Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση Πεκίνου σε Κινέζους φοιτητές και ακαδημαϊκούς στις ΗΠΑ

Προειδοποίηση Πεκίνου σε Κινέζους φοιτητές και ακαδημαϊκούς στις ΗΠΑ
Η Κίνα προειδοποιεί τους φοιτητές και τους ακαδημαϊκούς της στις ΗΠΑ
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε σήμερα (3/6) η Κίνα σε φοιτητές και ακαδημαϊκούς που σκοπεύουν να σπουδάσουν ή να εργαστούν σε πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για περιορισμούς στη διάρκεια ή άρνηση στη χορήγηση βίζας, εν μέσω του εμπορικού πολέμου και της γενικότερης έντασης που επικρατεί στις σχέσεις των δύο κρατών.
Οι σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιδεινωθεί λόγω της μεταξύ τους εμπορικής διαμάχης, των αμερικανικών κυρώσεων στον κινεζικό κολοσσό των τηλεπικοινωνιών Huawei, αλλά και στην ένταση στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Σε σύντομη ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας της Κίνας δήλωσε ότι πρόσφατα ορισμένοι φοιτητές οι οποίοι ήθελαν να σπουδάσουν στις ΗΠΑ αντιμετώπισαν προβλήματα με τη βίζα τους.
Σε κάθε περίπτωση, η εκπρόσωπος του υπουργείου Χου Μέι, φέρεται να δήλωσε ότι η «γενική κατάσταση» για τους Κινέζους φοιτητές που σπουδάζουν στις ΗΠΑ είναι σταθερή, καθώς επίσης ότι τα αμερικανικά ινστιτούτα ανώτερης εκπαίδευσης υποδέχονται τους Κινέζους φοιτητές και τη συνεργασία με την Κίνα.
Αυτό που διακυβεύεται είναι περίπου 14 δισ. δολάρια οικονομικής δραστηριότητας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αφορά δίδακτρα και άλλα τέλη που δημιουργούνται ετησίως από 360.000 Κινέζους πολίτες οι οποίοι σπουδάζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Χου Σιτζίν, αρθρογράφος της κινεζικής εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας «Global Times», συνέδεσε την προειδοποίηση με τις πρόσφατες διακρίσεις που αντιμετωπίζουν φοιτητές, καθώς και με την εμπορική διαμάχη.
Ομάδα Ρεπουμπλικανών εισήγαγαν τον περασμένο μήνα νομοθεσία που έχει σκοπό να απαγορεύσει σε οποιονδήποτε εργάζεται ή χρηματοδοτείται από τον κινεζικό στρατό να λάβει βίζα για σπουδές ή έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης