Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεννηματά: Δεν επεδίωξα τη ρήξη με τον Βενιζέλο - Ο Τσίπρας είναι ο μεγαλύτερος χορηγός του Μητσοτάκη

Γεννηματά: Δεν επεδίωξα τη ρήξη με τον Βενιζέλο - Ο Τσίπρας είναι ο μεγαλύτερος χορηγός του Μητσοτάκη
Έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής για την «κόντρα» της προέδρου με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
Ως πολιτική και όχι προσωπική επιλογή χαρακτήρισε η κυρία Γεννηματά την απόφασή της να θέσει ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ τον κ. Γιώργο Καμίνη, κίνηση που οδήγησε σε ανοικτή σύγκρουση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά την ομιλία της στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Οργανωτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ.
Η κυρία Γεννηματά υποστήριξε «Ο κ. Τσίπρας ηττήθηκε, εμείς αντέξαμε στο γαλάζιο Ποτάμι» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό που εφάρμοσε σκληρές πολιτικές λιτότητες και φεύγει με παραχωρήσεις στα εθνικά θέματα, καλλιεργώντας πολιτική διχασμού.
«Ο κ. Τσίπρας πρέπει να ηττηθεί οριστικά, συνέχισε, γιατί έκανε ζημιά στη χώρα με τη στάση ζωής του στα θέματα που αντιμετώπισε», εκτίμησε.
Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε πως το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται σε διάλογο με τους πολίτες που τον πίστεψαν, αλλά είδαν τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται.
«Αυτή τη στρατηγική υπηρετούν όλες οι επιλογές, δεν είναι προσωπική επιλογή, είναι πολιτική επιλογή» ανέφερε σχετικά με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Επιδιώξα πάντα την ενότητα και ποτέ την ρήξη, συνέχισε.
Όμως στηρίζω με νύχια και με δόντια τη στρατηγική μας.
«Έχω επίγνωση της αγωνίας, θα βγούμε πιο δυνατοί, θα αξιοποιήσουμε το σύνολο του δυναμικού, θα προχωρήσουμε με ενότητα», διαβεβαίωσε τα στελέχη.
Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε ξεκίνησε στις 16:00 το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Αν και η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη εδώ και 10 ημέρες, αυτή θα πραγματοποιηθεί σε ένα εξαιρετικά τεταμένο κλίμα και ένταση, καθώς συνεχίζονται οι διαξιφισμοί μεταξύ της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και του κ. Βενιζέλου.
Στην ομιιλία της η κα Γεννηματά τόνισε πως πρέπει «να τελειώνουμε με τις απομιμήσεις και να απελευθερωθούν οι προοδευτικοί πολίτες που αναζητούν την ελπίδα.
Με αυτούς τους πολίτες, αλλά και με όσους επέλεξαν άλλους δρόμους κάτω από τις αντίξοες συνθήκες των ευρωεκλογών, έχουμε από σήμερα ανοιχτό διάλογο» και υπογράμμισε πως «ανοίγουμε διάπλατα την πόρτα για να συμπαραταχτούν, να ενώσουν την δύναμή τους με το Κίνημα Αλλαγής.
Αυτό σηματοδοτούμε με τις επιλογές μας.
Η επιλογή μου για το ψηφοδέλτιο υπηρετεί αυτό τον στόχο.
Έχει ξεκάθαρα πολιτικά και όχι προσωπικά κριτήρια.
Θα κριθεί από τους πολίτες.
Η ρήξη και η σύγκρουση δεν ήταν δεν είναι ποτέ δική μου επιλογή.
Έχω όμως και έχουμε  την ευθύνη δύσκολων αλλά αναγκαίων αποφάσεων.
Σας θέλω όλους και πάντα και τώρα δίπλα στην πρώτη γραμμή της μάχης για να πάμε μπροστά με βάση το πολιτικό και εκλογικό μας σχέδιο.
Η εσωστρέφεια ρίχνει νερό στο μύλο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ».
Αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ τόνισε πως «είχαμε σημαντική καταγραφή στην αυτοδιοίκηση, εμείς μόνο αντέξαμε το γαλάζιο κύμα και είμαστε η 2η δύναμη στον χώρο.
Στις ερχόμενες εκλογές  θέτουμε ως στόχο να αντιστοιχίσουμε τις κοινωνικές και αυτοδιοικητικές μας δυνάμεις με το εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.
Ο κ. Τσίπρας τα έδωσε όλα, ηττήθηκε, αποδοκιμάστηκε, φεύγει.
Αφήνει βαριά κληρονομιά με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε και τις υποχωρήσεις που έκανε στους δανειστές, την καθήλωση της οικονομίας, τους εξοντωτικούς φόρους, την φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, την εγκατάλειψη της νέας γενιάς.
Σκληρές συντηρητικές πολιτικές που δεν μπορούν να συνεχιστούν».
«Ο κ. Τσίπρας φεύγει, με έντονη την εικόνα του διχασμού που καλλιέργησε και με παραχωρήσεις σε εθνικά θέματα.
Αντιμετώπισε το προσφυγικό αλλά και τις κρίσεις με τις φωτιές και τις πλημμύρες  με κυνισμό, αλαζονεία και χωρίς ίχνος ανθρωπιάς.
Φεύγει έχοντας τραυματίσει βαριά την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος με τα φαινόμενα καθεστωτισμού, παρακμής και εκφυλισμού, που ο ίδιος προκάλεσε.
Δυστυχώς όχι μόνο προσπάθησε να απαλλάξει τη ΝΔ από τις ευθύνες της για την κρίση αλλά έγινε και ο μέγας χορηγός του κ. Μητσοτάκη. Ευτέλισε τις προοδευτικές αρχές και αξίες ,προκάλεσε συντηρητική στροφή και δημιούργησε τις συνθήκες για επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας τόσο στις ευρωεκλογές, όσο και στις Αυτοδιοικητικές εκλογές».
«Το Κίνημα Αλλαγής έρχεται ενισχυμένο με νέα δυναμική στο κέντρο της πολιτικής σκηνής», εκτίμησε η κα Γεννηματά προσθέτοντας πως το κόμμα έχει έτοιμο πρόγραμμα.
«Είμαστε έτοιμοι για την Αλλαγή, για προοδευτικές Πολιτικές που θα εγγυηθούν την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση με Ανάπτυξη, ποιοτικές θέσεις εργασίας και Κοινωνική Δικαιοσύνη.
Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τις σύγχρονες απαντήσεις της Προοδευτικής πολιτικής, της ‘Σοσιαλδημοκρατίας του σήμερα’, για το νέο Κοινωνικό Κράτος, τον ψηφιακή εποχή, την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, την ανοιχτή κοινωνία χωρίς διακρίσεις».
«Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή, σύγχρονη, προοδευτική δύναμη στη Βουλή και στον λαό, που με καθαρό ρόλο προβάλλει και διεκδικεί λύσεις για τα προβλήματα του λαού και του τόπου…
Η Ελλάδα χρειάζεται μια σύγχρονη ισχυρή Σοσιαλδημοκρατική Παράταξη, δυνατό αντίβαρο στη συντηρητική παράταξη, της Νέας Δημοκρατίας που θα υπερασπιστεί τα δημόσια αγαθά, το κοινωνικό κράτος, τα δικαιώματα των εργαζομένων, τον εθνικό πλούτο, τις ίσες ευκαιρίες για τους νέους μας.
Το Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο και αναλαμβάνει την ευθύνη να ανταποκριθεί σε αυτό το ιστορικό χρέος» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως για να γίνει αυτό «χρειάζεται μια καθαρή και ισχυρή εντολή από τους πολίτες στο Κίνημα Αλλαγής,  στις ερχόμενες εκλογές».
«Στην συνεδρίαση της Κεντρικής μας Επιτροπής ολοκληρώνουμε τα ψηφοδέλτιά μας, με πολλά νέα, αλλά και έμπειρα στελέχη που θα δουλέψουν στην πρώτη γραμμή» πρόσθεσε η κα Γεννηματά και συμπλήρωσε πως «στον προεκλογικό αγώνα, χωρίς να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά της πόλωσης και του διχασμού, αναδεικνύουμε με διάλογο  τις προτάσεις μας, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του τόπου και του λαού, εγγυήσεις για ένα καλύτερο αύριο».

Το χρονικό της ρήξης Γεννηματά - Βενιζέλου

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η στάση της Φώφης Γεννηματά βοηθά προεκλογικά την Νέα Δημοκρατία και περιορίζει το Κίνημα Αλλαγής σε ρόλο αντιπολίτευσης που ανταγωνίζεται τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ χαρακτήρισε την απομάκρυνσή του «επιλογή αυτοχειριασμού» του ΚΙΝΑΛ από την κ. Γεννηματά.
Παράλληλα κατηγόρησε την αρχηγό του κόμματος πως σχεδίασε την συνάντησή τους το Σάββατο ώστε να «σταλεί ένα μήνυμα» προς άλλα στελέχη και χρησιμοποίησε την επιλογή για το ψηφοδέλτιο επικρατείας ως εργαλείο για να τον διώξει, ενώ υποστήριξε πως η κα.Γεννηματά έχει ήδη παραδεχτεί την αυτοδυναμία της ΝΔ στις επόμενες εκλογές και καταστρέφει τον ιστορικό ρόλο της δημοκρατικής παράταξης στην πολιτική σκηνή.
Ο κ. Βενιζέλος αρνήθηκε πως προτίθεται να προσχωρήσει στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας πως «δεν υπάρχει στον ορίζοντά» του, και απέρριψε το ενδεχόμενο ίδρυσης δικού του πολιτικού φορέα, αν και σημείωσε πως η ΝΔ τον σέβεται περισσότερο από το ΚΙΝΑΛ.
Από την πλευρά της η κα Γεννηματά δεν έκανε κάποιο σχόλιο επί των δηλώσεων αυτών σε μια προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι, να πέσει η αντιπαράθεση και να επικεντρωθεί στο μείζον που δεν είναι άλλο από την επιτυχία του ΚΙΝΑΛ στην επόμενη κρίσιμη αναμέτρηση των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.
Από την πρώτη στιγμή η κα Γεννηματά υποστήριξε πως είναι απόλυτο δικαίωμα της να επιλέξει τον πρώτο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, τόνισε ότι με την επιλογή της αυτή ήθελε να σηματοδοτήσει τη διεύρυνση του ΚΙΝΑΛ προς τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και κατέστησε σαφές ότι προτάθηκε στον κ.Βενιζέλο να κατέβει υποψήφιος με σταυρό σε οποιαδήποτε εκλογική περιφέρεια της χώρας επιθυμούσε.
Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον στρέφεται αφενός στις αντιδράσεις των βουλευτών και στελεχών του ΚΙΝΑΛ, οι οποίοι αναμένεται να τοποθετηθούν και να ζητήσουν εξηγήσεις από την κα Γεννηματά για την επιλογή της και ιδιαίτερα σε αυτήν την κρίσιμη χρονικά συγκυρία αλλά και στο πώς θα αποτιμήσουν οι πολίτες τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ.
Κύριο θέμα στη συνεδρίαση είναι ο καθορισμός της εκλογικής τακτικής του ΚΙΝΑΛ για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κα. Γεννηματά αναμένεται να τονίσει ότι κύριος σκοπός είναι η μέγιστη εκλογική επιτυχία του ΚΙΝΑΛ, ζητώντας απ όλους να συμβάλλουν σε αυτό, αποφεύγοντας την εσωστρέφεια, ενώ πρόκειται να καταστήσει σαφές ότι η αυτονομία του ΚΙΝΑΛ απέναντι στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν παραχωρείται, ζητώντας συστράτευση απ όλους.

Γρηγοράκος (ΚΙΝΑΛ): Ο διωγμός Βενιζέλου θα κοστίσει στις εκλογές – Λάθος η απόφαση Γεννηματά

Πάντως, αντιδράσεις υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος και το ερώτημα είναι πόσο έντονα αυτές θα εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Λ. Γρηγοράκου, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με την απόφαση της Φώφης Γεννηματά και εκτίμησε ότι «ο διωγμός Βενιζέλου θα κοστίσει στις εκλογές».
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Γρηγοράκος υποστήριξε ότι η απόφαση της κας.Γεννηματά ήταν λάθος και ότι έγινε σε τελείως ακατάλληλη χρονική στιγμή.
«Λάθος στιγμή, λάθος και άκαιρη απόφαση.
Θα μπορούσαν να είχαν συζητήσει εδώ και πολύ καιρό, όχι το Σάββατο πριν τις εκλογές.
Έπαιξε ρόλο και στη μη εκλογή Κατσιφάρα στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Η κίνηση αυτή αποδυναμώνει το ΚΙΝΑΛ.
Σέβομαι τις απόψεις του κ. Βενιζέλου, ο άνθρωπος έχει διαιτερότητα όταν μιλάει στη Βουλή, όλοι τον άκουγαν γιατί είχε κάτι να πει.
Το Κοινοβούλιο χωρίς τον Βενιζέλο θα είναι πιο φτωχό σε παραγωγή πολιτικής.
Ο Βενιζέλος δεν είναι αναλώσιμος» είπε ο κ.Γρηγοράκος, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεση του και στην πολιτική στόχευση της κας.Γεννηματά με την τοποθέτηση Καμίνη, εκτιμώντας πως κανείς ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα φύγει για να ψηφίσει ΚΙΝΑΛ
«Φαίνεται ότι το ΚΙΝΑΛ θέλει αυτοδύναμη τη ΝΔ» είπε ο κ.Γρηγοράκος, ο οποίος ερωτηθείς για τα περί συνεργασίας του κόμματος με τη ΝΔ είπε πως «η χώρα δεν μπορεί να μείνει χωρίς κυβέρνηση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης