Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επιθετικές λύσεις στις τράπεζες θα εφαρμόσει ο Μητσοτάκης για να εξυγιανθούν άμεσα και να επιτευχθεί ο στόχος για υψηλό ΑΕΠ

tags :
Επιθετικές λύσεις στις τράπεζες θα εφαρμόσει ο Μητσοτάκης για να εξυγιανθούν άμεσα και να επιτευχθεί ο στόχος για υψηλό ΑΕΠ
Στην ΝΔ έχουν κατανοήσει και αυτό είναι σημαντική εξέλιξη ότι οι τράπεζες είναι μια φίλια δύναμη που χρειάζεται άμεση εξυγίανση και ενίσχυση.
Επιθετικές και εμπροσθοβαρείς λύσεις στις τράπεζες θα εφαρμόσει ο Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός με στόχο την εξυγίανση των ισολογισμών τους.
Ο απώτερος στόχος των κινήσεων αυτών είναι προφανώς να ενεργοποιήσει τις τράπεζες στο σχέδιο ενίσχυσης του ΑΕΠ καθώς η ΝΔ υποστηρίζει ότι μπορεί να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης έως και 4% σε ετήσια βάση.
Προφανώς χωρίς τις τράπεζες ο στόχος δεν είναι επιτεύξιμος.
Ποιες θα είναι οι επιθετικές λύσεις στις τράπεζες;

1)Θα προχωρήσει άμεσα η πρόταση που ήδη βρίσκεται σε επεξεργασία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ DG Comp που αφορά το ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια μέσω παροχής εγγυήσεων από το κράτος στις ελληνικές τράπεζες.
Με βάση όλες τις ενδείξεις η DG Comp θα αποδεχθεί το μέσο επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 2,85% σίγουρα υψηλότερο της Ιταλίας στο 2,12% αλλά με κλιμακωτή διάρθρωση θα ξεκινάει από 1,75% για να καταλήγει στο 4% με τον μέσο όρο να πλησιάζει το 3%.
Προφανώς οι τράπεζες έχουν συμφέρον οι εγγυήσεις να μην διαρκέσουν μεγάλο χρονικό διάστημα 2-3 χρόνια το μέγιστο.

2)Η λύση της bad bank που είχε εξεταστεί στην ΝΔ στο παρελθόν δεν θα υλοποιηθεί λόγω υψηλού κόστους σε κεφάλαια.
Ωστόσο ακόμη υπάρχουν εντός της ΝΔ στελέχη που υποστηρίζουν ότι μια λύση bad bank θα μπορούσε να συμβάλλει σε μια εμπροσθοβαρή λύση αρκεί να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των κεφαλαίων.

3)Θα διαμορφώσει το πλαίσιο ώστε χρηματιστηριακά να ανακάμψουν οι τραπεζικές μετοχές ώστε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να μπορέσει να πουλήσει τις μετοχές των τραπεζών που κατέχει.

4)Επίσης οι κεφαλαιακές ενισχύσεις των τραπεζών θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην επιτάχυνση της αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων.
Μετά το stress tests του Ιουλίου του 2020 θεωρούν στην ΝΔ ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να βρουν κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές

5)Μετά τις επίσημες εξαγγελίες της κυβέρνησης της ΝΔ αναμένεται η αναβάθμιση της Ελλάδος στην κλίμακα ΒΒ με την Fitch να είναι το πιο πιθανό να αναβαθμίσει την οικονομία το αργότερο έως τις 2 Αυγούστου 2019.
Η νέα αναβάθμιση θα ανοίξει τις πόρτες στις ελληνικές τράπεζες στην άντληση ρευστότητας μέσω εναλλακτικών επιλογών όπως καλυμμένα ομόλογα.

Στην ΝΔ έχουν κατανοήσει και αυτό είναι σημαντική εξέλιξη ότι οι τράπεζες είναι μια φίλια δύναμη που χρειάζεται άμεση εξυγίανση και ενίσχυση.
Στον ΣΥΡΙΖΑ χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 3 χρόνια για να καταλάβουν την βαρύτητα των τραπεζών.
Η ΝΔ μάλλον είναι απίθανο να συνεχίσει την ιδέα της Αναπτυξιακής Τράπεζας αν και ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης