Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αυξάνεται η πιθανότητα ενός άτακτου Brexit - «Βυθίζεται» στην αβεβαιότητα το Ην. Βασίλειο

Fitch: Αυξάνεται η πιθανότητα ενός άτακτου Brexit - «Βυθίζεται» στην αβεβαιότητα το Ην. Βασίλειο
Έκθεση της Fitch Ratings για το Brexit
Η παραίτηση της Theresa May και η επικράτηση του Κόμματος Brexit στις ευρωεκλογές αυξάνουν τον κίνδυνο ενός άτακτου Brexit (μία αποχώρησης χωρίς συμφωνία), έλλειψη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για την έγκριση μίας συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, σχολιάζει
Η Theresa May δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος στις 7 Ιουνίου 2019, με την αντικατάστασή της να αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
«Ο επόμενος πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει την ίδια πρόκληση, να ξεπεράσει την έλλειψη συναίνεσης στο βρετανικό κοινοβούλιο σχετικά με τους όρους της συμφωνίας απόσυρσης και τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ.
Ο τρόπος με τον οποίο θα διαλυθεί αυτό το αδιέξοδο παραμένει ασαφής και οι προσπάθειες για αυτό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια σειρά από απρόβλεπτα βήματα στην πορεία για το Brexit, συμπεριλαμβανομένων εκλογών, δεύτερου δημοψηφίσματος ή/και περαιτέρω καθυστέρησης στην ημερομηνία Brexit», σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος.
Τον περασμένο μήνα, η Fitch Ratings διατήρησε σε καθεστώς επιτήρησης για υποβάθμιση -τους επόμενους 3 μήνες- την αξιολόγηση «ΑΑ» -μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα- του Ηνωμένου Βασιλείου.
Όπως ανέφερε ο αμερικανικός οίκος, η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου για την περαιτέρω επέκταση της διαδικασίας που περιγράφεται στο άρθρο 50 έως τις 31 Οκτωβρίου 2019 μειώνει, αλλά δεν εξαλείφει τον κίνδυνο ενός Brexit «χωρίς συμφωνία» τους επόμενους έξι μήνες.
Κατά την άποψη της Fitch, το Brexit θα είχε ως αποτέλεσμα την ουσιαστική διατάραξη των οικονομικών και εμπορικών προοπτικών του Ηνωμένου Βασιλείου, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Οι αξιολογήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου εξισορροπούν μια οικονομία υψηλού εισοδήματος, διαφοροποιημένη και προηγμένη έναντι συγκριτικά υψηλού χρέους του δημόσιου τομέα.
Το καθεστώς αποθεματικού νομίσματος της στερλίνας, η βαθιά κεφαλαιαγορά και ισχυροί δείκτες διακυβέρνησης υποστηρίζουν περαιτέρω τις αξιολογήσεις.
Μέχρι στιγμής, τα δημόσια οικονομικά ήταν ανθεκτικά.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε στο 1,5% του ΑΕΠ το 2018 από 1,9% το 2017, κυρίως λόγω της έντονης αύξησης των φορολογικών εισπράξεων.
Οι προβλέψεις του οίκου αναφέρουν ότι ο δείκτης του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα μειωθεί από 86,8% το 2018 σε 84,6% το 2020.
Επίσης, σύμφωνα με τη Fitch, οι βρετανικές τράπεζες είναι σε καλή θέση για να αντιμετωπίσουν μια μέτρια επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Ωστόσο, μια σημαντική διατάραξη των οικονομικών και εμπορικών προοπτικών του Ηνωμένου Βασιλείου θα δημιουργούσε κινδύνους για τις τράπεζες, κυρίως επειδή θα ασκούσε πίεση στα κέρδη τους, στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και στα προφίλ χρηματοδότησης σε ένα πιο δύσκολο περιβάλλον λειτουργίας.
Οι τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες, έχοντας φτάσει τα επιδιωκόμενα επίπεδα, με επαρκή αποθέματα για τα ρυθμιστικά ελάχιστα.
Ο δείκτης Common Equity Tier 1 για ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα ήταν 15,5% το 4ο τρίμηνο, έναντι 14,9% το προηγούμενο έτος.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης