Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλό μιας εβδομάδας ο χρυσός - Κέρδη 0,9%, στα 1.285,40 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Σε υψηλό μιας εβδομάδας ο χρυσός - Κέρδη 0,9%, στα 1.285,40 δολ. ανά ουγγιά
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε με άνοδο 11,20 δολ. ή 0,9%, στα 1.285,40 δολ. ανά ουγγιά
Με σημαντικά κέρδη έκλεισε σήμερα (23/5/2019) ο χρυσός, ανερχόμενος μάλιστα στο υψηλό μιας εβδομάδας, καθώς οι επίμονες εμπορικές ανησυχίες έστρεψαν εκ νέου τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια, απομακρύνοντάς τους από τα πιο ριψοκίνδυνα assets, όπως οι μετοχές.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo, εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι η Κίνα συνιστά μια πραγματική απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, ενώ εκτίμησε ότι ολοένα και περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις αναμένεται να διακόψουν τους δεσμούς με τον κινεζικό κολοσσό Huawei.
Ο Pompeo εξέφρασε, πάντως, την εκτίμηση ότι ΗΠΑ και Κίνα θα συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις και επεσήμανε ότι μια εμπορική συμφωνία θα ήταν επωφελής για ολόκληρο τον κόσμο.
Μετά την αύξηση των δασμών την προηγούμενη εβδομάδα, δεν έχουν προγραμματιστεί μέχρι στιγμής νέες εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, με αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια διαμεσολάβηση πριν τη συνάντηση των G20 στην Ιαπωνία τον ερχόμενο μήνα.
«Για τη συμφωνία χρειάζεται να υπάρξει μία επικοινωνία Trump-Xi, η οποία θα επέτρεπε μία χρήσιμη επίσκεψη του Lighthizer στο Πεκίνο», αναφέρει ο αναλυτής του American Enterprise Institute, Derek Scissors, προσθέτοντας ότι «τότε οι δύο ηγέτες θα μπορούσαν να συναντηθούν στην Osaka και να συμβιβαστούν σε τουλάχιστον ένα σημαντικό θέμα, την επανέναρξη των συνομιλιών».
Επιπλέον, ώθηση στον χρυσό προσέφερε η αποδυνάμωση του δολαρίου, το οποίο δέχτηκε πιέσεις από ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία.
Ειδικότερα, με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών αναπτύχθηκαν οι αμερικανικές επιχειρήσεις τον Μάιο του 2019, με τον προκαταρκτικό σύνθετο δείκτη PMI της IHS Markit να υποχωρεί στις 50,9 μονάδες από 53,0 μονάδες τον Απρίλιο -το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2016.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν πως οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ κατέγραψαν τον Απρίλιο πτώση μεγαλύτερη των προβλέψεων, υποχωρώντας από τα υψηλά 11,5 έτους.
Ειδικότερα, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 6,9%, στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 673.000 κατοικιών.
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έκλεισε σήμερα με άνοδο 11,20 δολ. ή 0,9%, στα 1.285,40 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- υποχωρούσε κατά 0,2% στις 97,9 μονάδες.
Το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,2% στο 1,118 δολ., στον απόηχο ορισμένων θετικών στοιχείων για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε ελαφρώς τον Μάιο του 2019, παραμένοντας ωστόσο σχετικά υποτονική σε σύγκριση με το περασμένο έτος.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 51,6 μονάδες, από 51,5 τον Απρίλιο.
Την ίδια ώρα, απροσδόκητη επιτάχυνση κατέγραψε η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στη Γερμανία, με τον σύνθετο PMI να «σκαρφαλώνει» στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, και συγκεκριμένα στις 52,4 μονάδες, έναντι των 52,2 του Απριλίου.
Σημειώνεται ότι η πτώση του δολαρίου τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά φθηνότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Οι αναλυτές παρακολουθούν και τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς άνοιξε η αυλαία των ευρωεκλογών, με τις κάλπες να στήνονται νωρίτερα σε Βρετανία και Ολλανδία, εν μέσω έντονων ανησυχιών για την άνοδο ευρωσκεπτικιστικών και εθνικιστικών κομμάτων.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης