Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το πολιτικό μήνυμα των εκλογών 2019 στην ΕΕ - Υποχωρούν Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλιστές - Ανακάμπτουν οι ακροδεξιοί

tags :
Το πολιτικό μήνυμα των εκλογών 2019 στην ΕΕ - Υποχωρούν Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλιστές - Ανακάμπτουν οι ακροδεξιοί
Κορυφώνεται η αμφισβήτηση για την ίδια την ύπαρξη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, στη σκιά του Brexit και της ανόδου των εθνικιστικών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων
Κορυφώνεται την Κυριακή 26/5 η εκλογική αναμέτρηση για τη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία αναμένεται να αλλάξει την εικόνα στης Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα χρόνια.
Περίπου 400 εκατ. πολίτες προσέρχονται στις κάλπες στα 28 κράτη μέλη, στις κρισιμότερες εκλογές στην ιστορία της Ε.Ε. όπως έχουν χαρακτηριστεί από κορυφαίους πολιτικούς αναλυτές.
Όσο κλισέ και αν ακούγεται, όντως πρόκειται για μια από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς έχει κορυφωθεί η αμφισβήτηση για την ίδια την ύπαρξη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, στη σκιά του Brexit και της ανόδου των εθνικιστικών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων.
Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει κλονιστεί σημαντικά λόγω της οικονομικής και της μεταναστευτικής κρίσης, με αποτέλεσμα τα κόμματα που στηρίζουν την έννοια της ενίσχυσης του έθνους - κράτους να κερδίζουν έδαφος.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες με την οικονομία να κυριαρχεί στην ατζέντα και τη μεταναστευτική κρίση σε δεύτερη μοίρα, όπως προκύπτει από τις έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Την ίδια ώρα, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα καθορίσουν και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στις μεγαλύτερες χώρες της Ε.Ε.

Κατακερματισμένο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μεγάλη πτώση τόσο των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) όσο και των Σοσιαλιστών (S&D) δείχνουν οι εθνικές δημοσκοπήσεις, όπως τις συγκεντρώνει το Europe Elects, ενόψει των ευρωεκλογών.
Το ΕΛΚ αναμένεται να συγκεντρώσει 173 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επί συνόλου 751 εδρών, δηλαδή θα χάσει 48 έδρες σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2014.
Δεύτερος κομματικός σχηματισμός οι Σοσιαλιστές με 152 έδρες από 191 που ήταν το 2014.


Ο κομματικός σχηματισμός στον οποίο «ανήκουν» κόμματα όπως η ιταλική Lega,  αναμένεται να λάβει 25 έδρες, ενώ οι δεξιά πτέρυγα των υποψηφίων ευρωβουλευτών, που βρίσκονται στον σχηματισμό ENF/EAPN αναμένεται να λάβουν 82 έδρες, έναντι 37 εδρών το 2014.
Το κόμμα Brexit του N. Farage στη Βρετανία εκτιμάται ότι θα κατακτήσει 28 έδρες, ενώ οι Φιελελεύθεροι του ALDE αναμένεται να αυξήσουν την επιρροή του2 στις 109 έδρες, από 67 το 2014, καθώς στο συνασπισμό βρίσκεται και το κόμμα του Macron.




Γερμανία

Οι ευρωεκλογές στη Γερμανία αποτελούν μια κρίσιμη δοκιμασία τόσο για την καγκελάριο Angela Merkel όσο και για τη διάδοχή της στην ηγεσία του CDU.
Μετά τις ευρωεκλογές η Merkel θα κληθεί να παλέψει για να «κερδίσει» η Γερμανία κάποιο από τα κορυφαία αξιώματα της ΕΚΤ (Κομισιόν, ΕΚΤ), με το παζάρι να είναι σκληρό.
Την ίδια ώρα, η πρόεδρος του CDU Annegret Kramp - Karrenbauer θα βρεθεί αντιμέτωπη με την πρώτη κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται φυσικά και το ποσοστό του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).



Γαλλία

Στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Εθνικός Συναγερμός της Marine Le Pen προηγείται οριακά με 1 έως 2 μονάδες του κόμματος En Marche του προέδρου Emannuel Macron, γεγονός που προκαλεί έντονη νευρικότητα στην κυβέρνηση.
Ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια, η οποία εκφράστηκε από το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων και μένει να φανεί αν θα εκφραστεί και στην κάλπη.
Πάντως οι διαφορές δεν είναι μεγάλες και το κόμμα του Macron αναμένεται να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στην επόμενη μέρα της Ευρώπης και στην επιλογή των αξιωματούχων που θα στελεχώσουν τα κορυφαία αξιώματα της.
Βρίσκεται μάλιστα σε τροχιά σύγκρουσης με την καγκελάριο Merkel.




Ιταλία

Η Lega του Matteo Salvini δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου της Γερμανίας Merkel -το κόμμα της πιέζεται από τα δεξιά- και να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Lega παραμένει το κυρίαρχο κόμμα στην Ιταλία, ωστόσο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις χάνει έδαφος, μετα ποσοστά της να κυμαίνονται στο 30%.
Την ίδια ώρα, δεν αποκλείεται η προσπάθειά του να ηγηθεί μιας εθνικιστικής συμμαχίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να επισκιαστεί από τον Βρετανό Nigel Farage και το κόμμα Brexit, το οποίο δεν αποκλείεται να είναι το μεγαλύτερι εθνικό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ήδη στους κύκλους αυτούς κυκλοφορεί η φήμη πως το ακροδεξιό γερμανικό κόμμα 'Εναλλακτική για τη Γερμανία' (Alternative fur Deutchland , Afd), «φλερτάρει» με την προοπτική να ακολουθήσει τον Farage, αντί του Salvini, στη δημιουργία μίας νέας ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με την ιταλική έκδοση της  Huffingtonpost.
Λυδία λίθο για όλες τις εξελίξεις θα αποτελέσουν τα ποσοστά που θα αναδείξουν οι κάλπες την Κυριακή,.
Επίσης θεωρείται δεδομένη η «μάχη» με την Marine Le Pen για την πρωτοκαθεδρία στο εθνικιστικό κίνημα.
Tο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα επηρεάσει καθοριστικά και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, καθώς οι σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων Matteo Salvini και Luigi Di Maio βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Η άνοδος των εθνικιστών και ευρωσκεπτικιστών

Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν φαίνεται ικανό να ανακόψει την ενίσχυση του εθνικιστικού και ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος στην Ευρώπη, με πρωταγωνιστές τον Nigel Farage στη Βρετανία, τον Matteo Salvini στην Ιταλία και τη Marine Le Pen στη Γαλλία.
Μάλιστα, τα τρία αυτά κόμματα εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων εθνικών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το κόμμα Brexit του Farage και η Lega του Salvini εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσουν περισσότερες έδρες από το παραδοσιακά κυρίαρχο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Γερμανίας.
Την ίδια ώρα, οι δεξιές κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, που αψηφούν τις Βρυξέλλες και επιβάλλουν περιορισμούς στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης ή/και του Τύπου, αναμένεται να στείλουν επίσης δεκάδες ευρωσκεπτικιστές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Κυριακή.
Τα αποτελέσματα αναμένεται να έχουν ξεκαθαρίσει αργά το βράδυ της Κυριακής, πριν αρχίσει η σκληρή διαπραγμάτευση, που θα κρατήσει εβδομάδες, μεταξύ των κομμάτων, για να σχηματιστεί σταθερή πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μεταξύ των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ, για να επιλεγούν οι διάδοχοι του Juncker και των επικεφαλής άλλων ευρωπαϊκών θεσμών-κλειδιών.

O παραλογισμός του Brexit

Μπορεί να φαντάζει παράλογο, ωστόσο ένα κόμμα που υποστηρίζει την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι το κόμμα με τις περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!
Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Europe Elects το κόμμα Brexit του Nigel Farage θα συγκεντρώσει 28 έδρες στις ευρωεκλογές.
Οι εκλογές στη Βρετανία διεξήχθησαν την Πέμπτη 23 Μαϊου 2019, ωστόσο δεν δημοσιεύθηκε exit poll και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Κυριακή.
Προς το παρόν ο Farage δεν έχει αποκαλύψει σε ποια πολιτική ομάδα του κοινοβουλίου θα ενταχθεί.
Πέραν των πρακτικών ζητημάτων στη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το πολιτικό πρόβλημα για την ΕΕ είναι αδιαμφισβήτητο.
Δεν υπάρχει προηγούμενο το μεγαλύτερο εθνικό κόμμα που εκπροσωπείται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να τάσσεται κατά της ίδιας της ύπαρξης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Lega του Matteo Salvini στην Ιταλία με 25 έδρες, κόμμα το οποίο επίσης είναι εθνικιστικό και ευρωσκεπτικιστικό και διεκδικεί σημαντικές αλλαγές στους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Γερμανίας, η μεγαλύτερη πολιτική ευρωπαϊκή δύναμη παραδοασιακά, υποχωρεί στην τρίτη θέση με 24 έδρες.
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται άλλο ένα εθνικιστικό κόμμα, το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας PiS με 22 έδρες.
Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Εθνικό Μέτωπο της Marine Le Pen στη Γαλλία με 21 έδρες και στην έκτη θέση το κόμμα του Γάλλου προέδρου Macron με 20 έδρες.







Ανατροπή στην Ολλανδία, μπροστά οι Εργατικοί

Τα ολλανδικά φιλοευρωπαϊκά κόμματα, ιδίως οι Εργατικοί, διέψευσαν χθες Πέμπτη δημοσκοπήσεις και αναλυτές που ανήγγειλαν τον θρίαμβο των λαϊκιστών κι επικράτησαν στην ψηφοφορία, κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, με τον Frans Timmermans, υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην πρώτη γραμμή.
 Η Ολλανδία και η Βρετανία ήταν οι χώρες που μπήκαν πρώτες σε αυτόν τον χορό, αλλά κανένα στοιχείο δεν αναμένεται να γίνει γνωστό για το αποτέλεσμα στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία στις υπόλοιπες χώρες-μέλη ΕΕ, το βράδυ της Κυριακής.



Ρυθμιστές οι Πράσινοι

Μολονότι ο ρόλος τους δεν έχει αναδειχθεί σε μεγάλο βαθμό, δεν αποκλείεται οι Ευρωπαίοι Πράσινοι να αποτελέσουν τον ρυθμιστικό παράγοντα, καθώς οδεύουν προς τις καλύτερες μέχρι σήμερα εκλογικές επιδόσεις τους στις προσεχείς ευρωεκλογές.
Με τις βασικές κεντροδεξιές και κεντροαριστερές ομάδες να προβλέπεται ότι θα χάσουν έδρες και τα λαϊκιστικά κόμματα που τάσσονται κατά της ΕΕ να προβλέπεται ότι θα κερδίσουν, οι ψήφοι των 57 ή και περισσότερων ευρωβουλευτών που αναμένεται ότι θα εκλέξουν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι πιθανόν να είναι καθοριστικές για μια ευρεία φιλοευρωπαϊκή συμμαχία στην ευρωβουλή των 751 εδρών μετά τις εκλογές, σύμφωνα με τον Guardian.
Η στήριξη προς τα πράσινα κόμματα, ειδικά στη βόρεια Ευρώπη, έχει αυξηθεί καθώς οι προοδευτικοί ψηφοφόροι προσελκύονται όλο και περισσότερο λόγω της θετικής στάσης των κομμάτων αυτών απέναντι στην ΕΕ, της ανθρώπινης προσέγγισής τους στο μεταναστευτικό και των ξεκάθαρων θέσεών τους σε ζητήματα όπως η κλιματική κρίση και η αειφόρος ανάπτυξη.
Τον περασμένο χρόνο τα πράσινα κόμματα διπλασίασαν τις ψήφους τους στη Βαυαρία και αναδείχθηκαν σε δεύτερο κόμμα.
Επίσης στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στο Βέλγιο κέρδισαν πολλές περιφέρειες των Βρυξελλών με μερίδιο ψήφων 30% και ενίσχυσαν κατά 50% την παρουσία βουλευτών τους στο Λουξεμβούργο.
Στη Φινλανδία η Πράσινη Συμμαχία έχει σήμερα 20 βουλευτές έπειτα από το 11,5% που εξασφάλισε στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα είχε έρθει δεύτερη στις δημοτικές εκλογές στο Ελσίνκι και πρώτη σε δύο άλλες πόλεις.
Στη Σουηδία και στο Λουξεμβούργο οι Πράσινοι βρίσκονται στην κυβέρνηση, ενώ μετά τις εκλογές τον ερχόμενο μήνα στη Δανία αναμένεται να συμμετάσχουν σε μια κεντροαριστερή κυβέρνηση συμμαχίας.
Στο Βέλγιο είναι σοβαροί διεκδικητές και από τον περασμένο Μάρτιο έχουν τον έλεγχο του δημοτικού συμβουλίου του Άμστερνταμ, ενώ συγκυβερνούν σε εννέα από τα 16 γερμανικά κρατίδια.
Σε πολλές χώρες οι Πράσινοι προηγούνται στην πρόθεση ψήφου των παραδοσιακών κεντροαριστερών κομμάτων: οι Πράσινοι Αριστεροί, οι οποίοι διπλασίασαν τις έδρες τους στην ολλανδική Γερουσία στις εκλογές του Μαρτίου, φέρεται να εξασφαλίζουν 11% στις ευρωεκλογές και αναμένεται να εκλέξουν τρεις ευρωβουλευτές έναντι 7,7% και δύο ευρωβουλευτών του Εργατικού Κόμματος (PvdA).
To Κόμμα των Πρασίνων (Die Grünen) είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στη Γερμανία και αναμένεται να λάβει 18,5% και να εκλέξει 18 ευρωβουλευτές σε σχέση με 15,5% και 15 έδρες για τους Σοσιαλδημοκράτες.
Στη Γαλλία οι Οικολόγοι Πράσινοι (Europe Écologie-Les Verts) φέρεται ότι θα βρεθούν στο 8% με οκτώ ευρωβουλευτές, με τους άλλοτε κραταιούς σοσιαλιστές να δίνουν μάχη για να περάσουν το όριο του 5% που απαιτείται για την εκπροσώπησή τους στο Στρασβούργο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης