Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η βιαιότητα της ανόδου προεξοφλεί αυτοδυναμία και δημιουργεί φούσκες – Σύντομα τα ελληνικά ομόλογα θα φθάσουν τα ιταλικά (2,70%)

tags :
Η βιαιότητα της ανόδου προεξοφλεί αυτοδυναμία και δημιουργεί φούσκες – Σύντομα τα ελληνικά ομόλογα θα φθάσουν τα ιταλικά (2,70%)
Η άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς έχει λογική γιατί επιχειρούν οι επενδυτές να επανατιμολογήσουν τον ελληνικό κίνδυνο που προφανώς έχει μειωθεί - Όμως αντί η άνοδος να είναι συμμετρική και λελογισμένη ώστε κάθε βήμα να είναι σταθερό, δημιουργείται σκηνικό υπερβολών που χρήζουν προσοχής.
Η βιαιότητα της ανόδου στο ελληνικό χρηματιστήριο, ήδη από τις 27 Μαΐου έχει καταγράψει κέρδη 10% και το ράλι στα ομόλογα με το 10ετές να υποχωρεί από το 3,38% στο 3,05% έχει δημιουργήσει, προσδοκίες, ψευδαισθήσεις και επαναφέρει στο προσκήνιο παλαιές χρηματιστηριακές και επενδυτικές συμπεριφορές.
Ο βασικός λόγος του ράλι όμως είναι ένας.
Οι επενδυτές ποντάρουν στην αυτοδυναμία της ΝΔ – υπολογίζεται σε 155 με 156 έδρες – οπότε θα εφαρμόσει ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας, του χρηματιστηρίου και των ομολόγων.
Εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία προφανώς θα μετριαστεί ο ενθουσιασμός αλλά σε γενικές γραμμές η πορεία της αγοράς είναι ανοδική.
Το βασικό σενάριο είναι το ελληνικό χρηματιστήριο να συνεχίσει την ανοδική του πορεία προεξοφλώντας καλύτερες ημέρες στην μακροοικονομία αλλά….
Οι έλληνες επενδυτές επανέκαμψαν και αγοράζουν ότι είναι φθηνό.
Οι ελληνικές τράπεζες επίσης αγοράζουν ομόλογα – εξου και το ράλι στα ομόλογα – .
Συνολικά ο τραπεζικός κλάδος έχει φθάσει στα 8,5 δισεκ. ευρώ απόρροια προσδοκιών ότι όλα βαίνουν καλώς.
Πολλοί επενδυτές – ξαφνικά όλοι είναι αισιόδοξοι – βλέπουν όχι πλέον τις 850 μονάδες αλλά τις 920 μονάδες τις 1000 μονάδες και κάποιοι ποιο επιθετικοί της 1250 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Όμως η βιαιότητα της ανόδου – που εν μέρει – δικαιολογείται λόγω του εκλογικού αποτελέσματος έχει προκαλέσει πέραν από στρεβλώσεις και ψευδαισθήσεις ότι όλα θα αλλάξουν…
Μετά την πρώτη φάση του ενθουσιασμού…η αγορά θα σταθεροποιηθεί προς την ζώνη των 850 μονάδων.
Εκεί οι επενδυτές θα πρέπει να αρχίσουν να αναλύουν εάν οι αποτιμήσεις είναι ρεαλιστικές, υπερβολικές ή υποτιμημένες.
Μέχρι τώρα πάντως από τα 750 εκατ τζίρο από τις 27 Μαΐου 2019 περίπου 500 εκατ έχουν διακινηθεί από τους αμερικανούς και αφαιρώντας τον MSCI περίπου 200 εκατ οι πραγματικές καθαρές εισροές από τους αμερικανούς είναι 400 εκατ ευρώ σε 4 συνεδριάσεις ή 100 εκατ ανά συνεδρίαση.
Οι αμερικανοί επενδυτές μέχρι τώρα έχουν συμμετάσχει στο ανοδικό ράλι αλλά τα κεφάλαια που έχουν εισρεύσει είναι κατώτερα των προσδοκιών.
Είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ Citigroup, Goldman Sachs, BofA και J P Morgan από τις 27 Μαίου έως σήμερα έχουν διακινήσει πάνω από 200 εκατ τζίρο.

Συμπέρασμα

Η άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς έχει λογική γιατί επιχειρούν οι επενδυτές να επανατιμολογήσουν τον ελληνικό κίνδυνο που προφανώς έχει μειωθεί.
Όμως αντί η άνοδος να είναι συμμετρική και λελογισμένη ώστε κάθε βήμα να είναι σταθερό, δημιουργείται σκηνικό υπερβολών που χρήζουν προσοχής.
Δύο μετοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο η Πειραιώς και η ΔΕΗ για διαφορετικούς λόγους έχουν εκτοξευθεί.
Η Πειραιώς γιατί με το deal με την Intrum 28 δισεκ. NPEs θα λάβει 320 εκατ και ακολούθως θα υλοποιήσει ομολογιακό tier 2 ύψους 500 εκατ με επιτόκιο 9%.
Η Πειραιώς με το deal αυτό σε κάποιο μεγάλο βαθμό επανέρχεται στην κανονικότητα με προοπτική τα 3,40 ευρώ που σημαίνει κεφαλαιοποίηση 1,5 δισεκ. από 1,14 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.
Στην ΔΕΗ το ράλι που σημειώνεται αποδίδεται στα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας:
1) Θα πουλήσει ορισμένες υδροηλεκτρικές μονάδες, με μπόνους τις λιγνιτικές
2) Δεν θα υιοθετήσει το σχέδιο good και bad company, δηλαδή διάσπαση σε καλή και κακή εταιρία
3) Είναι πιθανό να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα, ενώ θα γίνει μια μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και να μειωθεί ο υπέρογκος δανεισμός της εταιρείας.
Ήδη κυκλοφορούν σενάρια για τιμή στόχο της μετοχής της ΔΕΗ στα 2,40 με 2,60 ευρώ από 1,80 ευρώ της τρέχουσας περιόδου.
Εν τω μεταξύ στην αγορά ομολόγων επίσης σημειώνεται ράλι και λίαν συντόμως η απόδοση του 10ετούς ελληνικού μπορεί να φθάσει στο αντίστοιχο ιταλικό 2,70%.
Η τρέχουσα απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου είναι 3,05%.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Ελλάδα υπολείπεται 3 βαθμίδες από την Ιταλία που διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Η Ιταλία πιέζεται λόγω της σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες αλλά θα δημιουργηθεί μια στρέβλωση μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας στα ομόλογα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης