Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Foreign Policy: Η ακροδεξιά ήρθε για να μείνει στην ΕΕ – Κατάρρευση για τα «παραδοσιακά» κόμματα

Foreign Policy: Η ακροδεξιά ήρθε για να μείνει στην ΕΕ – Κατάρρευση για τα «παραδοσιακά» κόμματα
Τις αιτίες για τις οποίες ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα αύξησαν τη δύναμή τους, αναλύει το Foreign Policy
Τις αιτίες για τις οποίες τα παραδοσιακά κόμματα είτε της κεντροαριστεράς είτε της κεντροδεξιάς έχασαν τη δύναμή τους στις ευρωεκλογές, ενώ αντίθετα την αύξησαν ακροδεξιά, εθνικιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, εξετάζει σε ανάλυσή του το Foreign Policy.
Η ανάλυση επικεντρώνεται στην παταγώδη αποτυχία κομμάτων όπως οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες του SPD, το οποίο πέραν της μείωσης του ποσοστού του στις ευρωεκλογές έχασε και το ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βρέμης, το προπύργιο του κόμματος.
Στην ανάλυσή του αναφέρει ότι οι εκλογές στη Βρέμη συνέπεσαν με τις ευρωπαϊκές βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή 26 Μαΐου 2019.
Και οι δύο είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρές αποτυχίες για τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά δεν ήταν οι μόνοι που πρέπει να αισθάνονται θλίψη.
Πέρα από τη Βρέμη και σε ολόκληρη την Ευρώπη, πολλά κορυφαία κεντρώα κόμματα είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, ενώ τα μικρότερα κόμματα που εκπροσωπούν την άκρα δεξιά, τους περιβαλλοντολόγους και τους φιλελεύθερους της ελεύθερης αγοράς σημείωσαν σημαντικά κέρδη.
«Η τάση είναι οι Ευρωπαίοι να γυρίζουν την πλάτη στα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα», υποστήριξε ο Sudha David-Wilp, εμπειρογνώμονας για την ευρωπαϊκή πολιτική στο αμερικανικό think tank German Marshall Fund of the United States.
Και με πολλούς τρόπους η Βρέμη - μια βιομηχανική πόλη που αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα στο βορειοδυτικό τμήμα της Γερμανίας - είναι ένας μικρόκοσμος που δείχνει τη διάλυση του πολιτικού τοπίου της Ευρώπης μέσα σε ένα κύμα κοινωνικών αναταραχών και πολιτικών αλλαγών.
Στις ευρωπαϊκές εκλογές τα μικρότερα κόμματα είδαν τα ποσοστά τους να ενισχύονται, καθώς τα δύο παραδοσιακά κεντρώα κόμματα δεν κατόρθωσαν να κερδίσουν, μαζί, την πλειοψηφία στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Συλλογικά, οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις κέρδισαν, αν και είναι κατακερματισμένες.
Τα άκρα δεξιά κόμματα κέρδισαν την πρώτη θέση σε Γαλλία και Ιταλία,  πρώτα σε σχέση με τα κεντρώα στη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ οι Πράσινοι βρέθηκαν στη δεύτερη ή την τρίτη θέση σε χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιρλανδία και Φινλανδία.
Πολλοί είναι οι ψηφοφόροι που δυσκολεύονται να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο, όμως, διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ΕΕ.
Όμως είναι αυτό που εγκρίνει την τοποθέτηση των επικεφαλής κορυφαίων οργανισμών της Ένωσης, οργανισμών που καθορίζουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές για το διεθνές εμπόριο, την κλιματική αλλαγή, τους κανονισμούς που διέπουν την οικονομία.
Όλα αυτά τα θέματα πολύ δύσκολα μπορεί να τα αντιμετωπίσει ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο.
Η Βρέμη, το μικρότερο από τα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας, αποτελεί ιστορικό προπύργιο στήριξης του SPD.
"Η Βρέμη δεν είναι ένα από τα οχυρά, η Βρέμη είναι το προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών", δήλωσε ο Udo Bullmann, μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το SPD.
Για πρώτη φορά σε περισσότερα από 70 χρόνια, η κεντροδεξιά Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) ξεπέρασε το SPD στη Βρέμη, ένα ιστορικό πλήγμα σε αυτό που κάποτε ήταν ένα από τα ισχυρότερα και πιο σταθερά κεντρώα κόμματα της Ευρώπης.
Η πτώση αυτών των κομμάτων έχει δημιουργήσει μία ατέρμονη εσωστρέφεια, καθώς αποτυγχάνουν να προσελκύσουν τους νεότερους ψηφοφόρους.
Πολύ λίγα κόμματα και όχι μόνο το SPD δεν έχουν κατορθώσει να βρουν τρόπο να αντιστρέψουν την πτωτική τους πορεία.
Ενώ η Βρέμη ήταν ένα σαφές πλήγμα για το SPD, είναι πιο δύσκολο να αποκαλυφθούν πιο απλά συμπεράσματα από τις εκλογές της ΕΕ.
Η προσέλευση των ψηφοφόρων αυξήθηκε σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ, αλλά έφθασε λίγο υψηλότερο από το 50% συνολικά.
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα - το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και η κεντροαριστερή Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S & D), το οποίο περιλαμβάνει το SPD της Γερμανίας – διατήρησαν τις πρώτες θέσεις, αλλά κανένα από τα δύο δεν έλαβε μία ξεκάθαρη εντολή.
Τα άκρα δεξιά κόμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη κέρδισαν ψήφους, κυρίως στη Γαλλία και την Ιταλία, αλλά όχι τόσο πολλές ψήφους, όπως αναμενόταν.
Οι Πράσινοι που επικεντρώνονται στο περιβάλλον ενισχύθηκαν στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ιδιαίτερα στη Γερμανία, αλλά δυσκολεύτηκαν στα ανατολικά και τα νότια.
Τα κεντροαριστερά κόμματα στην Ισπανία και τις Κάτω Χώρες είχαν πολύ καλή πορεία
Ένας πολιτικός του SPD, μέλος του εθνικού κοινοβουλίου της Γερμανίας, υποστήριξε ότι τόσο το δικό του κόμμα όσο και άλλα μεγάλα κόμματα έχουν ένα βασικό πρόβλημα: Έχουν λιγότερους νέους και χαρισματικούς ηγέτες για να αντικαταστήσουν τους παλιούς που φεύγουν από το πολιτικό προσκήνιο.
Οι παραδοσιακές βάσεις ψηφοφορίας, όπως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, εξανεμίζονται καθώς οι θέσεις εργασίας στη βιομηχανία μειώνονται και δίνουν τη θέση σε μια πιο ψηφιοποιημένη και βασισμένη στις υπηρεσίες, οικονομία.
Σχεδόν όλα τα κόμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, εκτός από ορισμένα που μπορούν να χαρακτηρισθούν εκκεντρικά, επικεντρώνονται σε πλατφόρμες υπέρ της ΕΕ.
Πάντως τα ακροδεξιά κόμματα έχουν ριζώσει στις Βρυξέλες, το Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
 Η Corina Stratulat, αναλύτρια στο think tank European Policy Centre, εκτιμά ότι τα ακροδεξιά κόμματα είναι εδώ για να παραμείνουν όσο τα κεντρώα κόμματα αγωνίζονται να βρουν τρόπους για να κερδίσουν τους απρόθυμους ψηφοφόρους.
«Προσπαθούν να γεμίσουν ένα χάσμα που διευρύνεται μεταξύ των πολιτών και των ελίτ, και δεν έχουν κατορθώσει να κλείσουν αυτό το κενό», είπε. "Δεν γνωρίζουμε καν αν είναι δυνατό να κλείσουμε αυτό το χάσμα."
Ο αντίκτυπός τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι δύσκολο να προβλεφθεί.
Στο παρελθόν, η συντριπτική πλειοψηφία των μικρότερων ακροδεξιών κομμάτων είτε δεν κατάφερε να σχηματίσει μόνιμα και συνεκτικά μπλοκ ψηφοφορίας είτε απλά δεν προσπάθησε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των 751 εδρών, το ΕΛΚ λαμβάνει 177 (έχοντας χάσει 40 έδρες), το S&D 149 έδρες (από 186 το 2014), οι Πράσινοι 69 έδρες (από 52), οι φιλελεύθεροι του ALDE 107 έδρες (από 68).
Συνολικά, τα ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα,  συμπεριλαμβανομένου του Κόμματος Brexit στη Βρετανία, κέρδισαν περίπου το ένα τέταρτο του Κοινοβουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης