Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ήπιες κινήσεις με το βλέμμα στην κάλπη

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ήπιες κινήσεις με το βλέμμα στην κάλπη
ΑΓΟΡΑ: Ήπια αντίδραση καθώς και το κλίμα στην Ευρώπη είναι λίγο καλύτερο. Τελευταία συνεδρίαση πριν τις ευρωεκλογές, οπότε από τη Δευτέρα θα ξέρουμε. Ας αφήσουμε τα στοιχήματα και ας περιμένουμε το αποτέλεσμα.

Τη στήλη την ενδιαφέρει η σταθερότητα και να υπάρχει κυβέρνηση με όραμα και πρόγραμμα. Να δούμε και καμία φοροαπαλλαγή μπας και βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και βοηθηθεί και η τσέπη του κόσμου.

Αυτό βέβαια που χρειάζεται κυρίως η χώρα είναι επενδύσεις. Να έρθουν και να δημιουργήσουν παραγωγικές μονάδες, όχι απλά να βάλουν τα χρήματά τους στο χρηματιστήριο.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Σε περίπτωση διόρθωσης από βδομάδα οι αναλυτές σημειώνουν πως ίσως να δημιουργηθούν καλές ευκαιρίες. Με βάση τα αποτελέσματα του 2018 το p/e της αγοράς ήταν στο 19 είχε πει η Beta ΑΧΕΠΕΥ. Δεν είναι χαμηλό.

Για κάποιες βέβαια μετοχές το P/E είναι ήδη χαμηλό. Τώρα δεν πιστεύουμε πως τα εταιρικά κέρδη το 2019 θα εκπλήξουν συνολικά και το p/e θα μειωθεί δραματικά. Επομένως επιλεκτικές τοποθετήσεις στα καλά χαρτιά στα χαμηλά.

Ο τζίρος είναι χαμηλός στο ξεκίνημα. Από την αναδιάρθρωση του οίκου FTSE θα περιμέναμε μία αλλαγή στην υψηλή κεφαλαιοποίηση αλλά δεν έγινε. Για να δούμε αν η Cenergy θα αποκτήσει επενδυτές.

PLACEMENTS: Λογικό κάποιοι βασικοί μέτοχοι να μη θέλουν να δώσουν μετοχές όταν θεωρούν χαμηλή την αποτίμηση. Αλλά μην νομίζετε ότι και οι θεσμικοί και κυρίως οι ξένοι, τους οποίους θέλουν στο χαρτοφυλάκιό τους είναι τίποτα «κουτάβια».

Δηλαδή κάποιοι νομίζουν πως θα πουλήσουν στα ψηλά και θα πάρουν τα κομμάτια στα χαμηλά. Αν δεν δώσεις σε όλα τα επίπεδα δηλαδή και στα χαμηλά δεν πρόκειται να ανέβει η μετοχή. Εκτός και αν τη μαζέψει όλη ο βασικός μέτοχος, αλλά δεν το θέλει αυτό.

Οι ανοδικές κινήσεις γίνονται με κόπο. Δεν θα έχει η άνοδος από μόνη της αν δεν μπουν ποιοτικά χαρτοφυλάκια χαμηλά και να αποκτήσουν μεγαλύτερη θέση πιο ψηλά. Εκτός και αν κάποιοι νομίζουν ότι οι εποχές με τις «εκπτώσεις» υπάρχει ακόμα, όπως παλιά.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Αντιδρούν αλλά ήπια Εθνική και Eurobank. Καλύτερη άνοδο καταγράφει η Τράπεζα Πειραιώς ενώ η Alpha Bank είναι σχεδόν αμετάβλητη.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Δεν υπάρχουν στο ξεκίνημα και πολλές που να ξεχωρίζουν. Στη Centric έφυγε μία ανοικτή εντολή αγοράς και την πήγε σχεδόν στο +9% με συνολικό όγκο 18 χιλ. τεμάχια και τιμή 0,2210 ευρώ. Οι αγοραστές είναι λίγο χαμηλότερα.

Η Intralot μετά τη χθεσινή πίεση συνεχίζει και σήμερα χαμηλότερα και προς νέα ιστορικά χαμηλά με την αποτίμηση πλέον να είναι οριακά κάτω από 50 εκατ. ευρώ. Με γρήγορες κινήσεις πήγε πάλι στο -7%.

Τι να λέει τώρα η διοίκηση που έστελνε εξώδικα στο Bankingnews και ουσιαστικά μας κατηγορούσε ότι εμείς με αυτά που γράφουμε ρίχνουμε τη μετοχή. Δηλαδή δεν φταίγανε οι ισολογισμοί αλλά το Bankingnews. Τώρα;

Περιφερειακές μετοχές που πριν λίγο καιρό είχαν καλούς αγοραστές βλέπουμε πως έχουν μπει και πάλι στο περιθώριο. ΕΚΤΕΡ, ΕΛΤΟΝ και κάποιες άλλες απλά κάνουν παρέα στις υπόλοιπες και δεν έχουν εντολές.

Βλέπουμε βέβαια και κάποιες άλλες με μεγάλους αγοραστές αλλά αρκετά χαμηλά, όπου αναγκαστικά αν θέλεις να πουλήσεις τις οδηγείς σε δημοπρασία και ίσως εκεί ακυρωθούν οι εντολές αγορές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης