Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rouhani (Πρόεδρος Ιράν): Πιθανός ο διάλογος με τις ΗΠΑ εάν υπάρξει άρση των κυρώσεων

Rouhani (Πρόεδρος Ιράν): Πιθανός ο διάλογος με τις ΗΠΑ εάν υπάρξει άρση των κυρώσεων
Ο πρόεδρος του Ιράν τόνισε ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να «τηρήσει τις δεσμεύσεις της»
Στο γεγονός ότι ο διάλογος ανάμεσα σε Τεχεράνη και Ουάσιγκτον παραμένει ένα πιθανό σενάριο αναφέρθηκε σήμερα (29/5) ο πρόεδρος του Ιράν Hassan Rouhani, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι προκειμένου να συμβεί αυτό οι ΗΠΑ πρέπει να προχωρήσουν σε άρση των κυρώσεων.
Ειδικότερα, ο κ. Rouhani απάντησε στο σχόλιο του Αμερικανού ομολόγου του ότι «το Ιράν θα ήθελες να πραγματοποιήσει μία συμφωνία και νομίζω ότι αυτή είναι μία πολύ έξυπνη κίνηση και ότι είναι πιθανό να συμβεί».
Ωστόσο, ο Ιρανός πρόεδρος τόνισε ότι αυτό θα συμβεί όταν οι ΗΠΑ «προχωρήσουν σε άρση των άδικων κυρώσεων, τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπργματεύσεων, από το οποίο έφυγαν οι ίδιοι», διευκρινίζοντας εν συνεχεία ότι «η πόρτα δεν έχει κλείσει».
Παράλληλα, ο κ. Rouhani κατέστησε σαφές προς τις Ηνωμένες Πολιτείς ότι «ο λαός μας σας κρίνει από τις πράξεις σας και όχι από τα λόγια σας».
Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Abbas Araqchi, μέσω δηλώσεων που πραγματοποίησε στο πρακτορείο RIA Novosti, εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι εντάσεις των δύο χωρών θα επιλυθούν μέσω του διαλόγου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη ακόμα και για το ενδεχόμενο πολέμου.
«Ελπίζουμε ότι μπορούμε να αρχίσουμε έναν διάλογο, αλλά είμαστε έτοιμοι για πόλεμο», τόνισε ο κ. Araqchi, για να προσθέσει ότι «είμαστε απόλυτα έτοιμοι για αυτό το σενάριο και πιστεύω ότι γνωρίζουν τις δυνατότητές μας από αυτή την άποψη, αλλά αυτό δεν είναι αυτό που θέλουμε, είμαστε υπέρ της ειρήνης».
Ο ίδιος τόνισε ότι το Ιράν έχει επίγνωση «ορισμένων στοιχείων» που σχετίζονται με τις πιέσεις των ΗΠΑ για πόλεμο, παρά το γεγονός ότι μία τέτοια σύγκρουση θα ήταν «καταστροφική» για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ορισμένα στοιχεία και ορισμένοι άνθρωποι που προσπαθούν να πιέσουν τις ΗΠΑ ώστε να πραγματοποιήσει πόλεμο με το Ιράν για τους δικούς τους σκοπούς», ανέφερε χαρακτριστικά ο κ. Araqchi, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι «ελπίζουμε πως η σοφία θα επικρατήσει στην Ουάσιγκτον».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης