Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Σε χαμηλά 2 ετών υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιούνιο 2019 - Στις 10,1 μονάδες ο δείκτης GfK

Γερμανία: Σε χαμηλά 2 ετών υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιούνιο 2019 - Στις 10,1 μονάδες ο δείκτης GfK
Τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία αποδείχθηκαν κατώτερα των εκτιμήσεων
Οριακή πτώση κατέγραψε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του ινστιτούτου GfK που αφορά τη Γερμανία για τον Ιούνιο του 2019, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 10,1 μονάδες, έναντι 10,2 μονάδων τον Μάιο του 2019, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος.
Ωστόσο, το ισνστιτούτο αναφέρει ότι παρά την οριακή πτώση, το καταναλωτικό κλίμα εξακολουθεί να δείχνει θετικό και σταθερό, ενώ εκτιμά ότι οι καταναλωτικές δαπάνες στη Γερμανία θα αυξηθούν κατά 1,5% για το 2019.
«Η εγχώρια ζήτηση θα αποτελέσει έναν σημαντικό πυλώνα της οικονομίας», αναφέρει το GfK, διευκρινίζοντας ότι «προκειμένου να παραμείνει αυτό στο μέλλον, είναι απαραίτητο να μην αυξηθεί περαιτέρω η αβεβαιότητα γύρω από την εμπορική διαμάχη των ΗΠΑ και τις συζητήσεις για το Brexit».
«Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, αυτό θα θέσει σε κίνδυνο το καταναλωτικό κλίμα και η τρέχουσα πρόβλεψη σίγουρα δε θα είναι βιώσιμη», καταλήγει η έκθεση του ινστιτούτου.
Όσον αφορά τον υποδείκτη που αφορά τις προσδοκίες για το εισόδημα στη Γερμανία, σημειώθηκε άνοδος κατά 0,9 μονάδες, στις 57,7 μονάδες συνολικά, με τον δείκτη να είναι αυξημε΄νος κατά πέντε μονάδες σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Ωστόσο, ο υποδείκτης που αφορά τις προοπτικές για την οικονομία συνέχισε την πτωτική του τάση, υποχωρώντας κατά -1,3 μονάδες, στις 1,7 μονάδες συνολικά, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες ο δείκτης έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 32 μονάδες.
Η τάση των καταναλωτών προς αγορά κατέγραψε επίσης πτώση, με τον σχετικό υποδείκτη να υποχωρεί κατά 1,6 μονάδες, στις 50,5 μονάδες συνολικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης