Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Allianz Research: Αύξηση 3,3% στην παγκόσμια παραγωγή ασφαλίστρων, με ρυθμούς χελώνας κινείται η Ελλάδα

tags :
Allianz Research: Αύξηση 3,3% στην παγκόσμια παραγωγή ασφαλίστρων, με ρυθμούς χελώνας κινείται η Ελλάδα
O κλάδος Περιουσίας σημείωσε ρεκόρ ανάπτυξης για το 2018, αγγίζοντας το 3,1%
Κατά 3,3% αυξήθηκε κατά το 2018 η παγκόσμια παραγωγή ασφαλίστρων η οποία ανήλθε συνολικά στα 3,6 δις ευρώ, με την αντίστοιχη ελληνική αύξηση να καταγράφει αργούς ρυθμούς, μόλις 1%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Allianz Research.
Η ασφαλιστική διείσδυση (τα ασφάλιστρα ως ποσοστό του ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 5,4% – η χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 30 ετών, ενώ το 2018 ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία η ανάπτυξη των ασφαλίσεων Περιουσίας & Ατυχημάτων ξεπέρασε την ανάπτυξη των ασφαλίσεων Ζωής παγκοσμίως (4,7% έναντι 2,5%).
Το 2018, οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες κατέγραψαν μία αύξηση στα ασφάλιστρα της τάξης του 2,1%, με τη συνολική τους αξία να ξεπερνά, για πρώτη φορά, τα 1.000 δισεκατομμύρια ευρώ.
O κλάδος Περιουσίας σημείωσε ρεκόρ ανάπτυξης, αγγίζοντας το 3,1% – η μεγαλύτερη ανάπτυξη που έχει σημειωθεί μετά το 2003.
Η παραγωγή ασφαλίστρων σε αυτόν τον κλάδο, στο τέλος του 2018 (328 δισεκατομμύρια ευρώ) ήταν σχεδόν 16% υψηλότερη από την προ κρίσης παραγωγή.
Αντίθετα, ενώ η ασφαλιστική διείσδυση στις ασφαλίσεις Περιουσίας παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σταθερή (2,1% το 2018 συγκριτικά με 2,3% το 2007), στις ασφαλίσεις Ζωής σημειώθηκε μεγάλη μείωση (από το 5,6% του 2007 στο 4,4%).
Στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, τα ασφάλιστρα (από ασφαλίσεις Περιουσίας και ασφαλίσεις Ζωής) αυξήθηκαν μόλις κατά 1,0% το 2018, έναντι 1,8% το 2017 και 8,2% το 2016.
Ενώ οι ασφαλίσεις Ζωής έμειναν στάσιμες (0,1%), τα έσοδα από τις ασφαλίσεις Περιουσίας κατέγραψαν υποτονική αύξηση της τάξης του 1,9%.
Παρά τα τρία συνεχόμενα χρόνια ανάπτυξης, η ελληνική αγορά έχει ακόμα μακρύ δρόμο να διανύσει για να φτάσει ξανά στα προ κρίσης επίπεδα του 2009:
Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων εξακολουθεί να είναι 28% χαμηλότερη.
Δεδομένης της πρόσφατης αναπτυξιακής δυναμικής, θα χρειαστούν άλλα εννέα χρόνια για να καλυφθούν πλήρως τα απολεσθέντα ασφάλιστρα.
Η ελληνική αγορά υστερεί σε σχέση με την Ευρώπη και σε άλλους τομείς: τόσο η ασφαλιστική πυκνότητα (ασφάλιστρα κατά κεφαλή, 349 ευρώ) όσο και η ασφαλιστική διείσδυση (ασφάλιστρα ως ποσοστό του ΑΕΠ, 2,1%) στην Ελλάδα είναι μακράν τα χαμηλότερα στη Δυτική Ευρώπη και πολύ κάτω από τους μέσους όρους (2.395 ευρώ και 6,5% αντίστοιχα).
Οι προσδοκίες ανάπτυξης για την αγορά της Δυτικής Ευρώπης είναι αισθητά χαμηλότερες – η περιοχή θα πρέπει να επιτύχει ανάπτυξη περίπου 3% ετησίως κατά την επόμενη δεκαετία, τόσο στον κλάδο Ζωής όσο και στον κλάδο Περιουσίας & Ατυχημάτων. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, αντικατοπτρίζοντας τη δυναμική ανάπτυξης, θα πρέπει να αναπτυχθεί ταχύτερα, σχεδόν στο 4% ετησίως.
Αυτό αποτελεί τεράστια βελτίωση έναντι της τελευταίας δεκαετίας (-2,3% ετησίως), όμως ο εντυπωσιακός ρυθμός ανάπτυξης της προ κρίσης εποχής (+10,5% ετησίως) παραμένει ανέφικτος προς το παρόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης