Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα άκρα η εμπορική σύγκρουση – Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εισβολή» στην οικονομική της ανεξαρτησία

Στα άκρα η εμπορική σύγκρουση – Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εισβολή» στην οικονομική της ανεξαρτησία
Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου κλιμακώθηκαν έντονα νωρίτερα τον Μάιο 2019
Οι ΗΠΑ κάλεσαν την Κίνα να περιορίσει την ανάπτυξη των κρατικών της επιχειρήσεων, ζήτημα που το Πεκίνο θεωρεί ως «εισβολή» στην οικονομική του κυριαρχία, ανέφερε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου κλιμακώθηκαν έντονα νωρίτερα τον Μάιο 2019, καθώς η κυβέρνηση Trump κατηγόρησε την Κίνα ότι απομακρύνθηκε από τις προηγούμενες υποσχέσεις της να προβεί σε διαρθρωτικές αλλαγές στις οικονομικές της πρακτικές.
Η Ουάσινγκτον έβαλε αργότερα πρόσθετους δασμούς ύψους έως και 25% σε κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισ. δολαρίων, γεγονός που ώθησε το Πεκίνο να αντιδράσει.
Καθώς οι εμπορικές συνομιλίες διακόπηκαν, η Κίνα αρνήθηκε πως υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις της αλλά ξεκαθάρισε, πως δεν πρόκειται να προβεί σε παραχωρήσεις σε «θέματα αρχών».
«Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρουσίασε ορισμένες αλαζονικές απαιτήσεις στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της ανάπτυξης κρατικών επιχειρήσεων», ανέφερε το Xinhua.
Οι κρατικές επιχειρήσεις στην Κίνα απολαμβάνουν όχι μόνο επιδοτήσεις αλλά και κρυφά οφέλη, όπως οι έμμεσες κρατικές εγγυήσεις για τα χρέη και τα χαμηλότερα επιτόκια για τραπεζικά δάνεια.
«Προφανώς, αυτό είναι πέρα από το πεδίο των εμπορικών διαπραγματεύσεων και αγγίζει το θεμελιώδες οικονομικό σύστημα της Κίνας», επισήμανε το Xinhua.
«Αυτό δείχνει ότι πίσω από τον εμπορικό πόλεμο κατά της Κίνας, οι ΗΠΑ προσπαθούν να εισβάλλουν στην οικονομική κυριαρχία της Κίνας και να αναγκάσουν την Κίνα να πλήξει τα βασικά της συμφέροντα», ανέφερε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης