Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dimitrov: Η ΕΕ θα χάσει την επιρροή της στα Βαλκάνια αν πει «όχι» στη Βόρεια Μακεδονία

Dimitrov: Η ΕΕ θα χάσει την επιρροή της στα Βαλκάνια αν πει «όχι» στη Βόρεια Μακεδονία
Η Βόρεια Μακεδονία προειδοποιεί την ΕΕ να μην μπλοκάρει τον ενταξιακό δρόμο
Οι Βρυξέλλες θα χάσουν επιρροή και δύναμη στα Βαλκάνια εάν πουν «όχι» στην Βόρεια Μακεδονία, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Nikola Dimitrov, ενόψει της απόφασης της ΕΕ τον Ιούνιο για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Παρά την προκαταρκτική θετική γνωμοδότηση χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία έχουν ακόμα ενστάσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, επικαλούμενες την μικρή πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις για την θεμελίωση του κράτους δικαίου.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, ο κ. Dimitrov σημείωσε πως θα είναι δύσκολο για τα κράτη των Βαλκανίων να εκλάβουν σοβαρά τις διακηρύξεις των Βρυξελλών για ενίσχυση των δεσμών τους με την περιοχή εάν δεν ανοίξει ο δρόμος για ένταξη στο μπλοκ.
Τόνισε πως τα Σκόπια έχουν καλό φάκελο που θα πρέπει να «αναγνωριστεί και επιβραβευθεί».
«Διαφορετικά η επιρροή της ΕΕ καθίσταται αδύναμη», προσέθεσε με νόημα, την στιγμή που η Ρωσία, η Τουρκία αλλά και η Κίνα επιδιώκουν να ενισχύσουν την διείσδυση τους στην νοτιοανατολική Ευρώπη.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Dimitrov επισήμανε πως τα Βαλκάνια αποτελούν πλέον «θέατρο γεωπολιτικού ανταγωνισμού».
Προσέθεσε πως εάν η Ευρώπη «δεν μπορεί να κάνει την διαφορά στα Βαλκάνια, τότε είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς θα την κάνει κάπου αλλού».
Ο κ. Dimitrov υπογράμμισε πως δεν παραγνωρίζει τις επιφυλάξεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, όμως πλέον η Βόρεια Μακεδονία έχει προοδεύσει πολύ ώστε να μπορεί οποιοσδήποτε να αγνοήσει τον φάκελό της.
Τόνισε ότι τα Σκόπια έχουν επιτελέσει μεγάλη πρόοδο στην καταπολέμηση της διαφθοράς και σε άλλα μέτωπα μεταρρυθμίσεων, με συνέπεια να έχει κάνει «αναστροφή προς το καλύτερο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης