Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κ. Φέγγος (VERSAL): Το Χρηματιστήριο Αθηνών …ψηφίζει πολιτική αλλαγή

Κ. Φέγγος (VERSAL): Το Χρηματιστήριο Αθηνών …ψηφίζει πολιτική αλλαγή
Άρθρο του Κωνσταντίνου Φέγγου, προέδρου της VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
Είδαν φως και μπήκανε…
Μετά από τέσσερα χρόνια capital controls, μετά από χρόνια αναβλητικότητας σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, μετά από χρόνια υπερφορολόγησης, οι Έλληνες βρίσκονταν σε ένα τούνελ το τέλος του οποίου όλο και απομακρυνόταν.
Το φως στο βάθος του τούνελ βρισκόταν τον Οκτώβριο και υπήρχε σοβαρή αμφισβήτηση για το αν το φως θα μετακινηθεί πάλι στο μέλλον.
Αυτό δημιουργούσε μια χαλαρότητα στους επενδυτικούς κύκλους, αλλά και μια αμφισβήτηση για το αν η Ελλάδα είναι ικανή να ανέβει επενδυτικές βαθμίδες στις αξιολογήσεις.
Αποτέλεσμα ήταν μια νωχελικότητα στο Ελληνικό χρηματιστήριο που περίμενε τα αποτελέσματα των εκλογών για να ξεσπάσει είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.
Το πρόσφατο ξεκάθαρο μήνυμα των Ευρωεκλογών και η προκύρηξη άμεσων εκλογών, έφερε το φως πολύ κοντά και τύφλωσε τους επενδυτές.
Φάνηκε ότι προχωράμε για καθαρή κυβερνητική λύση από δυνάμεις φίλα προσκείμενες στις αγορές, που θα έχουν το άγχος να αποδείξουν την αξία τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Από την άλλη δεν θα έχουν το άγχος των άμεσων εκλογών, είτε λόγω Προέδρου της Δημοκρατίας είτε λόγω πολυδιάσπασης των βουλευτών που θα εκλεγούν.
Η νέα κυβέρνηση φυσικά θα κριθεί στην πράξη για το πώς θα πριμοδοτήσει την ανάπτυξη, αλλά θα έχει ισχυρά κίνητρα να εντυπωσιάσει τις αγορές.
Αυτό το φως τάραξε τα νερά στο Ελληνικό χρηματιστήριο και είδαμε ένα δυνατό ανοδικό κύμα.
Ο Γενικός Δείκτης προσφέρει αποδόσεις της τάξης του 12% σε πέντε μέρες, ενώ ο αντίστοιχος τραπεζικός της τάξης του 27%.
Παρά την κακή πορεία των ξένων αγορών, αυτό συντηρήθηκε και την Παρασκευή, φυσικά με έντονες ενδοσυνεδριακές διορθώσεις.
Αν αναλύσουμε τα δεδομένα της αγοράς, πολλές εισηγμένες παρουσίασαν καλά αποτελέσματα το 2018 και κάποιες από αυτές θα δώσουν και μερίσματα.  
Οι εκδόσεις ομολόγων που έγιναν, διατηρούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σε καλό επίπεδο και η πτώση των επιτοκίων διευκολύνει την έκδοση νέων ομολόγων και τη βελτίωση της καμπύλης επιτοκίων της Ελλάδας.  
Μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης φαίνεται να γίνονται πιο χαλαροί στις αξιολογήσεις και αυτό θα βοηθήσει την περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων.
Η επίλυση του θέματος των κόκκινων δανείων φαίνεται να προχωρεί.
Από την άλλη, αναμένεται η αξιολόγηση των δανειστών για την πορεία της οικονομίας και η συνέχιση της επιτήρησης.
Εδώ τα πράγματα δεν είναι πολύ θετικά λόγω των προεκλογικών παροχών της κυβέρνησης.
Οι αποκρατικοποιήσεις έχουν τελματώσει και τα ανείσπρακτα του δημοσίου βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη, λόγω αδυναμίας των Ελλήνων να πληρώνουν το σπάταλο δημόσιο.
Τέλος, η ποιότητα του κράτους και των υπηρεσιών που αυτό προσφέρει συνεχίζουν πέφτουν και η κυβέρνηση ασχολείται με το πώς θα κάνει τους τελευταίους διορισμούς που θα δεσμεύουν τους επόμενους σε κάθε βαθμίδα της ιεραρχίας.
Επίσης η ένταση της προεκλογικής περιόδου, αυτή τη φορά με διακύβευμα τη διακυβέρνηση της χώρας, δίνει νέα κίνητρα για υποσχέσεις παροχών σε όλα τα κόμματα.
Το ανοδικό κύμα σύντομα θα εξαντληθεί και η αγορά πάλι θα περιμένει να δει πραγματικά δεδομένα για να προσδιορίσει τη στάση της.
Σε επίπεδο γενικού δείκτη, προς τα πάνω έχουμε αντιστάσεις στις 850 μονάδες και τέλος στις 880 μονάδες.
Προς τα κάτω πρώτη στήριξη οι 800 μονάδες (λόγω ψυχολογίας) ενώ φαίνεται να δημιουργείται σημαντική στήριξη στις 780 μονάδες.  
Οι 750 μονάδες και οι 735 μονάδες ίσως αποτελούν επίπεδα που δύσκολα θα ξαναδούμε εκτός αν τα δούμε σε σύντομες διορθώσεις.
Αυτά φυσικά αν δεν έχουμε άσχημες εξελίξεις στα χρηματιστήρια του εξωτερικού ή δεν αλλάξει το κλίμα ευφορίας που επικρατεί σήμερα.
Προσοχή πρέπει να δοθεί στις ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις, που άλλες φορές αφορούν σύντομες διορθώσεις και ευκαιρία για αγορές και άλλες φορές είναι το ξεκίνημα πιο πολυήμερων διορθώσεων που μπορεί να εγκλωβίσουν τους επενδυτές.
Γενικά το κλίμα βελτιώθηκε, αλλά όταν αυτό βασίζεται σε εκλογικά σενάρια, πρέπει να θυμόμαστε πως πάντα η κάλπη είναι γκαστρωμένη και δεν ξέρεις τι θα βγάλει όπως έλεγαν οι παλιοί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης