Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωεκλογές - Γαλλία: Σε κίνδυνο το όραμα του Emmanuel Macron για την Ευρώπη

Ευρωεκλογές - Γαλλία: Σε κίνδυνο το όραμα του Emmanuel Macron για την Ευρώπη
Μια μεγάλη νίκη της ακροδεξιάς στη Γαλλία θα συνιστούσε μια λαϊκή απόρριψη του οράματος του Macron για την Ευρώπη 
Από την εκλογή του πριν από δύο χρόνια, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, εμφανίστηκε ως ο ηγέτης της Ευρώπης, παρουσιάζοντας ένα μεγάλο όραμα για μια βαθύτερη ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με μια επιστολή του προς τους «πολίτες της Ευρώπης», ο Macron υπερασπίστηκε με πάθος την ιστορία της Ευρώπης και πρότεινε μια σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων εν όψει των ευρωεκλογών.
Προειδοποίησε για έναν «ευρωπαϊκό εμφύλιο πόλεμο» που απειλεί τις αξίες της ηπείρου.
Όπως αναφέρουν οι «New York Times», σε αυτή του την πορεία, ο Macron έγινε ο αγαπημένος αποδιοπομπαίος τράγος των ακροδεξιών, το όνομά του τυγχάνει της περιφρόνησης των λαϊκιστών από την Ουγγαρία έως την Ιταλία, ακόμη και στη Γαλλία.
Το όραμα του Macron είναι τώρα αντιμέτωπο με το πιο κρίσιμο τεστ στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι δημοσκοπήσεις στη Γαλλία δείχνουν το κόμμα του δεύτερο, μετά τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Marine Le Pen, ή Εθνικό Μέτωπο όπως λεγόταν παλαιότερα.
Μια ήττα του Macron θα ήταν μια εξευτελιστική ταπείνωση για έναν πρόεδρο που μετά βίας κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα μιας λαϊκής εξέγερσης ενάντια στις φιλο-επιχειρηματικές του πολιτικές, μετά από τις πολύμηνες βίαιες διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων.
Αλλά θα μπορούσε να είναι και το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του οράματός του για περισσότερη Ευρώπη.
Μια μεγάλη νίκη για τις ακροδεξιές εθνικιστικές δυνάμεις θα συνιστούσε μια λαϊκή απόρριψη του οράματος του Macron.
Θα μπορούσε επίσης να παραλύσει τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτρέποντας στους λαϊκιστές να επιβραδύνουν ή να εμποδίζουν τις εμπορικές συμφωνίες και τους προϋπολογισμούς.
Στη Γαλλία, ο Macron, πρώην τραπεζίτης, έχει ρίξει τους τόνους, προσφέροντας φορολογικές ελαφρύνσεις, με στόχο να κατευνάσει τις εντάσεις.
Στην Ευρώπη, όμως, ο Γάλλος πρόεδρος έχει δείξει ελάχιστα πρόθυμος να μειώσει τις φιλοδοξίες του για μια βαθύτερη ενοποίηση, ακόμη και εάν σε μεγάλο βαθμό έχουν ήδη απορριφθεί.
Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών, τα σχέδιά του έχουν παρακωλυθεί από την αδιαφορία των πολιτών στη Γαλλία, από τη διστακτικότητα της Γερμανίδας καγκελάριου, Angela Merkel, και από ένα νέο ενδυναμωμένο μέτωπο λαϊκιστώνμ ηγετών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, που τον χλευάζουν.
Τα σχέδια του Macron τώρα απειλούνται.
Ο κ. Macron και οι σύμβουλοί του γνωρίζουν πολύ καλά το διακύβευμα για την προεδρία του και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσπαθούν επειγόντως να καταστήσουν τους ψηφοφόρους εξίσου ενήμερους για αυτά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης