Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρουφάκης και Βελόπουλος οι εκπλήξεις των Ευρωεκλογών - Τί αλλαγές φέρνουν

tags :
Βαρουφάκης και Βελόπουλος οι εκπλήξεις των Ευρωεκλογών - Τί αλλαγές φέρνουν
Βαρουφάκης και Βελόπουλος οι εκπλήξεις των Ευρωεκλογών - Τί αλλαγές φέρνουν στην πολιτική σκηνή
Η έκπληξη της αποψινής (26/5) βραδιάς ήταν η εκλογή εκπροσώπων από το «ΜέΡΑ25» του Γιάνη Βαρουφάκη και της «Ελληνικής Λύσης» του Κυριάκου Βελόπουλου.
Το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη καταφέρνει, όπως φαίνεται, να μπει στην ευρωβουλή με το exit poll να δίνει 2,5 - 4,5% ενώ αντίστοιχο ποσοστό λαμβάνει και η «Ελληνική Λύση».
Η ισχυρή παρουσία Βαρουφάκη ανοίγει δρόμο για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματός του στις επικείμενες εθνικές εκλογές ενώ, την ίδια ώρα, δημιουργεί δεύτερες σκέψεις και σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουν ότι ο πρώην «Τσάρος» της οικονομίας έχει το ρεύμα με τη δική του πλευρά.
Από την άλλη πλευρά, η είσοδος του Κυριάκου Βελόπουλου στην Ευρωβουλή οφείλεται στην αξιοποίηση της λαϊκής οργής απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Βελόπουλος φαίνεται ότι κεφαλαιοποίησε πολιτικά την αντίδρασή του αλλά και την παρουσία του στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία και παράλληλα καλλιέργησε ένα ισχυρό πολιτικό ρεύμα προς το πρόσωπό του.
Η πολιτική εξαΰλωση του Πάνου Καμμένου αλλά και η μετατόπιση μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος που υπήρξαν υποστηρικτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων προς τον Κυριάκο Βελόπουλο διαμόρωωσε κλίμα υπέρ της «Ελληνικής Λύσης».
Αφετηρία για τη διαμόρφωση του ποσοστού αποτελεί η Βόρεια Ελλάδα όπου οι συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών έχουν αγγίξει περισσότερο τους έλληνες πολίτες και η οργή απέναντι στην κυβέρνηση είναι έκδηλη.
Σε κάθε περίπτωση, μία μερίδα των πολιτών που έδωσαν το 2015 ψήφο οργής υπέρ του Αλέξη Τσίπρα μετατοπίστηκαν σε άλλο πολιτικό ρεύμα με τον πρωθυπουργό να χάνει το αντισυστημικό αφήγημά του.
Σημειώνεται ότι η άνοδος των δύο κομμάτων διαμορφώνει ένα πολιτικό προηγούμενο και αποτελούν βήμα για την είσοδο αμφότερων των κομμάτων στην ελληνική Βουλή.

Συντριβή για Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και ΑΝΕΛ - Ανύπαρκτη η Πλεύση Ελευθερίας

Μπορεί το αποτέλεσμα να έδειξε μια μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τεράστιο ενδιαφέρον έχουν και οι επιδόσεις των μικρότερων κομμάτων.
Ο μέχρ πρότινος κυβερνητικός εταίρος, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, είδαν τα ποσοστά τους μόλις στο 0,8%, ακολουθώντας την εκλογική συντριβή του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.
Τα δύο τελευταία κοινοβουλευτικά κόμματα έλαβαν 1,7% και 1,5%, όπως και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία έλαβε 1,7%.
Η Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη έλαβε μόλις 0,60%, ενώ η Ελλήνων Συνέλευσις του Αρτέμη Σώρρα έλαβε 0,5%.
Μόλις στο 1,27% είχε ο "Άλλος Δρόμος" του Νότη Μαριά, ενώ η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη έλαβε 0,64%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης