Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγαλύτερους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα επιβάλλουν τα αμερικανικά τελωνεία

Μεγαλύτερους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα επιβάλλουν τα αμερικανικά τελωνεία
Αυξημένοι δασμοί των ΗΠΑ της τάξης του 25% (από 10%) σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Με δασμούς 25% άρχισαν να χρεώνουν οι ΗΠΑ πολλά κινεζικά προϊόντα που φθάνουν στα λιμάνια της χώρας, ενισχύοντας έτσι τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.
Οι δασμοί αφορούν μια σειρά από καταναλωτικά προϊόντα και τεχνολογικά εξαρτήματα από την Κίνα, όπως μόντεμ και ρούτερ για το Ιντερνέτ, κάρτες κυκλωμάτων, έπιπλα, ηλεκτρικές σκούπες και προϊόντα φωτισμού.
Σημειώνεται ότι στις 10 Μαΐου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, D. Trump, προσέθεσε τους νέους αυξημένους δασμοί των ΗΠΑ της τάξης του 25% (από 10%) σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά επέτρεψε μία περίοδο χάριτος για τα φορτία που είχαν φορτωθεί σε πλοία και είχαν αποπλεύσει από την Κίνα πριν από την ημερομηνία αυτή, διατηρώντας τα έτσι στο προηγούμενο δασμολογικό καθεστώς.
Είχε δοθεί διορία κατάπλου των φορτίων αυτών στις ΗΠΑ μέχρι την 1η Ιουνίου από το αρμόδιο γραφείο Εμπορίου των ΗΠΑ με σχετική  οδηγία, που όμως έληξε χθες τα μεσάνυκτα τοπική ώρα.
Έτσι, τα αμερικανικά τελωνεία άρχισαν να εφαρμόζουν τη δασμολογική πολιτική του 25% στα κινεζικά προϊόντα που φθάνουν στα λιμάνια.
Ωστόσο, νωρίτερα σήμερα, Σάββατο 1/6, ξεκίνησε και η  Κίνα από την πλευρά της να εφαρμόζει ως αντίποινα, μεγαλύτερους δασμούς, ύψους 60 δισεκ. δολαρίων, σε πολλά αμερικανικά προϊόντα.
Πρόκειται για νέους αυξημένους δασμούς της Κίνας, της τάξης 20% έως 25% από 5% έως 10% που ήταν πριν, που αφορούν σε 5.140 αμερικανικά προϊόντα, και οι οποίοι ανακοινώθηκαν στις 13 Μαΐου και άρχισαν να εφαρμόζονται από τα μεσάνυχτα, ώρα Κίνας.
Στο μεταξύ, μετά το αδιέξοδο των εμπορικών συνομιλιών Κίνας και ΗΠΑ στις 10 Μαΐου, δεν αναμένεται να υπάρξει νέος γύρος σχετικών επαφών.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης