Οικονομία

Οι εκκρεμότητες που θα παραλάβει ο νέος ΥΠΟΙΚ της ΝΔ: Aφορολόγητο, Μεσοπρόθεσμο, εξόφληση δανείων ΔΝΤ, ειδικό λογαριασμό για πλεονάσματα

Οι εκκρεμότητες που θα παραλάβει ο νέος ΥΠΟΙΚ της ΝΔ: Aφορολόγητο, Μεσοπρόθεσμο, εξόφληση δανείων ΔΝΤ, ειδικό λογαριασμό για πλεονάσματα
Κρίσιμη για το τι μέλλει γενέσθαι θα είναι η συνεδρίαση του Euro Working Group αυτή την Δευτέρα 3 Ιουνίου που θα αναλάβει να προετοιμάσει την ατζέντα του Eurogroup της 13ης Ιουνίου
Η θυροκόλληση της απόφασης για τη διάλυση της Βουλής, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, αλλάζει τον προγραμματισμό της κυβέρνησης και μεταθέτει για μετά τις εθνικές εκλογές βασικές υποχρεώσεις του οικονομικού επιτελείου αλλά και συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει πάνω σε κρίσιμα ζητήματα με τους θεσμούς.
Όπως είναι για παράδειγμα το θέμα για το αφορολόγητο ποσό και το σενάριο πολιτικής να μην εφαρμοστεί η προνομοθετημένη μείωση από το 2020 ή το σχέδιο με τον ειδικό λογαριασμό (escrow account) για τα πλεονάσματα η ακόμη το πακέτο θετικών μέτρων που είχε εξαγγείλει από το Ζάππειο Μέγαρο ο Πρωθυπουργός και θα ενσωματώνονταν στον προϋπολογισμό του 2020(η νέα κλίμακα εισφορά αλληλεγγύης με τους μηδενικούς συντελεστές φορολόγησης ως το 2020, η μείωση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%, η μείωση ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους νησιών με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους, κ.ά).
Σε εκκρεμότητα θα μείνει και η κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2019-2023, η οποία ήταν προγραμματισμένο να γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Έτσι η κατάθεση του θα γίνει από την επόμενη κυβέρνηση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι νέο Μεσοπρόθεσμο συγκέντρωνε μεγάλο ενδιαφέρον μετά την διάθεση του «πακέτου» με τα θετικά μέτρα από τον Αλέξη Τσίπρα.
Στο ίδιο κείμενο θα αποτυπωνόταν και τα ευνοϊκά μέτρα για το 2020, όπου οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν είχαν καμία ενημέρωση για το ακριβές κόστος των μέτρων.
Σε αυτό το πλαίσιο κρίσιμη για το τι μέλλει γενέσθαι θα είναι η συνεδρίαση του Euro Working Group αυτή την Δευτέρα 3 Ιουνίου που θα αναλάβει να προετοιμάσει την ατζέντα του Eurogroup της 13ης Ιουνίου.
Βέβαιη πρέπει να θεωρείται και η αναβολή της σχετικής έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας προκειμένου να προχωρήσει η πρόωρη αποπληρωμή μέρους του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το θέμα δε θα έρθει για συζήτηση στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου αλλά καλώς εχόντων των πραγμάτων στην υπουργική σύνοδο του Ιουλίου που θα πραγματοποιηθεί την επομένη των εθνικών εκλογών στις 8 Ιουλίου.
Μετά την έγκριση από το Eurogroup, το αίτημα της Ελλάδας θα πρέπει να εισαχθεί στα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης τα οποία θα πρέπει να γνωμοδοτήσουν θετικά για το αίτημα της Ελλάδας.
Στα αρνητικά είναι ότι η κυβέρνηση υπολόγισε στο δημοσιονομικό χώρο περίπου 200 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κερδηθούν από την πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ επί συνόλου 9,3 δισ. ευρώ που απομένουν και λήγουν έως το 2024.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης