Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΥΠΕΞ Ρωσίας: Στηρίζουμε τον διάλογο ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν - Οι συνομιλίες δεν πρέπει να βασίζονται σε απειλές

ΥΠΕΞ Ρωσίας: Στηρίζουμε τον διάλογο ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν - Οι συνομιλίες δεν πρέπει να βασίζονται σε απειλές
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergey Lavrov τάχθηκε υπέρ της έναρξης διαλόγου ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη
Υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν τάχθηκε σήμερα (31/5) ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι συνομιλίες δε μπορούν να βασίζονται σε απειλές.
Ειδικότερα, ο κ. Lavrov δήλωσε ότι «θα χαιρετίσουμε την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνη, όπως χαιρετίζουμε τη διαδικασία διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα», για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «πιστεύουμε επίσης ότι είναι σημαντικό να ανοίξουμε τον δρόμο για τις συνομιλίες που αφορούν το θέμα της Βενεζουέλας».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τάχθηκε υπέρ της έναρξης ενός «ουσιαστικού διαλόγου» ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, τονίζοντας όμως ότι η Ρωσία δεν θα «επιβάλει» τον ρόλο της ως μεσολαβητή.
Παράλληλα, ο ίδιος άσκησε κριτική στις πιέσεις που ασκεί η Ουάσιγκτον σε βάρος της Τεχεράνης, αναφέροντας ότι «η σκληρή πίεση για περισσότερες κυρώσεις δεν αφήνει περιθώρια για διαπραγματεύσεις και η Ρωσία δεν πρόκειται να το στηρίξει αυτό».
«Μιλώντας από τη θέση του "πρώτα θα σας στραγγαλίσουμε οικονομικά και τότε θα ζητήσετε να προχωρήσε σε μία συμφωνία μαζί μας" δεν είναι κάτι που θεωρούμε κατάλληλο μοντέλο εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Ιάπωνα ομόλογό του Taro Kono.
Επιπλέον, ο Ρώσος αξιωματούχος χαιρέτισε την πρόταση του Ιράν για υπογραφή συμφώνου μη επιθετικότητας μεταξύ των χωρών του Περσικού Κόλπου, ενώ παράλληλα δήλωσε έτοιμος να βοηθήσει αυτή τη συμφωνία να καρποφορήσει.
«Η ιδέα της υπογραφής μίας δεσμευτικής συμφωνίας για τη μη χρήση βίας ανάμεσα στα έθνη θα ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την εξουδετέρωση των αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή», τόνισε ο κ. Lavrov, αναφερόμενος στις χώρες του Περσικού Κόλπου.
«Ορισμένα κράτη του Κόλπου είναι έτοιμα να εξετάσουν αυτή την πρωτοβουλία», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Ρωσία «θα είναι έτοιμη να βοηθήσει αυτή τη διαδικασία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης