Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Ράλι +10,5% για τη ΔΕΗ – Η αγορά περιμένει την «έκπληξη» από τις λιγνιτικές μονάδες

tags :
Ράλι +10,5% για τη ΔΕΗ – Η αγορά περιμένει την «έκπληξη» από τις λιγνιτικές μονάδες
Η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της είχε ενημερώσει πως η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών μετατέθηκε έως τις 28 Μαΐου
Ισχυρή άνοδο της τάξεως του 10,5% κατέγραψε η μετοχή της ΔΕΗ στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς η αγορά καλλιεργεί προσδοκίες για την πορεία του διαγωνισμού με τις λιγνιτικές.
Η μετοχή βρέθηκε στα 1,4590 ευρώ, με τον τζίρο σήμερα να φτάνει τις 884 χιλ. ευρώ.
Το βραχυπρόθεσμο στοίχημα για τη μετοχή είναι ο κινητός μέσος των 200 ημερών ο οποίος βρίσκεται στα 1,43 ευρώ περίπου.

Η αγορά παρακαλουθεί στενά τον διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, αλλά και το έργο της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτη – Αττική με κόστος 1 δις. ευρώ.

Σε ολιγοήμερη παράταση οδηγούν το διαγωνισμό για τις λιγνιτικές οι Ευρωεκλογές

Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών της Κυριακής θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και την εξέλιξη του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα.   
Εν όψει των διπλών εκλογών της 26ης Μαΐου, κυβέρνηση αλλά και διοίκηση της ΔΕΗ έχουν αφήσει τα πράγματα να εξελίσσονται χωρίς να κάνουν - δημοσίως τουλάχιστον - κινήσεις προς την πλευρά των υποψηφίων επενδυτών ώστε αυτοί να πειστούν να υποβάλουν προσφορές και μάλιστα τέτοιες που να μπορούν να γίνουν αποδεκτές σε αυτή τη δεύτερη απόπειρα πώλησης των μονάδων.
Η επιλογή δεν είναι τυχαία αφού η πώληση των μονάδων είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί πειστικά στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας, αλλά και στους εργαζόμενους της ΔΕΗ οι οποίοι είχαν στηρίξει μαζικά την κυβέρνηση στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015.
Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα αρνητικής δημοσιότητας γύρω από τις επιλογές της κυβέρνησης σε σχέση με τη ΔΕΗ, ειδικά μετά την έκδοση των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το 2018, κυβέρνηση και διοίκηση της επιχείρησης έχουν κατεβάσει, σχεδόν μηδενίσει τους τόνους γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.
Η αποστασιοποίηση αυτή, όμως, φαίνεται ότι εκλαμβάνεται από τους εμπλεκόμενους ως απόδειξη της απροθυμίας που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις επιτυχίας του διαγωνισμού στον οποίο προχώρησαν αναγκαστικά λόγω της πίεσης των δανειστών.

Το έργο της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτη – Αττική με κόστος 1 δις. ευρώ

Η «Αριάδνη Interconnection», θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, ανακοίνωσε σήμερα την προκήρυξη των διαγωνισμών για την ηλεκτρική Διασύνδεση Συνεχούς Ρεύματος Κρήτης-Αττικής (High Voltage Direct Current – HVDC), συνολικού προϋπολογισμού 915 εκατ. ευρώ, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης εντός του 2022.
Η διακήρυξη για τα καλωδιακά τμήματα (προϋπολογισμός 600 εκατ. ευρώ) αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση δύο υποβρύχιων καλωδιακών συστημάτων (ανατολικό και δυτικό κύκλωμα, 2 x 500 MW), των υπόγειων καλωδιακών τμημάτων και των οπτικών ινών.
Η αρχιτεκτονική των διαγωνισμών ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται για τέτοιου είδους έργα διεθνώς, με στόχο την προώθηση του ανταγωνισμού και την επίτευξη των καλύτερων οικονομικών και τεχνικών όρων για το κάθε τμήμα. Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των προσφορών λήγει στις 8 Ιουλίου.
Η διακήρυξη για τους Σταθμούς Μετατροπής Εναλλασσόμενου/Συνεχούς Ρεύματος (προϋπολογισμός 315 εκατ. ευρώ) περιλαμβάνει τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση δύο Σταθμών Μετατροπής και ενός Υποσταθμού GIS. Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των προσφορών λήγει στις 22 Ιουλίου.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε: «Η έναρξη του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης. Ξεπεράσαμε τις γκρίζες θεσμικές ζώνες για το καθεστώς του πρότζεκτ και ανοίγει πλέον ένας καθαρός διάδρομος για την υλοποίησή του, σε συνδυασμό με την εν εξελίξει κατασκευή του δεύτερου καλωδίου που θα συνδέσει την Κρήτη με την Πελοπόννησο. Η ολοκλήρωση της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης διασφαλίζει αφενός την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης και αφετέρου βελτιώνει αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς θα κλείσουν οι μονάδες που λειτουργούν σήμερα με πετρέλαιο. Παράλληλα, θα απαλλάξει τα ελληνικά νοικοκυριά σε όλη τη χώρα από χρεώσεις ΥΚΩ 300-400 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς περιορίζεται σημαντικά το κόστος ενέργειας, επιτρέποντας την ελάφρυνση των λογαριασμών. Επιπλέον ανοίγει χώρος για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από καθαρότερες πηγές ενέργειας και αμφίδρομη μεταφορά του μέσω των καλωδίων, με την παράλληλη αξιοποίηση του καινοτόμου εργαλείου των ενεργειακών κοινοτήτων».
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της «Αριάδνης Interconnection» και του μητρικού ομίλου ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, «Ξεκινά ένα έργο πνοής για την Κρήτη με πολλαπλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας διασύνδεση Συνεχούς Ρεύματος με τεχνολογία state of the art, η οποία δημιουργεί νέα πρότυπα για τις νησιωτικές διασυνδέσεις που θα ακολουθήσουν και αλλάζει τα δεδομένα στον κλάδο Μεταφοράς Ενέργειας στην Ελλάδα. Η έγκαιρη έναρξη του έργου δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την αρμονική συνεργασία των ελληνικών αρχών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΡΑΕ με τον ΑΔΜΗΕ. Η Διοίκηση και το προσωπικό της «Αριάδνης Interconnection» δεσμεύονται ότι θα πράξουν ό,τι είναι δυνατό για την ολοκλήρωση του έργου εντός του απαιτητικού χρονοδιαγράμματος και προσβλέπουν στην συνδρομή όλων των ενδιαφερόμενων μερών –εντός και εκτός συνόρων– για να καταστεί αυτό εφικτό. Σήμερα εγκαινιάζουμε την εποχή των μεγάλων Διασυνδέσεων Συνεχούς Ρεύματος Υψηλής Τάσης στο Ελληνικό Ενεργειακό Σύστημα».

Διαβάστε ΕΔΩ τις προκηρύξεις του διαγωνισμού


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης