Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρώπη αποφασίζει για το μέλλον της: Οδηγός για τις πιο κρίσιμες «μάχες» των Ευρωεκλογών

Η Ευρώπη αποφασίζει για το μέλλον της: Οδηγός για τις πιο κρίσιμες «μάχες» των Ευρωεκλογών
Πού θα δοθούν οι πιο κρίσιμες «μάχες» των Ευρωεκλογών
Στις κάλπες καλούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες, σε μια εκλογική αναμέτρηση το αποτέλεσμα της οποίας θα μπορούσε να καθορίσει το ποιος θα κατευθύνει την ήπειρο τα επόμενα χρόνια, αλλά και να ανατρέψει την πολιτική κατάσταση ορισμένων χωρών.
Ενώ η ψηφοφορία αποτελεί μια αναμέτρηση μεταξύ των λαϊκίστικων και των παραδοσιακών κομμάτων για τον έλεγχο της πολιτικής και οικονομικής κατεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί επίσης και μια σειρά εθνικών και περιφερειακών μαχών.
Οι φετινές ευρωεκλογές –οι οποίες περιελάμβαναν και την αμήχανη συμμετοχή της Βρετανίας- θα πει τόσα για τις εγχώριες πραγματικότητες των κρατών-μελών όσα και για τη μεγάλη συζήτηση γύρω από το μέλλον του μπλοκ.
Εν αναμονή των αποτελεσμάτων αυτής της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης, το «Bloomberg» παραθέτει έναν εύχρηστο οδηγό για τις κύριες «μάχες» μεταξύ των 28 κρατών – μελών:

Γερμανία: «Συμπιεσμένη» η Merkel

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, δίνει μάχη για να ολοκληρώσει την τέταρτη και τελευταία της θητεία.
Η επιλεγμένη διάδοχός της, η Annegret Kramp-Karrenbauer, έχει ασκήσει πιέσεις στην καγκελάριο να εξετάσει το ενδεχόμενο παραίτησης εάν οι Χριστιανοδημοκράτες μειώσουν περαιτέρω τα ποσοστά τους στις ευρωεκλογές.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος μπορεί να προέρχεται από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).
Ένα κακό αποτέλεσμα θα μπορούσε να ωθήσει τον ήδη απρόθυμο κυβερνητικό εταίρο της Merkel να ρίξει την κυβέρνηση, ειδικά αν το κόμμα χάσει τον έλεγχο της Βρέμης -ένα παραδοσιακό οχυρό του SPD.
Exit polls στις 7 μ.μ.(ώρα Ελλάδος)

Γαλλία: Ταπεινωμένος ο Macron

Ντέρμπι αναμένεται να είναι η μάχη ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron, και την εθνικίστρια Marine Le Pen, σε μια επανάληψη των προεδρικών εκλογών του 2017.
Αν ο Macron χάσει, αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει τα μεγάλα του σχέδια για μια βαθύτερη ενοποίηση της ΕΕ.
Περισσότεροι από έξι μήνες διαμαρτυριών των «Κίτρινων Γιλέκων» έχουν ωθήσει τον Macron να πάρει πίσω βασικές μεταρρυθμίσεις και να προσφέρει φορολογικές περικοπές και επιδοτήσεις, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την ένταση.
Ένα κακό αποτέλεσμα μπορεί να αναγκάσει τον Γάλλο πρόεδρο να προβεί σε ακόμα πιο ακριβές παραχωρήσεις.
Exit polls στις 9 μ.μ. (ώρα Ελλάδος)

Βρετανία: Ψήφος υπέρ του Brexit

Η ψηφοφορία του Ηνωμένου Βασιλείου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί σύμβολο της αποτυχίας της πρωθυπουργού Theresa May να φέρει εις πέρας το Brexit.
Ενώ πλήρωσε το τίμημα προαναγγέλλοντας την παραίτησή της στις 7 Ιουνίου, το χάος είχε ήδη έναν μεγάλο νικητή: τον Nigel Farage.
Ο λαϊκιστής υπέρμαχος της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ επέστρεψε στην πολιτική της πρώτης γραμμής για να ηγηθεί ενός νέου κόμματος -του Κόμματος Brexit- και όλα δείχνουν ότι θα θριαμβεύσει και πάλι.
Οι Συντηρητικοί της May, εν τω μεταξύ, δείχνουν να οδεύουν προς το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους, με ορισμένους να φοβούνται ότι θα μπορούσαν να καταλήξουν χωρίς κανέναν εκπρόσωπο στην Ευρωβουλή.
Προσωρινά επίσημα αποτελέσματα γύρω στις 1 π.μ. (ώρα Ελλάδος)

Ιταλία: «Εύθραυστη» η πολιτική κατάσταση

Αν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας και επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini, μπορέσει να εισχωρήσει βαθύτερα στη βάση των Πέντε Αστέρων στον Νότο, θα μπορούσε να εξαναγκάσει σε πρόωρες γενικές εκλογές.
Το πρόβλημα είναι ότι ο μήνας του μέλιτος με τους ψηφοφόρους του μπορεί να αρχίζει να φθίνει και η πτώση του συμμάχου του στη Βιέννη, Heinz-Christian Strache, εν μέσω ενός σκανδάλου διαφθοράς, δεν βοηθά.
Exit polls τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος)

Ισπανία: Η ευκαιρία του Sanchez

Οι Σοσιαλιστές του Ισπανού πρωθυπουργού Pedro Sanchez έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν τον έλεγχο της περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης για πρώτη φορά σε ένα διάστημα 24 ετών, κάτι που θα μπορούσε να ενδυναμώσει τον πρωθυπουργό και να του εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία.
Μια νίκη αύριο θα μπορούσε επίσης να ενδυναμώσει τον ρόλο και την επιρροή της Ισπανίας στην Ευρώπη, έναντι της Ιταλίας.
Ο Sanchez και ορισμένοι από τους συμβούλους του πιστεύουν ότι η ευρωσκεπτική στροφή της Ρώμης αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία για την Ισπανία.
Πρώτες προβλέψεις του αποτελέσματος στις 9 μ.μ. (ώρα Ελλάδος)

Αυστρία: Πολιτική αναταραχή

Οι ψηφοφόροι έχουν την πρώτη ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του καγκελαρίου Sebastian Kurz, στον απόηχο του σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο ενεπλάκη ο εθνικιστικός εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού.
Μια ξεκάθαρη νίκη θα μπορούσε να ενδυναμώσει τον νεότερο ηγέτη της Ευρώπης, καθώς είναι αντιμέτωπος με μια ψήφο εμπιστοσύνης τη Δευτέρα.
Για το εμπλεκόμενο Κόμμα της Ελευθερίας, η ψηφοφορία θα είναι μια δοκιμασία της ικανότητάς τους να εκτρέψουν το σκάνδαλο, επικαλούμενοι συνωμοσία.
Αρχικά αποτελέσματα στις 6 μ.μ. (ώρα Ελλάδος)

Ουγγαρία: Ο «Βασιλιάς» Orban

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban αναμένεται να κυριαρχήσει και σε αυτές τις εκλογές, όπως έκανε με κάθε ψηφοφορία κατά την τελευταία δεκαετία.
Το πραγματικό ερώτημα είναι τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Εάν ο Ούγγρος ηγέτης εισχωρήσει και τυπικά στην άκρα δεξιά, ίσως νιώσει αρκετά δυνατός για να απομακρύνει κάθε εναπομείναντα έλεγχο επί της εξουσίας του.
Αποτελέσματα τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος)

Ελλάδα: Ο «Τεφλόν» Τσίπρας

Ένα απροσδόκητα καλό ή εκπληκτικά κακό αποτέλεσμα για τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί να παρακινήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό να προκηρύξει εθνικές εκλογές ακόμη και τον Ιούνιο, αντί να περιμένει να ολοκληρώσει τη θητεία του τον Οκτώβριο.
Αυτό θα μπορούσε να θέσει ένα πρόωρο τέλος σε μια εκτεταμένη προεκλογική περίοδο, που έχει σημαδευτεί από έντονες πολιτικές εντάσεις.
Μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για τον Τσίπρα ή ακόμη και να επιβεβαιώσει τον χαρακτηρισμό «Τεφλόν» που του έχει αποδοθεί.
Exit polls στις 7 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), επίσημα αποτελέσματα γύρω στα μεσάνυχτα

Βέλγιο: Πολιτικό χάος

Τα κεντροδεξιά κυβερνητικά κόμματα του Βελγίου φαίνονται να χάνουν την πλειοψηφία στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, κάτι που θα τους στερήσει την ευκαιρία να αναβιώσουν το σχέδιο μεταρρύθμισης που κατέρρευσε μαζί με τον τετραμερή κυβερνητικό συνασπισμό, πριν από έξι μήνες.
Με τους Φλαμανδούς ψηφοφόρους να μετατοπίζονται όλο και περισσότερο προς τα δεξιά και τους ψηφοφόρους της Βαλλονίας να κινούνται προς τα αριστερά, ο σχηματισμός ενός ομοσπονδιακού κυβερνητικού συνασπισμού πέντε ή έξι κομμάτων, μπορεί να αποδειχθεί πολύ σκληρός για να σπάσει.
Η εθνική ψηφοφορία λήγει στις 3 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) και τα αποτελέσματα αρχίζουν να δημοσιεύονται σε λιγότερο από μία ώρα αργότερα - Προσωρινά αποτελέσματα για τις Ευρωεκλογές τα μεσάνυχτα

Ρουμανία: Προκλήσεις

Ο ντε φάκτο ηγέτης Liviu Dragnea μπορεί να δει τη θέση του επικεφαλής στο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να αμφισβητείται σε περίπτωση κακού αποτελέσματος.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Klaus Iohannis θέλει να τεστάρει τα νερά πριν από την επανεκλογή του αργότερα φέτος, χρησιμοποιώντας την ευρωπαϊκή ψηφοφορία για να ζητήσει από τους ψηφοφόρους μια αμφιλεγόμενη δικαστική αναθεώρηση, που –σύμφωνα με την ΕΕ- θα μπορούσε να υπονομεύει τη δημοκρατία.
Όλα αυτά έχουν συνέπειες για μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης.
Πρώτες εκτιμήσεις στις 10 μ.μ. (ώρα Ελλάδος)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης