Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τραπεζική άνοδος έως +4% επέδρασε στο ΧΑ +0,99% στις 821 μον. - Αβεβαιότητα για την αυτοδυναμία της ΝΔ - Επιδείνωση στα ομόλογα, το 10ετές 2,96%

Τραπεζική άνοδος έως +4% επέδρασε στο ΧΑ +0,99% στις 821 μον. - Αβεβαιότητα για την αυτοδυναμία της ΝΔ - Επιδείνωση στα ομόλογα, το 10ετές 2,96%
Η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τις προηγούμενες συνεδριάσεις.
(upd22)Τραπεζική αντίδραση καταγράφηκε στην χρηματιστηριακή αγορά μετά την χθεσινή βίαιη διόρθωση με επίκεντρο την Εθνική +4,08% - στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες - ενώ θετικά επέδρασαν και τα κέρδη επιλεγμέων μη τραπεζικών blue chips όπως ΕΛΠΕ +1,93%, Coca Cola +0,93%....
Σημειώνεται ότι ενδοσυνεδριακά καταγράφηκε έντονη μεταβλητότητα καθώς παραμένει η αβεβαιότητα για την ύπαρξη καθαρής ή οριακής αυτοδυναμίας για την ΝΔ ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τις προηγούμενες συνεδριάσεις.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 821 μονάδες και με πρώτη στήριξη την ζώνη των 800 μονάδων και με τις πρώτες αντιστάσεις στην ζώνη των 835 μονάδων
Ειδικότερα στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η  Εθνική +4,08% και ακολούθησαν Πειραιώς +3,4%, Alpha Bank +2,78% και Eurobank +1,39% ενώ με απώλειες -4,25% έκλεισε η Attica Bank.
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο ενώ επισημαίνει ότι ενδεχομένως δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι του 2019.
Επίσης, προειδοποιεί για την αργή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι οι πρόσφατες "προεκλογικές" παροχές Τσίπρα έγιναν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών
Η αποτίμηση των προσδοκιών έχει τιμολογηθεί και ολοκληρωθεί ενώ η συνέχεια του ανοδικού κλίματος πρέπει να στηριχθεί πέρα από τις προσδοκίες σε συγκεκριμένες πολιτικές από την κυβέρνηση της ΝΔ ώστε να προσδιορίσει την νέα αξία της χρηματιστηριακής αγοράς.
Η αγορά παραμένει εγκλωβισμένη στην αβεβαιότητα για το εάν η ΝΔ θα έχει ή όχι αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές στις υπερβολές των τραπεζικών μετοχών καθώς παραμένουν άλυτα τα προβλήματα με τα NPEs, των φτωχών κεφαλαίων αλλά και της χαμηλής κερδοφορίας
Από την άλλη και εν μέσω προεκλογικής περιόδου η τάση βελτίωσης στα ομόλογα δεν αφήνει αδιάφορες τις ελληνικές τράπεζες που σχεδιάζουν κινήσεις για να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η Εθνική θα  εκδώσει ομολογιακό tier 2, από 350 έως 500 εκατ . ευρώ με στόχο επιτόκια στο 7% ή και 6,5% ενώ η Πειραιώς  ύψους 350 εκατ με στόχο επιτόκια 8% με 9% εντός των προσεχών εβδομάδων.
Η διαφορά επιτοκίων σχετίζεται με το ρίσκο που εμφανίζει κάθε τράπεζα ενώ πριν λίγους μήνες προσφέρονταν επιτόκια στο 13% ή 14% οπότε υπάρχει τάση βελτίωσης συνολικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και με αυτά τα υψηλά επιτόκια οι κινήσεις άντλησης κεφαλαίων θα θεωρηθούν ψήφος εμπιστοσύνης καθώς οι επενδυτές μετά το 2015 θα επενδύσουν ξανά στις ελληνικές τράπεζες…χορηγώντας κεφάλαια.
Από την άλλη η σημαντική βελτίωση των επιτοκίων στην ελληνική αγορά ομολόγων έχει δημιουργήσει στρέβλωση  καθώς τείνει να μηδενίσει το spread με την Ιταλία.
Δεν μπορεί η Ιταλία να έχει επιτόκια στα 10ετή ομόλογα στο 2,51% και η Ελλάδα σχεδόν να έχει μηδενίσει την διαφορά και ταυτόχρονα η Ιταλία να είναι investment grade και η Ελλάδα junk bond ομόλογα σκουπίδια καθώς οι δύο χώρες έχουν 3 βαθμίδες διαφορά στην πιστοληπτική ικανότητα.
Σήμερα, επιδείνωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2,96% ενώ το ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 2,56% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 40 μονάδες βάσης..
Από την άλλη, βελτίωση καταγράφεται στα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 300 μονάδες βάσης από 304 μονάδες βάσης.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, με την μεγαλύτερη άνοδο ΕΛΠΕ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Φουρλής, Motor Oil, Αegean
Με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε ο Κέκροψ στο +29,75% καθώς κυκλοφόρησαν φήμες στην αγορά όπου δεν επιβεβαιώθηκαν, ότι βγήκε θετική η απόφαση για το θέμα που κρατάει χρόνια και αφορά στη διεκδίκηση εκτάσεων και στην αντιδικία με το ελληνικό δημόσιο ενώ παράλληλα ώθησαν και την μετοχή της Intrakom με κέρδη +14,67% καθώς κατέχει το 34,32% της εταιρείας
Σήμερα οι μετοχές της ΕΧΑΕ διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα 0,05 ευρώ ανά μετοχή

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,41% και τον Τραπεζικό δείκτη στο +0,79%
Στα δέκα πρώτα λεπτά σημειώθηκαν τα  χαμηλά της ημέρας με τον  Τραπεζικό Δείκτη κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας  -1,44% και ο Γενικός Δείκτης -0,54%.
Περί τις 16:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην δεικτοβαρή Alpha Bank +3,98% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,14% επιδρώντας και στον Γενικό Δείκτη στο +1,15%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 745,08 μονάδες με άνοδο +2,64%.
 Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,99% στις 821 μονάδες έχοντας υψηλό στις 822,68 μονάδες και χαμηλό στις 808,93 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 61,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος 33,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 18,4 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,5 εκατ. ευρώ και όγκου 280 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα ο ΟΤΕ διακίνησε 53,5 χιλ. τεμάχια αξίας 666 χιλ. ευρώ και η Motor Oil 24 χιλ. τεμάχια αξίας 540 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 821 μονάδες με την πρώτη στήριξη να εντοπίζεται στo ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων και να ακολουθεί η ζώνη των 770 -780 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις στην ζώνη των 835 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 850-860 μονάδων
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 745 μονάδες με την πρώτη στήριξη την ζώνη των  710-720 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 660-670 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 800 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες

Η επικαιρότητα

Με πυρετώδεις ρυθμούς εργάζονται τα κομματικά επιτελεία ενόψει των εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου ενώ το προεκλογικό σκηνικό φορτίζει η βροχή τροπολογιών στη Βουλή που οδήγησε σε αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.
Στην πρώτη του συνέντευξη μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χθες στην ΕΡΤ ότι την τελευταία ημέρα λειτουργίας της Βουλής, την ερχόμενη Παρασκευή φέρνει τροπολογία για κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου.
Την έναρξη των πειθαρχικών διαδικασιών σε βάρος της Ιταλίας προτείνει η Κομισιόν, καθώς η χώρα έχει παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ λόγω του αυξανόμενου δημοσίου χρέους.
Ωστόσο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici άφησε ανοικτή την πόρτα για την αποφυγή των πειθαρχικών κυρώσεων, εάν η Ιταλία συμμορφωθεί με τους κανόνες, τονίζοντας ότι είναι στο χέρι της ιταλικής κυβέρνησης.
Εάν τα κράτη-μέλη της ΕΕ στηρίξουν την εκτίμηση της Κομισιόν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, η Επιτροπή θα μπορούσε με τη σειρά της να προτείνει την έναρξη της διαδικασίας, μια κίνηση που αναμένεται πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις αρχές Ιουλίου.
H  διαδικασία θα μπορούσε να επιφέρει κυρώσεις ύψους έως 0,2% του ΑΕΠ της Ιταλίας, δηλαδή περίπου 3,5 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας, η χώρα πρέπει να παράσχει ένα σχέδιο διορθωτικών ενεργειών και πολιτικών που θα ακολουθήσει, καθώς και τις προθεσμίες για την επίτευξή τους.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, άφησε να εννοηθεί ότι, εάν χρειαστεί, η κεντρική τράπεζα παραμένει ανοιχτή σε μειώσεις των επιτοκίων, τονίζοντας πως τα μη συμβατικά εργαλεία της Fed είναι πλέον συμβατικά και πως πιθανότατα θα χρειαστούν με κάποια μορφή στο μέλλον.
Επίσης, στην υποχώρηση των εμπορικών ανησυχιών συνέβαλαν οι χθεσινές δεσμεύσεις του προέδρου των ΗΠΑ, D.Trump, και της Βρετανίδας πρωθυπουργού, T. May, για την επίτευξη μιας φιλόδοξης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των χωρών του στη μετά - Brexit εποχή.
Προειδοποίηση στις ΗΠΑ ότι οι συμφωνίες των Donald Trump και Kim Jong Un που επιτεύχθηκαν πριν από έναν χρόνο στη Σιγκαπούρη τελούν υπό κίνδυνο απηύθυνε η Βόρεια Κορέα, κατηγορώντας τη διακυβέρνηση Trump ότι της ασκεί αδικαιολόγητη πίεση για την αποπυρηνικοποίηση της.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι περισσότερες αγορές της Ασίας, μετά την πτώση που κατέγραψαν τις προηγούμενες ημέρες, δεχόμενες ώθηση από τη σημαντική άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +1,8%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -0,03% στις 2861,42 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +0,50% στις 26895,44 μονάδες.

Οριακά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πλην της Ιταλίας

Ήπια άνοδος επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίζοντας το ανοδικό κλίμα που σημειώθηκε χθες με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών και στις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές διαμάχες.
Εξαίρεση αποτελεί το χρηματιστήριο του Μιλάνου καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα (5/6/2019) την έναρξη των πειθαρχικών διαδικασιών σε βάρος της Ιταλίας, καθώς η χώρα έχει παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ λόγω του αυξανόμενου δημοσίου χρέους.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,05%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,25%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,7%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,05% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,10%
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,45%, ο S&P στο +0,25%, ο Nasdaq με κέρδη +0,10% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,22% (9,06 δολ)

Κέρδη στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε η Εθνική

Με κέρδη έκλεισαν τελικά οι τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα ενώ ενδοσυνεδριακά καταγράφηκε έντονη μεταβλητότητα
Με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Εθνική και ακολούθησαν Πειραιώς, Alpha Bank και  Eurobank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,2950 ευρώ με άνοδο +4,08% με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,1 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6250 ευρώ με άνοδο +2,78% με όγκο 5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,51 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,74 ευρώ με άνοδο +3,4% με όγκο 3,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,2 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8010 ευρώ με άνοδο +1,39% με όγκο 5,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,97 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,39 με άνοδο +1,91% και κεφαλαιοποίηση 619 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3045 ευρώ με πτώση -4,25% με όγκο 929 χιλ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 140 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,14 ευρώ με άνοδο +0,46% και κεφαλαιοποίηση 261 εκατ. ευρώ

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Mε μεικτές τάσεις έκλεισαν οι  τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΕΛΠΕ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola.
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Φουρλής, Motor Oil, Αegean
H Coca Cola έκλεισε στα 32,60 με άνοδο +0,93% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,12 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,38 ευρώ με πτώση -0,32% και αποτίμηση 5,94 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,1680 ευρώ με πτώση -0,55% και αποτίμηση 503 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,88 ευρώ με άνοδο +0,21% και κεφαλαιοποίηση 436 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,30 ευρώ αμετάβλητος και αποτίμηση 2,97 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 18,0 με πτώση -0,11% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,39 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,46 ευρώ με άνοδο +1,93% και κεφαλαιοποίηση 2,59 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 22,30 ευρώ με πτώση -0,89% και κεφαλαιοποίηση 2,47 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,8850 ευρώ με πτώση -0,45% και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,49 ευρώ με άνοδο +1,92% και κεφαλαιοποίηση 2,24  δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,4340 ευρώ με πτώση -0,69% και κεφαλαιοποίηση 273 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,00 ευρώ με πτώση -0,99% και με κεφαλαιοποίηση στα 259 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1066 ευρώ με άνοδο +1,52%  την κεφαλαιοποίηση 100 εκατ. ευρώ

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα – Το 10ετές 2,96% το spread με την Ιταλία 40 μονάδες βάσης

Επιδείνωση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,96% με χαμηλό ημέρας 2,91%
Είναι ενδεικτικό ότι όλα τα ελληνικά ομόλογα σημείωναν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις τις τελευταίες ημέρες.
Το ακόμη πιο σημαντικό το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε μειωθεί στις 20 μονάδες βάσης ενώ σήμερα βρίσκεται στις 40 μονάδες βάσης.
Πιθανή η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2,50%, ωστόσο το ράλι αυτό θα αποτελεί ακραία στρέβλωση.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης σημειώνουν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις.
Νευρικότητα καταγράφεται στην Ιταλία καθώς η Commission προτείνει την έναρξη των πειθαρχικών διαδικασιών σε βάρος της Ιταλίας, καθώς η χώρα έχει παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ λόγω του αυξανόμενου δημοσίου χρέους.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,56% ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 109,18 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,39% με απόδοση αγοράς 1,40% και απόδοση πώλησης 1,37%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,50%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 108 μονάδες βάσης και απόδοση 1,71% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 3 Ιουνίου 2019 στο 1,68%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 107,05 μονάδες βάσης και απόδοση 2,06% με το ιστορικό χαμηλό 2,02% στις 3 Ιουνίου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 107,94 μονάδες βάσης και απόδοση 2,74% με απόδοση αγοράς 2,76% και απόδοση πώλησης 2,72%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 108,20 μονάδες βάσης και απόδοση 2,95% με απόδοση αγοράς 2,96% και απόδοση πώλησης 2,94%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Ιουνίου 2019 στο 2,84%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 106,85 μονάδες βάσης και απόδοση 3,28%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 105,60 μονάδες βάσης και απόδοση 3,58%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 105,78 μονάδες βάσης και απόδοση 3,82%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 318 μονάδες βάσης από 312 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 300 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3% ή 300 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σε ιστορικά χαμηλά Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία - Νευρικότητα στην Ιταλία

Νευρικότητα σημειώνεται σήμερα στα Ιταλικά ομόλογα καθώς καθώς η Commission προτείνει την έναρξη των πειθαρχικών διαδικασιών σε βάρος της Ιταλίας, καθώς η χώρα έχει παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ λόγω του αυξανόμενου δημοσίου χρέους.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο σήμερα διαμορφώνεται στο 2,56%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 5/6/2019 στο -0,22% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 5 Ιουνίου στο -0,22%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,36% με το ιστορικό χαμηλό 0,355% που σημειώθηκε σήμερα 5 Ιουνίου του 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,69% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,668% που σημειώθηκε σήμερα 5 Ιουνίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,64% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,631% που σημειώθηκε σήμερα  5 Ιουνίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,56% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,11%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης