Μετανάστευση, κλιματική αλλαγή και οικονομία στο επίκεντρο των Ευρωεκλογών 2019

Μετανάστευση, κλιματική αλλαγή και οικονομία στο επίκεντρο των Ευρωεκλογών 2019
Τα «καυτά θέματα» για τους Ευρωπαίους πολίτες – Πώς απαντούν οι πολιτικοί
Αν και επί ελληνικού εδάφους σχεδόν όλα τα κόμματα επικέντρωσαν την προεκλογική τους εκστρατεία σε εσωτερικά θέματα, στην Ευρώπη δεν συνέβη το ίδιο ή έστω δεν συνέβη σε τόσο μεγάλο βαθμό.
Στις ομιλίες των υποψηφίων επικράτησαν θέματα όπως: η μετανάστευση, η τρομοκρατία, η κλιματική αλλαγή και φυσικά η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, μετά το έστω και τυπικό πέρας της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Μεταναστευτικό – προσφυγικό και τρομοκρατία

Οι Ευρωπαίοι πολίτες εμφανίζονται όλο και πιο δυσαρεστημένοι –ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης- από τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ αντέδρασε στην προσφυγική-μεταναστευτική κρίση.
Κάποιοι αποδίδουν σε αυτήν τη δυσαρέσκεια και την άνοδο των ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων.
Τέσσερα χρόνια μετά την κρίση, το μεταναστευτικό εξακολουθεί να προκαλεί προβλήματα και ανησυχίες σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και κυρίως σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που αποτελούν και τις βασικές «πηγές» εισόδου.
Ένα ακόμη θέμα που εξακολουθεί να απασχολεί είναι η τρομοκρατία, με τις επιθέσεις να πληθαίνουν και στις περισσότερες περιπτώσεις οι χώρες να μην μπορούν να τις αποτρέψουν.

Η Ευρώπη και η κλιματική αλλαγή

Ένα ακόμη ζήτημα το οποίο απουσίασε πλήρως από την ελληνική προεκλογική εκστρατεία αλλά απασχόλησε πολύ τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Όπως αναφέρει το δίκτυο Clean Energy Wire σε έρευνά του στις οκτώ μεγαλύτερες χώρες της Ένωσης η κλιματική αλλαγή έρχεται δεύτερη στις ανησυχίες μεταξύ των Ευρωπαίων, αμέσως μετά τη μετανάστευση.
Υπάρχουν δύο μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί.
Από τη μία πλευρά το επονομαζόμενο «Παρασκευές για το μέλλον», το οποίο τονίζει ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα.
Το δεύτερο μέτωπο, το οποίο απαρτίζουν κυρίως ακροδεξιά κόμματα, αρνείται πλήρως την ύπαρξη προβλημάτων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος.

Η Ευρώπη μετά την οικονομική κρίση

Η κρίση μπορεί, τυπικά, να αποτελεί παρελθόν, αφού καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης, όμως, οι συνέπειές της είναι ακόμη εδώ.
Σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Eurostat, τον Μάρτιο του 2019 η οικονομία ήταν η βασική ανησυχία για τους Ευρωπαίους πολίτες.
Διόλου παράξενο με δεδομένη την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, φαινομένων όπως το Brexit αλλά και του γεγονότος ότι ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της ΕΕ μοιάζει να έχει «παγώσει».
Ταυτόχρονα η ανεργία, κυρίως των νέων αλλά όχι μόνο, σε αρκετές χώρες παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
Την ίδια ώρα όλο και περισσότεροι πολιτικοί σχηματισμοί αμφισβητούν την πολιτική της συνεχιζόμενης λιτότητας, τονίζοντας ότι το μείγμα πολιτικής θα πρέπει να αλλάξει, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην αναιμική ανάπτυξη, να περιοριστούν οι ανισότητες και να καταπολεμηθεί η ανεργία των νέων.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS