Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Άλμα στο 2,69% για την απόδοση του 10ετούς εν όψει κυρώσεων από την Κομισιόν

Ιταλία: Άλμα στο 2,69% για την απόδοση του 10ετούς εν όψει κυρώσεων από την Κομισιόν
H Ιταλία θα βρεθεί - εφόσον «καταδικαστεί» - αντιμέτωπη με υψηλό πρόστιμο αλλά και «πάγωμα» στη λήψη κεφαλαίων από την ΕΕ
Άλμα στο 2,7% καταγράφει η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην Ιταλία, λόγω της πιθανότητας να ξεκινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και μάλιστα στις 5 Ιουνίου 2019.
Σε μία τέτοια περίπτωση η χώρα θα βρεθεί - εφόσον «καταδικαστεί» αντιμέτωπη με υψηλό πρόστιμο αλλά και «πάγωμα» στη λήψη κεφαλαίων από την ΕΕ.
Παράλληλα και όπως αναφέρει το Bloomberg η Ρώμη μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμο ύψους 3,5 δισ. ευρώ και φυσικά να ξεκινήσει ένας νέος γύρος έντονης κόντρας με τις Βρυξέλλες με αρνητικά αποτελέσματα τόσο για την ίδια την Ιταλία όσο και για την Ευρωζώνη.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας ενισχύθηκε στο 2,731% από 2,658% στο χθεσινό κλείσιμο, ενώ αυτή την ώρα διαμορφώνεται στο 2,692%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 1% στις 20.139 μονάδες.
Πιέσεις δέχονται οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών, με την Intesa Sanpaolo να υποχωρεί 2%, την Unicredit -2,3% και την UBI Banca -2,2%.



Salvini: Η Κομισιόν θα μπορούσε να μας επιβάλει πρόστιμο 3 δισ. ευρώ

Αποφασισμένος να έρθει σε σύγκρουση με την Κομισιόν για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini.
«Η ΕΕ θα μπορούσε να επιβάλλει πρόστιμο 3 δισ. ευρώ στην Ιταλία για υπέρβαση του χρέους.
Θα καταπολεμήσω τους απαρχαιωμένους δημοσιονομικούς κανόνες με όλες μου τις δυνάμεις» δήλωσε σήμερα (28/5/2019).
Τέλος, ο Salvini τόνισε δεν υπάρχει κανένα τελεσίγραφο προς το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Ανησυχούν οι αναλυτές

Οι αναλυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο νέας διαμάχης με την Κομισιόν λόγω του προϋπολογισμού.
«Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν αρκετά ισχυρό για τον Salvini που οι αγορά προεξοφλεί μεγαλύτερο πολιτικό ρίσκο.
Το spread στα 10ετή ιταλικά ομόλογα μπορεί εύκολα να διευρυνθεί στις 300 μονάδες βάσης στο εγγύς μέλλον, αλλά για επίπεδα υψηλότερα από αυτό θα χρειαστούν περισσότερο σημάδια ότι ο Salvini σκοπεύει να κλιμακώσει την ένταση» επισημαίνει ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Nordea Bank, Jan von Gerich.
«Η αντίδραση της αγοράς δείχνει πόσο ευαίσθητοι είναι οι επενδυτές σε θέματα που αφορούν τη σχέση της Ιταλίας με την ΕΕ.
Έχει αυξηθεί το ρίσκο για τα ιταλικά ομόλογα κάτι που ενισχύει τη μεταβλητότητα» επισημαίνει η UniCredit.
Την ίδια στιγμή, αναλυτές της ING υποστηρίζουν ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ενισχύει την πολιτική αβεβαιότητα.
«Έπειτα από τέτοια συμμετοχή, ο πειρασμός για τον Salvini να εκμεταλλευτεί το αποτέλεσμα για να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές έχει ενισχυθεί σημαντικά» αναφέρει η τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης