Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γιατί η Ρωσία μείωνει την στρατιωτική στήριξή της στο καθεστώς της Βενεζουέλας

tags :
Γιατί η Ρωσία μείωνει  την στρατιωτική στήριξή της στο καθεστώς της Βενεζουέλας
Σύμφωνα με της Wall Street Journal η ρωσική εταιρεία στρατιωτικής στήριξης Rostec έχει συρρικνώσει την παρουσία της στην Βενεζουέλα
Η Ρωσία έχει αποσύρει μεγάλο μέρος των στρατιωτικών συμβούλων που διέθετε στην Βενεζουέλα κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς προσπαθεί να υπολογίσει την πολιτική και οικονομική αξιοπιστία του προέδρου Maduro σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal».
Η ρωσική κρατική εταιρεία Rostec, η οποία έχει χειριστεί την εκπαίδευση στρατιωτικών και εξοπλιστικές συμβάσεις στην Βενεζουέλα, έχει περιορίσει την παρουσία της στην νοτιοαμερικανική χώρα σε λίγες δεκάδες στελέχη.
Πριν λίγα χρόνια η αποστολή αριθμούσε περίπου 1.000 άτομα.
Η σταδιακή απόσυρση, που έχει κλιμακωθεί με την πάροδο του χρόνου, οφείλεται στο γεγονός ότι το καθεστώς Μαδούρο έχει σταματήσει να εξυπηρετεί τα χρέη του για συμβάσεις με την Rostec ενώ συνάμα δεν υπάρχει προοπτική για σύναψη καινούργιων συμφωνιών.
Πηγή που πρόσκειται στην ρωσική κυβέρνηση δήλωσε στην WSJ πως η Rostec έχει υποχρεωθεί να ζυγίσει τα πολιτικά οφέλη που πηγάζουν από την παροχή στήριξης στον κ. Maduro έναντι των αυξανόμενων οικονομικών εκκρεμοτήτων του Καράκας.
Η Μόσχα είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του κ. Maduro στην μακρά αντιπαράθεσή του με την βενεζουελανή αντιπολίτευση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εάν το ρεπορτάζ της WSJ επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για σημαντικό πλήγμα στην κυβέρνηση των «τσαβίστας».
Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, η Ρωσία ήταν αυτή που έπεισε τον κ. Maduro να μην εγκαταλείψει την Βενεζουέλα στα τέλη Απριλίου, όταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης J. Guaido κάλεσε σε στρατιωτική και λαϊκή εξέγερση.
Το ζήτημα της Βενεζουέλας έχει ευρύτερη σημασία για τον ρώσο πρόεδρο Putin: Αποτελεί το νεότερο μέτωπο αντιπαράθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και δίνει στην Μόσχα την ευκαιρία να προκαλέσει προβλήματα στην Ουάσιγκτον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης