Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Έσπασε ο 40ετής εναγκαλισμός των Κεντρώων στην εξουσία των Βρυξελλών

tags :
Guardian: Έσπασε ο 40ετής εναγκαλισμός των Κεντρώων στην εξουσία των Βρυξελλών
Τα αποτελέσματα πυροδοτούν ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας στα θεσμικά όργανα της ΕΕ
Ο 40ετής εναγκαλισμός του συνασπισμού των κεντρώων κομμάτων στους μοχλούς της εξουσίας στις Βρυξέλλες φαίνεται ότι θα σπάσει φέτος, σύμφωνα με την ανάλυση του Guardian, καθώς οι ψηφοφόροι στις ευρωπαϊκές εκλογές επέλεξαν να ενισχύσουν τις ριζοσπαστικές εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένων των Πράσινων και της Αριστεράς.
Η άνοδος των λαϊκιστών ευρωσκεπτιστών αν και δεν είναι τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν, φαίνεται ότι το ρεύμα τους βρίσκεται σε καλό δρόμο για να κυριαρχήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το Εθνικό Ράλλυ της Marine Le Pen να γιορτάζει μια στενή συμβολική νίκη επί του En Marche του Em. Macron στη Γαλλία.
Υπήρξαν επίσης σημάδια μεγάλης επιτυχίας για τους Πράσινους, με το κόμμα να αυξάνει τους 50 ευρωβουλευτές του 2014 σε 71, ξεπερνώντας το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).
Τα αποτελέσματα πυροδοτούν ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης του Jean-Claude Juncker ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου θα χρησιμοποιηθεί από τους 28 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για να καθοδηγήσει την επιλογή αντικατάστασης των Juncker και Tusk.
Το κοινοβούλιο θα ασκήσει βέτο σε κάθε επιλογή του προέδρου της επιτροπής και σε ολόκληρη την ομάδα της επιτροπής.
Τα εκτιμώμενα αποτελέσματα δείχνουν τον κεντροδεξιό ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα ως το μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο, αλλά από 221 έδρες σε 173.
Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών μειώνει επίσης τις έδρες του από 191 έδρες σε 147, αφήνοντας τις δύο κύριες ομάδες να αναζητούν βοήθεια από τη Συμμαχία των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ALDE) με περίπου 102 έδρες.
Η προσέλευση σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ των 27 είναι κοντά στο 51% - το υψηλότερο από το 1994, καταλήγει ο Gaurdian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης