Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες μόνο εάν τα ομολογιακά tier 2 της Πειραιώς 500 εκατ και Εθνικής 350 εκατ έχουν επιτόκια κάτω από 8%-9%

tags :
Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες μόνο εάν τα ομολογιακά tier 2 της Πειραιώς 500 εκατ και Εθνικής 350 εκατ έχουν επιτόκια κάτω από 8%-9%
Φαίνεται ότι ενώ επιτόκια 8% ή 9% μπορεί να θεωρούνται πολύ υψηλά αλλά αφορούν κεφάλαιο tier 2 το οποίο είναι υψηλού κινδύνου σε περίπτωση τραπεζικού ατυχήματος.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο τις ελληνικές τράπεζες συντελείται ένα άνευ προηγουμένου ράλι και πλέον οι κεφαλαιοποιήσεις έχουν φθάσει στα 9 δισεκ. ευρώ όταν προ μηνών διαπραγματεύονταν στα 4 δισεκ.
Η βασική αιτία του ράλι προφανώς η εμπιστοσύνη που δείχνει η αγορά σε μια κυβέρνηση ΝΔ ενώ προεξοφλεί ότι θα καταφέρει να επιτύχει αυτοδυναμία με 155 έως 158 βουλευτές.
Η αγορά ποντάρει στο θετικό σενάριο, ποντάρει στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος.
Ποντάρει σε μια κυβέρνηση της ΝΔ που θα είναι πιο φιλική με τις αγορές, το χρηματιστήριο και τα ομόλογα.
Η δύναμη της προεξόφλησης γεννά ερωτηματικά καθώς πολύ γρήγορα οι τράπεζες, το χρηματιστήριο και τα ομόλογα σημειώνουν υπέρμετρα κέρδη.
Όλοι εστιάζονται στο χρηματιστήριο και τονίζουν ότι οι διεθνείς επενδυτές δίνουν με αυτό τον τρόπο ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση.
Όμως η πραγματική ψήφος εμπιστοσύνης θα δοκιμαστεί όχι στο κερδοσκοπικό ράλι στις τράπεζες αλλά στις εκδόσεις ομολογιακών tier 2 που σχεδιάζουν η Πειραιώς 500 εκατ ευρώ και η Εθνική τράπεζα ύψους 350 εκατ ευρώ.
Το μεγάλο ράλι στα ελληνικά ομόλογα επιτρέπει να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι οι αποδόσεις όλων των εκδόσεων τίτλων θα μειωθούν απόρροια της μείωσης του κρατικού κινδύνου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες που διερευνούσαν τις αγορές για να αντλήσουν κεφάλαια μέσω έκδοσης tier 2 άλλα επιτόκια προσφέρονταν πριν 2 μήνες και προφανώς άλλα την τρέχουσα περίοδο.
Η συγκυρία είναι πολύ πιο ευνοϊκή την τρέχουσα περίοδο από ότι στο παρελθόν.
Η Πειραιώς με το deal που θα ανακοινώσει την νέα εβδομάδα με την Intrum θα διαθέσει προς διαχείριση 28 δισεκ. έναντι 320 εκατ ευρώ.
Ταυτόχρονα σχεδιάζει και έκδοση ομολογιακού tier 2 με στόχο επιτόκιο 9%.
Θεωρητικά επειδή οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί η Πειραιώς θα μπορούσε να αντλήσει 500 εκατ κεφάλαιο tier 2 με επιτόκιο 8% για 5 χρόνια.
Όμως όπως αναφέρουν πηγές στην Εθνική ακόμη οι διεθνείς επενδυτές δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να μειώσουν το επιτόκιο στα ομολογιακά tier 2 προς τις ελληνικές τράπεζες, καθώς θεωρούν ότι ακόμη οι κίνδυνοι δεν έχουν εξαλειφθεί, έχουν μειωθεί αλλά δεν έχουν αντιμετωπιστεί.
 Να σημειωθεί ότι η Εθνική τράπεζα σχεδιάζει να εκδώσει έως 1 δισεκ. tier 2 με στόχο να ισχυροποιήσει τα κεφάλαια της.
Πιθανότατα οι εκδόσεις να πραγματοποιηθούν σε δύο δόσεις.

Υποσημείωση

Φαίνεται ότι ενώ επιτόκια 8% ή 9% μπορεί να θεωρούνται πολύ υψηλά αλλά αφορούν κεφάλαιο tier 2 το οποίο είναι υψηλού κινδύνου σε περίπτωση τραπεζικού ατυχήματος.
Οι ξένοι επενδυτές ωστόσο θα αποδείξουν εάν εμπιστεύονται την Ελλάδα και τις τράπεζες μόνο εάν προσφέρουν επιτόκια στα tier 2 κάτω από 8%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης