Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τηλεδιάσκεψη Κομισιόν - ΥΠΕΝ για την εφαρμογή των λιγνιτικών ΑΔΙ

Τηλεδιάσκεψη Κομισιόν - ΥΠΕΝ για την εφαρμογή των λιγνιτικών ΑΔΙ
Η ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ επισημαίνει τον κίνδυνο να μείνει εκτός του Μόνιμου Μηχανισμού η μονάδα της Πτολεμαϊδας
Μπορεί η Ελλάδα να οδεύει σε εθνικές εκλογές και η Ευρώπη μετά τις ευρωεκλογές να βρίσκεται σε φάση διαπραγματεύσεων σε επίπεδο κορυφής για την εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν και τον ορισμό των νέων Επιτρόπων, ωστόσο οι υπηρεσίες της Επιτροπής δεν έχουν κατεβάσει τελείως τα μολύβια.
Έτσι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη στελεχών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στελέχη της Κομισιόν και αντικείμενο την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων στον τομέα της ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες κεντρικό θέμα της τηλεδιάσκεψης θα είναι τα περίφημα λιγνιτικά ΑΔΙ, δηλαδή ο μόνιμος μηχανισμός επάρκειας μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι μονάδες παραγωγής ρεύματος για την παροχή υπηρεσίας επάρκειας στο σύστημα.
Όπως είναι γνωστό ο συγκεκριμένος μηχανισμός συνδέθηκε άμεσα με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα και η υιοθέτησή του αποτέλεσε αίτημα τόσο της ΔΕΗ όσο και των υποψήφιων επενδυτών.
Έτσι στην τηλεδιάσκεψη της επόμενης εβδομάδας, που θα γίνει εν όψει της έκδοσης από την Κομισιόν έκθεσης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που είναι προγραμματισμένη για τις 5 Ιουνίου, αναμένεται να συζητηθούν οι εκκρεμότητες του προγράμματος σε ότι αφορά τον τομέα της ενέργειας.
Βεβαίως ζητήματα που σχετίζονται με ιδιωτικοποιήσεις όπως αυτή της ΔΕΠΑ, των ΕΛΠΕ και των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ εκ των πραγμάτων μετατίθενται για μετά τις εκλογές.

Συζήτηση επί των τεχνικών λεπτομερειών του μηχανισμού

Όμως, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι τεχνικές λεπτομέρειες του νέου Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος πρόκειται να συζητηθούν στην τηλεδιάσκεψη και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις.
Άλλωστε το όλο ζήτημα καθορίζεται πλέον από τον νέο Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από τις 29 Μαΐου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό μονάδες παραγωγής που ξεκινούν να  παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια στο σύστημα μετά από την έναρξη ισχύος του και εφόσον εκπέμπουν περισσότερο από 550 γραμμάρια CO2 ανά KWh, δεν θα μπορούν να ενταχθούν στο Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος.
Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι εκτός Μηχανισμού τίθεται αυτομάτως η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, η οποία βρίσκεται στη φάση της κατασκευής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνδικαλιστική παράταξη της ΔΑΚΕ των εργαζομένων στη ΔΕΗ, με χθεσινή ανακοίνωσή της έθεσε ευθέως το θέμα σημειώνοντας ότι η Πτολεμαΐδα κινδυνεύει να μείνει εκτός του Μόνιμου Μηχανισμού.
Στο κείμενο της η ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εκφράζει επίσης την έντονη  ανησυχία  τους για το επικείμενο κλείσιμο των μονάδων 1 και 2 του λιγνιτικού σταθμού της Καρδιάς αλλά και των μονάδων 3 και 4 του ίδιου σταθμού το επόμενο δίμηνο, πράγμα που αν συμβεί κινδυνεύει να αφήσει χωρίς τηλεθέρμανση την περιοχή κατά την επόμενη χειμερινή περίοδο.

Ευθύνες στη ΔΕΗ

Μάλιστα επιρρίπτουν ευθύνες στη διοίκηση της ΔΕΗ, ότι επισπεύδει το κλείσιμο των μονάδων για οικονομικούς λόγους προκειμένου να περιορίσει το κονδύλι δαπανών προς τρίτους, μέρος του οποίου δαπανάται για τη μισθοδοσία του εργολαβικού προσωπικού του ΑΗΣ Καρδιάς.
Ας σημειωθεί πάντως ότι η απόσυρση του ΑΗΣ Καρδιάς προγραμματίστηκε για περιβαλλοντικούς λόγους, και στο πλαίσιο αυτό από το 2015 είχε υπαχθεί σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 32.000 ωρών, οι οποίες πρακτικά έχουν λήξει.
Η ΔΑΚΕ-ΓΕΝΟΠ με την ανακοίνωσή της ζητεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσει άμεσα πριν τις εκλογές στη λήψη μέτρων, για να μη σταματήσει η λειτουργία των μονάδων 3 και 4 του σταθμού Καρδιάς, με βάση το έγγραφο του ΑΔΜΗΕ, περί συνέχισης της λειτουργίας λόγω της αναγκαίας επάρκειας ισχύος, ευθύνη που μπορεί να έχει κάθε κράτος – μέλος της Ε.Ε. για την ασφάλεια της τροφοδοσίας.
Παράλληλα δε, καλεί τον υπουργό να προχωρήσει τώρα τις ενέργειες για τη διασφάλιση της υπαγωγής της Πτολεμαΐδας 5 στο καθεστώς των ΑΔΙ.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης