Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Ισχυρή οικονομία και υψηλό μορφωτικό επίπεδο κρατά την ακροδεξιά μακρυά

Deutsche Welle: Ισχυρή οικονομία και υψηλό μορφωτικό επίπεδο κρατά την ακροδεξιά μακρυά
Όταν κατατίθενται οι προτάσεις πρέπει να κρίνεις βάσει της πρότασης και όχι με κριτήριο ποιος την κατέθεσε
Η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (Afd) ήταν το μεγάλο ζητούμενο στις περιφερειακές εκλογές της περασμένης Κυριακής που διεξήχθησαν παράλληλα με τις ευρωεκλογές.
Κι αυτό γιατί το ερώτημα δεν ήταν εάν θα επικρατούσαν σε πολλές περιοχές της Γερμανίας και δη στην ανατολική αλλά πόσο μεγάλο θα ‘ήταν το ποσοστό τους.
Όπως σχολιάζει η Deutsche Welle, η έκπληξη όμως ήρθε σε μια μικρή πόλη της κεντρικής Γερμανίας, την Ιένα.
Μια πανεπιστημιούπολη των 110.000 κατοίκων στο κρατίδιο της Θουριγγίας στην κεντρική Γερμανία όπου εποικράτησε η Αριστερά ενώ οι ακροδεξοιοί περιορίστηκαν στο 10%.
Η Αριστερά αναδείχθηκε πρώτη δύναμη με 20,4%, ενώ ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής οι Πράσινοι που εκτοξεύτηκαν στο 19,4%. Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι με 12,8% και Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες που μοιράζονται από 12,6%.
Γιατί όμως είναι τόσο διαφορετική η εικόνα στην Ιένα σε σχέση πολλές άλλες περιοχές της ανατολικής Γερμανίας όπου «σάρωσε» το AfD; Στο ερώτημα αυτό κλήθηκε να απαντήσει ο φιλελεύθερος δήμαρχος της πόλης Τόμας Νίτσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk):
«Το ακούμε συχνά ότι η Ιένα διαφέρει λίγο από την υπόλοιπη Θουριγγία και ότι το AfD είναι εδώ σαφώς πιο αδύναμο απ' ότι σε άλλες περιοχές του κρατιδίου. Αυτό οφείλεται πιθανότατα περισσότερο στο γεγονός ότι η πόλη Γένα είναι πολύ ισχυρή οικονομικά, υπάρχει στενή διασύνδεση μεταξύ επιστήμης και οικονομίας και γενικότερα ως ακαδημαϊκή πόλη και ως οικονομικό κέντρο έχει ένα πολύ υψηλό μορφωτικό επίπεδο».
Συνιστά όντως η μεγαλύτερη ευημερία και το υψηλό μορφωτικό επίπεδο ανάχωμα στην εξάπλωση του λαϊκισμού;
«Δεν ξέρω εάν είναι τόσο απλή η εξίσωση.
Θα πρέπει ίσως να προσθέσουμε και ένα τρίτο στοιχείο: για πολλά χρόνια, πριν καν αναδειχθεί το AfD ως πολιτική δύναμη, είχαμε μια πολύ ισχυρή κοινωνία των πολιτών η οποία αντιδρούσε σχεδόν αλλεργικά σε ακροδεξιές τάσεις».
Υπάρχει όμως και μια ακόμη παράμετρος σύμφωνα με τον δήμαρχο της Ιένα: μια καλή τακτική έναντι των λαϊκιστών είναι να τους φέρνεις αντιμέτωπους με ζητήματα ουσίας. Στην τοπική αυτοδιοίκηση αυτό είναι αρκετά πιο εύκολο απ' ότι σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
«Τα δημοτικά συμβούλια αποφασίζουν και ψηφίζουν επί εισηγήσεων. Πρόκειται για πολύ εξειδικευμένα ζητήματα. Για την κατασκευή ενός δρόμου, ενός νηπιαγωγείου, για τις τιμές στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Όταν κατατίθενται οι προτάσεις πρέπει να κρίνεις βάσει της πρότασης και όχι με κριτήριο ποιος την κατέθεσε.
Να την εγκρίνεις αν είναι καλή ή να την απορρίψεις αν είναι κακή.
Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να ασχοληθείς με το ζήτημα, με την ουσία του ζητήματος και να ζυγίσεις τα υπέρ και τα κατά. Αυτή, πιστεύω, είναι η πραγματική συνταγή για να αντιμετωπίζεις τους λαϊκιστές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης