Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλό άνω των 7 εβδομάδων ο χρυσός - «Άλμα» 1,5% στα 1.311,10 δολ. ανά ουγγιά, μηνιαία άνοδος 2%

tags :
Σε υψηλό άνω των 7 εβδομάδων ο χρυσός - «Άλμα» 1,5% στα 1.311,10 δολ. ανά ουγγιά, μηνιαία άνοδος 2%
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε με κέρδη 18,70 δολ. ή 1,5%, στα 1.311,10 δολ. ανά ουγγιά -το υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Απριλίου 2019
Με ισχυρά κέρδη έκλεισε σήμερα (31/5/2019) ο χρυσός, ανερχόμενος μάλιστα σε υψηλό άνω των επτά εβδομάδων, με τις νέες εμπορικές ανησυχίες να απομακρύνουν τους επενδυτές από τα πιο ριψοκίνδυνα assets και να τους στρέφουν στα πιο ασφαλή καταφύγια.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες πως θα επιβάλουν περαιτέρω δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα από το Μεξικό -στην τελευταία εξέλιξη στα εμπορικά μέτωπα που έχει ανοίξει ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump- αυξάνοντας τους φόβους για μια ύφεση στην παγκόσμια οικονομία.
Ο Trump δήλωσε ότι όλα τα μεξικανικά προϊόντα θα υπόκεινται σε επιπλέον δασμούς 5% από τις 10 Ιουνίου, έως ότου σταματήσει η παράτυπη μετανάστευση, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, σε μια εποχή όπου οι επενδυτές ανησυχούν και πάλι για την απειλή ύφεσης.
Οι εμπορικές εντάσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όταν οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Κίνας θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των G20 στην Ιαπωνία.
Την ίδια ώρα τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποίηση στην Κίνα και η διαμάχη Ιταλίας - Κομισιόν επιδείνωσαν περαιτέρω το κλίμα στις αγορές μετοχών.
Παράλληλα, ορισμένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την αμερικανική οικονομία αύξησαν τις προσδοκίες για μια διατήρηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ ανέβασαν ταχύτητα τον Απρίλιο του 2019, με τον σχετικό δείκτη στο +0,3%, έναντι αύξησης 0,2% του Μαρτίου, με την ετήσια αύξηση να διαμορφώνεται στο +1,5%, από +1,4% τον προηγούμενο μήνα.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός PCE, που παρακολουθεί στενά η Fed, σημείωσε αύξηση 0,2% τον Απρίλιο, έναντι αύξησης 0,1% του Μαρτίου, ενώ σε ετήσια βάση επιταχύνθηκε στο 1,6%, από 1,5% τον Μάρτιο.
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε σήμερα με κέρδη 18,70 δολ. ή 1,5%, στα 1.311,10 δολ. ανά ουγγιά -το υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Απριλίου 2019.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- υποχωρούσε κατά 0,3% στις 97,8 μονάδες.
Το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,3% στο 1,117 δολ., ενώ η στερλίνα σημείωνε άνοδο 0,2% στο 1,263 δολ.
Σημειώνεται ότι η πτώση του δολαρίου τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά φθηνότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο χρυσός ενισχύθηκε κατά 2,1%, ενώ στο σύνολο του Μαΐου κατέγραψε κέρδη 2%.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης