Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μετοχές χωρίς ειδικό λογαριασμό στα αζήτητα – Ποιες βγαίνουν προς εκποίηση καθημερινά χωρίς αποτέλεσμα

Μετοχές χωρίς ειδικό λογαριασμό στα αζήτητα – Ποιες βγαίνουν προς εκποίηση καθημερινά χωρίς αποτέλεσμα
Χωρίς αγοραστή ακόμα και μετοχές που αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου
Καθημερινή είναι η προσπάθεια των χρηματιστηριακών εταιρειών που έχουν αναλάβει την εκποίηση των μετοχών, των οποίων οι κάτοχοι δεν τις μετάφεραν σε ειδικό λογαριασμό, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Εδώ και μερικές εβδομάδες οι χρηματιστηριακές βγάζουν προς πώληση χιλιάδες μετοχές, αλλά το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι ανύπαρκτο.
Σημειώνεται πάντως πως τον τελευταίο ένα και πλέον μήνα έχουν εκποιηθεί εκατομμύρια μετοχές εισηγμένων εταιρειών.
Μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης απορροφήθηκαν από τους αγοραστές άμεσα, όπως και μετοχές εταιρειών της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης με ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Σε κάποιες παρατηρήθηκε πίεση της τιμής και τελικά οι μετοχές αγοράστηκαν όλες σε ελκυστικότερη τιμή.
Για κάποιες όμως και ειδικά για εταιρείες που τα θεμελιώδη δε βοηθούν, οι μετοχές παραμένουν προς πώληση σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις χωρίς αποτέλεσμα.
Εννοείται πως είναι αδύνατο να πουληθούν οι μετοχές των εταιρειών που βρίσκονται εκτός διαπραγμάτευσης, και είναι πολλές.
Στη χθεσινή (29/5) συνεδρίαση κατάφεραν να αγοραστούν 151 χιλ. τεμάχια της Προοδευτικής στο -14% και στα 0,11 ευρώ.
Η μετοχή έκανε συνολικό όγκο 170 χιλ. τεμάχια και οι αγοραστές ζητούσαν άλλα 18 χιλ. τεμάχια.
Στα αζήτητα παραμένουν 938 χιλ. τεμάχια της Quality and Reliability οι οποίες μάλιστα αντιστοιχούν στο 3,5% του μετοχικού κεφαλαίου.
Αγοραστή αναζητούν και 67 χιλ. τεμάχια της SATO, 46 χιλ. τεμάχια της Yalco, 22 χιλ. τεμάχια της Moda Bagno με τους πωλητές βέβαια να είναι σημαντικά περισσότεροι καθημερινά.
Απουσιάζουν οι υποψήφιοι αγοραστές και από τη Δομική Κρήτης με το υπόλοιπο να είναι 35 χιλ. τεμάχια με στοιχεία 28/5, αλλά και από την Ακρίτας, την Ελγέκα, την Ιντερτέκ, τον Οίκο Σπύρου, τη Μπήτρος την Επίλεκτος κ.α.
Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για μετοχές από επενδυτές που προφανώς είχαν πολλά χρόνια να κάνουν πράξη, η χρηματιστηριακή που είχαν τις μετοχές έκλεισε και έμειναν χωρίς ειδικό λογαριασμό.
Ακόμα και ίδιες μετοχές εισηγμένων δεν είχαν ειδικό λογαριασμό ή μετοχές βασικών μετόχων.
Δόθηκε προθεσμία για να βρεθούν οι επενδυτές, κάτι που δεν ήταν εύκολο (κάποιοι όμως ενημερώθηκαν και έκαναν τις απαραίτητες κινήσεις) και οι μετοχές αφού παρέμειναν για ένα διάστημα στην ΕΧΑΕ και στη συνέχεια τις έδωσε σε χρηματιστηριακές προκειμένου να εκποιηθούν και το αποτέλεσμα της εκποίησης να κατατεθεί στους δικαιούχους.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης