Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ορκίστηκε η Brigitte Bierlein, η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στην ιστορία της Αυστρίας

Ορκίστηκε η Brigitte Bierlein, η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στην ιστορία της Αυστρίας
Αυστρία: Η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στην ιστορία της χώρας ανέλαβε τα ηνία
Ενώπιον του ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν ορκίστηκε στις 12.00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) στη Βιέννη η δωδεκαμελής υπηρεσιακή κυβέρνηση με επικεφαλής την πρώτη γυναίκα καγκελάριο στην ιστορία της χώρας, την 69χρονη έως τώρα πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου Μπριγκίτε Μπίρλαϊν (Brigitte Bierlein), η οποία θα οδηγήσει την χώρα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο.
Ορκίζοντας τους νέους υπουργούς, ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η νέα κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει επάξια την Αυστρία και υπογράμμισε ότι "οικοδομώντας στην αισιοδοξία και στην από κοινού συζήτηση, θα τα καταφέρουμε".
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών, στην οποία συμμετέχουν ως μέλη της έξι γυναίκες και έξι άνδρες, κυρίως ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι, θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει από τους μετεκλογικούς νέους συσχετισμούς δυνάμεων στην αυστριακή Βουλή, έπειτα από σχετικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων.
Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση από την συνταγματική επιτροπή της αυστριακής Βουλής, της ημερομηνίας διεξαγωγής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, που φέρεται ότι θα διεξαχθούν το νωρίτερο την 15η Σεπτεμβρίου, ενώ συζητούνται και η 22η όπως και η 29η Σεπτεμβρίου, με το Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς να ζητά τη διεξαγωγή των εκλογών όσο το δυνατόν νωρίτερα και τους Σοσιαλδημοκράτες να αντιπροτείνουν την 22η Σεπτεμβρίου.
Κανονικά οι επόμενες εκλογές θα διεξάγονταν τον Οκτώβριο του 2022, η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη κρίνεται ωστόσο αναγκαία ως επακόλουθο της κυβερνητικής κρίσης που συνταράσσει εδώ και δύο εβδομάδες τη χώρα εξαιτίας της "Υπόθεσης Ίμπιζα", του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς.
Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε από τη δημοσιοποίηση βίντεο με πρωταγωνιστή τον παραιτηθέντα, εξαιτίας του, αντικαγκελάριο και αρχηγό του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε που συγκυβερνούσε με το Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος αποφάσισε την διάλυση του από τον Δεκέμβριο του 2017 μεταξύ τους κυβερνητικού συνασπισμού και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, αντικαγκελάριος και υπουργός Δικαιοσύνης αναλαμβάνει ο επί δύο δεκαετίες πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου Κλέμενς Γιαμπλόνερ, ενώ επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών θα είναι ο έως τώρα επικεφαλής της διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο υπουργείο και από τους πλέον έμπιστους του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.
Του υπουργείου Εσωτερικών θα ηγείται ο έως τώρα πρόεδρος της Διεύθυνσης Συμβούλων Δημοσιονομικών του υπουργείου Οικονομικών Βόλφγκανγκ Πέσορν, του υπουργείου Κοινωνικής Πολιτικής η έως τώρα γενική διευθύντριά του Μπριγκίτε Τσαρφλ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο έως τώρα προϊστάμενος της Α΄ Διεύθυνσής του Έντουαρντ Μιούλερ.
Το υπουργείο Συγκοινωνιών θα έχει επικεφαλής του τον μέχρι τώρα γενικό του γραμματέα Αντρέας Ράινχαρντ, το υπουργείο Άμυνας τον συνταγματάρχη και από τον Ιανουάριο 2017 υπασπιστή του προέδρου Βαν ντερ Μπέλεν Τόμας Στάρλινγκερ.
Έως τώρα ανώτεροι υπάλληλοι πρόκειται θα ηγούνται και των υπόλοιπων υπουργείων της υπηρεσιακής κυβέρνησης της καγκελαρίου Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, η Μαρία Πάτεκ του υπουργείου Αγροτικής Οικονομίας, η Ελίζαμπετ Ούντολφ-Στρομπλ του υπουργείου Οικονομίας, η Ίρις Ελίζα Ραουσκάλα του υπουργείου Παιδείας, ενώ το υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων αναλαμβάνει η Ίνες Στίλινγκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης