτελέσματα αλλά και στις ταμειακές ροές της.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που γίνονται στο επιτελείο της NΔ και με την συμβολή τεχνοκρατών το βάρος επικεντρώνεται σε πολλά σημεία του σχεδίου της Mckinsey, που θα περιλαμβάνει και εθελουσίες, καθώς και μια αποτελεσματικότερη διαχείριση των επισφαλών και ανεπίδεκτων  πελατών, οι οποίοι σαν μεγέθη δείχνουν επιδείνωση των ποιοτικών στοιχείων.
Η έκθεση της Κομισιόν εξάλλου σημειώνει ότι πέραν των τιμολογίων θα πρέπει να υπάρξει επιθετική στρατηγική  για τους συστηματικούς κακοπληρωτές.
Εισηγήσεις αναφέρουν ότι πέραν της ανάληψης από τις εισπρακτικές εταιρίες των απαιτήσεων της ΔΕΗ, θα μπορούν να υπάρξουν και πωλήσεις των απαιτήσεων, σε ακραίες περιπτώσεις, για πελάτες που στην κυριολεξία έχουν εξαφανιστεί από τα μητρώα της ΔΕΗ.
 Η ΔΕΗ με ένα συγκεκριμένο business plan που θα επιχειρήσει σημαντικό περιορισμό στο κόστος θα στοχεύσει σε μια αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων, παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν κατόρθωσε να υλοποιήσει την έξοδο στις αγορές που ήταν στρατηγικός στόχος από το 2018.
Με δεδομένο μάλιστα ότι, οι λιγνιτικές είναι αδύνατο να πουληθούν με κάποιο αξιοπρεπές τίμημα, η επιχείρηση θα πρέπει να ακολουθήσει ένα νέο εναλλακτικό δρόμο για την μείωση του μεριδίου της στην αγορά στο 50%.
Η έκθεση της Κομισιόν κατέγραψε ως θετική την μείωση του μεριδίου στο 77%, ανέφερε όμως ότι απέχει πολύ από το 50% που είναι ο στόχος του 2020.
Παράλληλα με την διαδικασία των ΝΟΜΕ να αποτελεί μια διαρκή αιμορραγία για την ίδια την ΔΕΗ - ζημιές πάνω από 200 εκατ το 2018 - είναι πολύ πιθανό οι πιστωτές να επαναφέρουν στο τραπέζι την πώληση των υδροηλεκτρικών.
Αν η νέα κυβέρνηση υποχρεωθεί σε κάτι τέτοιο, εκ των πραγμάτων, θα αναζητήσει πακέτα που θα συνδυάζουν μονάδες φυσικού αερίου είτε υδροηλεκτρικές με λιγνιτικές ώστε να ελαχιστοποιήσει το κόστος απώλειας της αφρόκρεμας του χαρτοφυλακίου για να πετύχει τον στόχο μείωσης του ποσοστού της ΔΕΗ.
Να σημειώσουμε, ότι ενώ η δίοικηση της ΔΕΗ παρουσίασε χθες 5/6 το πρώτο υβριδικό με συνδυασμό υδροηλεκτρικού και αιολικού στην Ικαρία, οι στόχοι για την ανάπτυξη των ΑΠΕ βρίσκονται ακόμα μακριά, παρά το γεγονός ότι έχουν εξασφαλιστεί  τα πρώτα κεφάλαια από την ΕΤΕΠ.
Η όλη ανάπτυξη όμως θα πρέπει να συνοδευτεί από μια συνολική αναδιάρθρωση για να υπάρξει  και η αντίστοιχη χρηματοδότηση.
Ακόμα και η υποστήριξη της λειτουργίας των λιγνιτικών με τα CO2 στις τρέχουσες υψηλές τιμές απαιτεί την πολιτική της αντιστάθμισης, που σαν προχρηματοδότηση απαιτεί το 30% της θέσης στο margin!.
 
Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης
www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης