Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προβλέπουν τις 1000 μον. στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά απαιτούνται πολλά…δεν φθάνει μόνο η φούσκα της κερδοσκοπίας

tags :
Προβλέπουν τις 1000 μον. στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά απαιτούνται πολλά…δεν φθάνει μόνο η φούσκα της κερδοσκοπίας
Ο μεγάλος κίνδυνος είναι οι προσδοκίες της αγοράς να είναι υπέρμετρες σε σχέση με την πραγματικότητα - Δεν φθάνει μόνο η φούσκα της κερδοσκοπίας αλλά απαιτούνται πλέον συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές.
Μετά την μεγαλειώδη νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές με 9,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και την τιμωρητική ψήφο που έλαβε ο Τσίπρας οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο αναθάρρησαν.
Επανέκαμψαν στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι επενδυτές συνολικά οι συναλλαγές έφθασαν στα 800 εκατ ευρώ ενώ βοήθησαν και οι αλλαγές στον MSCI.
Οι επενδυτές ποντάρουν σε κυβέρνηση ΝΔ, ποντάρουν ότι θα υπάρξει αυτοδυναμία και προσβλέπουν σε μια πιο φιλική οικονομική πολιτική που θα ενισχύσει το επενδυτικό περιβάλλον.
Η προσδοκία αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα την διαψεύσει υπό την έννοια ότι πιστεύει στις δυνάμεις της αγοράς, των επενδυτών.
Ταυτόχρονα αξιόλογοι παράγοντες της αγοράς και τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι σε ένα βάθος 6-10 μηνών και με την ευφορία που θα προκαλέσουν τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ θα μπορούσε ο Γενικός Δείκτης να φθάσει στις 1.000 μονάδες ή άνοδος 22% με 23% που μεταφράζεται σε άνοδο έως 60% με 70% σε επιμέρους μετοχές.
Όμως η βιαιότητα με την οποία αντέδρασαν οι επενδυτές, κυρίως οι έλληνες – ίσως και λόγω της σωρευμένης πίεσης ετών και συνεχόμενων ζημιών – δεν συνέβαλλε σε μια πιο ισορροπημένη άνοδο και προκάλεσε στρεβλώσεις.
Μια στρέβλωση που δεν είναι ορατή σε πολύ κόσμο είναι ότι το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση μόλις 0,3% απόκλιση από την Ιταλία.
Το ελληνικό 10ετές στο 2,88% και το Ιταλικό 2,69% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 19 μονάδες βάσης ή 0,19%.
Σίγουρα η Ιταλία πληρώνει την σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, που έχει επεισόδια αλλά και πάλι η Ελλάδα υπολείπεται 3 βαθμίδες.
Η Ιταλία είναι investment grade δηλαδή έχει επενδυτική βαθμίδα και η Ελλάδα είναι ακόμη junk bond.
To ελληνικό ομόλογο θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 2,5% και ουσιαστικά το spread με την Ιταλία να γίνει αρνητικό ενώ αντίστοιχα να υποχωρήσει στις 270 μονάδες βάσης το spread με την Γερμανία.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο σημειώθηκε και θα συνεχίσει – όπως φαίνεται – ένα ράλι υπερβολής καθώς ποντάρει στην προεξόφληση, δεν στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα.
Ο μεγάλος κίνδυνος είναι οι προσδοκίες της αγοράς να είναι υπέρμετρες σε σχέση με την πραγματικότητα.
Δεν φθάνει μόνο η φούσκα της κερδοσκοπίας αλλά απαιτούνται πλέον συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές.
Η κυβέρνηση της ΝΔ καλείται να αντιμετωπίσει τις εξής προκλήσεις
1)Η μεσαία αστική τάξη και οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί φορολογική αφαίμαξη.
Οι κινήσεις μείωσης των φορολογικών συντελεστών είναι περιορισμένες.
Ακόμη και με Weber επικεφαλής της Commission δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι εύκολος ο δρόμος για την Ελλάδα.
2)Οι δανειστές δεν θα κάνουν καμία παραχώρηση στην κυβέρνηση της ΝΔ ειδικά για το πρωτογενές πλεόνασμα και θα πιέσουν για αύξηση του δημοσιονομικού χώρου.
3)Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παραβίασε βασικές συμφωνίες – έτσι μειώθηκε ο δημοσιονομικός χώρος – οπότε ειδικά για τις συντάξεις η κυβέρνηση της ΝΔ θα το αποσύρει για να το επαναφέρει με άλλη μορφή αργότερα.
4)Οι τράπεζες δεν έχουν επιλύσει τα βασικά τους προβλήματα και κινήσεις όπως της Πειραιώς με την Intrum ή Eurobank με την διάθεση έως 26 δισεκ. NPEs τελούν υπό την αίρεση ότι θα αποδώσουν.
5)Οι συλλογικές λύσεις για τα NPEs βρίσκονται στον αέρα ενώ το ιταλικό μοντέλο θα έχει επιτόκια πέριξ του 2,8% που ουσιαστικά αποδυναμώνουν τις τράπεζες.
Η λύση της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια δεν μπορεί να υλοποιηθεί ελλείψει κεφαλαίων.
6)Η ανάγκη για νέα κεφάλαια στις τράπεζες θα καθίσταται όλο και πιο επιτακτική τους επόμενους μήνες και η ΝΔ που θα θέλει υγιείς και ενεργητικές τράπεζες θα πρέπει να βοηθήσει ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια μέσω αυξήσεων κεφαλαίου.
7)Ο στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης έως +4% δεν φαντάζει άμεσα ρεαλιστικός, περισσότερο αποτελεί προσδοκία.
8)Η ΔΕΗ και η συνολικά η πολιτική ενέργειας αποτελούν βασικά προβλήματα.
Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων, υψηλό χρέος και με περιουσιακά στοιχεία π.χ. λιγνιτικές – που δεν προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η ΔΕΗ θα χρειαστεί να πουλήσει και άλλα περιουσιακά στοιχεία για να μπορέσει να ξεφορτωθεί τις λιγνιτικές.
9)Το θέμα του χρέους επίσης είναι ζωτικό καθώς μπορεί έως το 2032 να είναι εξασφαλισμένο και βιώσιμο ωστόσο αποτελεί σημαντικό βάρος για την οικονομία.
10)Η οικονομία, οι επιχειρήσεις αναμένουν πολλά από την ΝΔ ως πιο φιλική στον επιχειρηματικό κόσμο.
Από τα πολλά θα γίνουν λίγα τα οποία είναι περισσότερα από αυτά που έκανε και κυρίως δεν έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
11)Η κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να βρεθεί απέναντι της το παλαιό ΣΥΡΙΖΑ, τον ΣΥΡΙΖΑ των αναρχικών, των απεργιών, τον ΣΥΡΙΖΑ των μπαχαλάκηδων, τον ΣΥΡΙΖΑ που έκαιγε την Αθήνα στο παρελθόν.
Η Αριστερά έχει επιδείξει πολιτική υποκρισία και εύκολα μετατρέπεται σε κόμμα διαμαρτυρίας, οι οβιδιακές μεταμορφώσεις των αριστερών είναι γνωστές.
12)Η ΝΔ έχει ένα ισχυρό ηγέτη αλλά με έντονη την οικογενοικορατία να τον περιβάλλει.
Μητσοτάκης, Μπακογιάννης, Μπακογιάννη η μισή οικογένεια Μητσοτάκη βρίσκεται στην ΝΔ.
13)Η ΝΔ απαρτίζεται από στελέχη δύο ταχυτήτων.
Μια ομάδα ικανών στελεχών που έχουν θετικές ιδέες για την χώρα και μια μεγαλύτερη ομάδα κομματικών στελεχών που θα σκεφθούν με κομματικά και όχι εθνικά κριτήρια.
14) Ο κίνδυνος γρήγορης φθοράς της ΝΔ όταν η κοινωνία διαπιστώσει ότι αυτά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία δεν διαφέρουν και πολύ από αυτά που θα κάνει ο Μητσοτάκης.
Να σημειωθεί ότι οι δανειστές δεν θα κάνουν χάρες στην κυβέρνηση της ΝΔ.
15)Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί την ανάκαμψη στην Ελλάδα και προσπαθεί να δώσει αναπτυξιακή νότα, διεθνώς μπορεί να ξεκινήσει η επιβράδυνση καθώς ο ανοδικός οικονομικός κύκλος παγκοσμίως συντηρείται ανορθόδοξα, ήδη έχει φθάσει τα 10 χρόνια η άνοδος.
Ήδη οι κινήσεις των διεθνών χρηματιστηρίων δείχνουν ότι βρισκόμαστε στα όρια…
Μια τέτοια εξέλιξη θα περιορίσει τις θετικές επιδράσεις των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης στην οικονομία.
Εάν δεν υπήρχαν οι επαναγορές ιδίων μετοχών 1 τρισεκ. δολαρίων στις ΗΠΑ και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες, η παγκόσμια φούσκα ήδη θα είχε ξεφουσκώσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης