Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα σχέδια του ομίλου Μυτιληναίου στο φυσικό αέριο - Αμφισβητεί την κυριαρχία ΔΕΠΑ

tags :
Τα σχέδια του ομίλου Μυτιληναίου στο φυσικό αέριο - Αμφισβητεί την κυριαρχία ΔΕΠΑ
Στόχος της Μυτιληναίος να καταστεί ηγέτης στην ελληνική αγορά αερίου
Καθώς η Ελλάδα στρέφεται ολοένα και περισσότερο στο φυσικό αέριο για να μειώσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα, μια εταιρεία έχει θέσει τις προοπτικές της στην εξέλιξη αναφέρει το Bloomberg.
Η Mytilineos Holdings AE έχει ως στόχο να ξεπεράσει την κρατική εταιρία ΔΕΠΑ και να καταστεί  ο ηγέτης στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του 2020.
Η εταιρεία με έδρα την Αθήνα, η οποία εισήγαγε στην Ελλάδα υγροποιημένο φυσικό αέριο, αναμένει νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και πωλήσεις σε τρίτους για να επιτύχει αυτόν τον στόχο.
«Το φυσικό αέριο είναι ο σημαντικότερος πυλώνας της στρατηγικής του ομίλου Μυτιληναίου στον ενεργειακό τομέα», δήλωσε σε συνέντευξή του ο κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής αερίου της εταιρείας MNG Trading.
«Η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά, αλλά έχει αναπτυξιακές προοπτικές».


Η  Ελλάδα απομονώθηκε από το κύριο ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου, προμηθεύοντας το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών της μέσω ενός αγωγού από τη Ρωσία που διασχίζει τη Βουλγαρία αλλά και ένα μικρότερο μέρος από την Αλγερία με τη μορφή LNG μέσω μακροχρόνιας σύμβασης με τη ΔΕΠΑ που λήγει το 2021.
Καθώς ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής αντιπροσωπεύει τα 2/3 της κατανάλωσης, η κατανάλωση αερίου αναμένεται να αυξηθεί εξαιτίας των χαμηλών τιμών του καυσίμου αλλά και του αυξανόμενου κόστους των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν οι λιγότερο κερδοφόροι πλέον σταθμοί λιγνίτη, τονίζει ο κ. Κανελλόπουλος

Περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της Ευρώπης προέρχεται από τη Ρωσία



Η Ελλάδα επεκτείνει την κατανάλωση φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει την εξάρτηση από τον άνθρακα, ο οποίος σήμερα παρέχει το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας του έθνους και μόλις πριν από μια δεκαετία συνέβαλε το 55%, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg.
Τα εργοστάσια που λειτουργούν με φυσικό αέριο παράγουν σχεδόν το 30% της ενέργειας το 2017, δηλαδή πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία τριετία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Bloomberg.



Η Μυτιληναίος είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος ηλεκτροπαραγωγός απέναντι στη ΔΕΗ που παράγει σχεδόν τα 2/3 των αναγκών της χώρας.
Η συμφωνία για τη διάσωση της Ελλάδας (μνημόνιο) του δημόσιου χρέους υποχρέωσε τη ΔΕΗ να εκχωρήσει το 40% των πιο ρυπογόνων εγκαταστάσεων άνθρακα που χρησιμοποιούν μαλακή καφέ μορφή άνθρακα γνωστή ως λιγνίτη, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο Μυτιληναίος κατέχει σήμερα 32% μερίδιο αγοράς φυσικού αερίου έναντι 45% της ΔΕΠΑa, τον κρατικό προμηθευτή της Ελλάδας που έχει προγραμματιστεί για ιδιωτικοποίηση και έχει «ανταγωνιστικό χαρτοφυλάκιο» δήλωσε ο κ. Κανελλόπουλος.
Το 2020 θα είναι το πρώτο έτος όπου η εταιρεία θα πουλήσει σημαντικές ποσότητες φυσικού  αερίου σε τρίτους πελάτες  με τα έσοδα από τέτοιες πωλήσεις να ανέλθουν στα 100 εκατομμύρια ευρώ (111 εκατομμύρια δολάρια) μέχρι το τέλος του 2019 από λιγότερο από 20 εκατομμύρια ευρώ 2018, είπε ο κ. Κανελλόπουλος.
Η Μυτιληναίος ανακοίνωσε πέρυσι τη μεγάλη επένδυση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο συνολικής ισχύος 750 MW. Το φυσικό αέριο είναι το καύσιμο γέφυρα για την αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί ταχύτατα μόλις υπάρξει βελτιωμένη τεχνολογία για τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας, σημείωσε ο κ. Κανελλόπουλος.
Η Ελλάδα είναι επίσης καλά τοποθετημένη για να εξάγει φυσικό αέριο σε γειτονικές χώρες και ο στόχος του ομίλου Μυτιληναίου είναι να διαδραματίσει ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, ανέφερε ο κ. Κανελλόπουλος.
Το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας μεταφέρει ήδη φυσικό αέριο από τα σύνορα με τη Βουλγαρία και την Τουρκία, ενώ το φυσικό αέριο εισέρχεται στη χώρα μέσω του τερματικού σταθμού LNG της Ρεβυθούσας κοντά στην Αθήνα.
Ο όμιλος Μυτιληναίου ήταν η πρώτη ιδιωτική εταιρεία στην Ελλάδα που εισήγαγε το αμερικανικό LNG μέσω του τερματικού σταθμού με αποστολή 170.000 κυβικών μέτρων τον Φεβρουάριο.
Η Βουλγαρία και η Ελλάδα ξεκίνησαν την κατασκευή, στις 22 Μαΐου, ενός αγωγού φυσικού αερίου που αποσκοπεί στη μεταφορά των καυσίμων από το Αιγαίο και τη Μέση Ανατολή στα Βαλκάνια σε μια προσπάθεια να μειωθεί η εξάρτηση της περιοχής από τις προμήθειες από τη Ρωσία.
Η Βουλγαρία θα παραλάβει το πρώτο φορτίο LNG μέσω του ελληνικού τερματικού σταθμού μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2019.
Ο αγωγός Trans Adriatic, ο οποίος θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα στην Ευρώπη, θα τεθεί σε λειτουργία το 2020.
Ένα άλλο σημείο εισόδου, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις αγορές σε άλλες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, θα είναι το σχεδιαζόμενο offshore LNG αποθήκευσης και επανα-υγροποίησης κοντά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Οι εμπορικές δραστηριότητες προγραμματίζονται για το 2021.
 




www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης