Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγα λεπτά μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Επηρεάζουν εκλογές και διεθνές κλίμα

tags :
Λίγα λεπτά μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Επηρεάζουν εκλογές και διεθνές κλίμα
ΑΓΟΡΑ: Το κλίμα στις αγορές του εξωτερικού δεν είναι καλό. Στην Ευρώπη έχουμε σημαντικές απώλειες στους βασικούς δείκτες. Η εγχώρια αγορά ξεκίνησε έντονα πτωτικά.
Κυρίως όμως η πτώση έχει να κάνει με τη Eurobank.

Μπήκαν τα νέα κομμάτια και μετά την καταγραφεί νέων υψηλών έτους χθες και την υποχώρηση μετά με τον μεγάλο όγκο λόγω MSCI και FTSE, σήμερα υποχωρεί άνω του 4%. Ακολουθούν και οι άλλες τράπεζες, ενώ πιέζεται λίγο και η ΔΕΗ.

Μία ακόμα συνεδρίαση έμεινε και μετά πάμε στις κάλπες. Το τελικό αποτέλεσμα θα κρίνει τη βραχυπρόθεσμη τάση. Επομένως κάποιοι επενδυτές είναι στο περίμενε…

EUROBANΚ: Και τυπικά σήμερα η τράπεζα περνάει πρώτη σε κεφαλαιοποίηση μεταξύ των άλλων τραπεζών αφού μπαίνουν 1,5 δισ. τεμάχια λόγω της συγχώνευσης με τη Grivalia. Ουσιαστικά η τράπεζα έχει ενισχυθεί κεφαλαιακά, ενώ οι υπόλοιπες δεν το έχουν πράξει.

Με σημαντικές απώλειες στο ξεκίνημα, αφού και οι νέες μετοχές πιέζουν λίγο. Ο όγκος όμως χαμηλότερος έναντι των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων αφού πέρασε η σημαντική αναδιάρθρωση.

ΔΕΗ: Στα 1,30 ευρώ κάνει πράξη η μετοχή με απώλειες άνω του 1%. Στα 301 εκατ. ευρώ η αποτίμηση.

ΤΙΤΑΝ: Σε πρώτη ανάγνωση η τελική γραμμή ήταν χειρότερη των εκτιμήσεων. Ζημιές 6,2 εκατ. ευρώ από κέρδη 0,9 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2018. Οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη ζημιά στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Ο καθαρός δανεισμός ανήλθε στα 889 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 117 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος του 2018. Τα 59 εκατ. ευρώ αφορούν στην εφαρμογή του ΔΠΧΑ 16, ενώ έγιναν και επενδυτικές δαπάνες.

FOURLIS: Η διοίκηση επανέλαβε την εκτίμηση για καθαρό δανεισμό στο τέλος της χρήσης 105 εκατ. ευρώ, ο οποίος ενσωματώνει την πληρωμή της επιστροφής κεφαλαίου των 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

Η IBG διατηρεί την τιμή στόχο των 6,2 ευρώ και τη σύσταση αγοράς και η Beta διατηρεί τη σύσταση για αποδόσεις ανώτερες από αυτές της αγοράς με τιμή στόχο τα 5,6 ευρώ και εκτιμώμενο p/e για το 2019 15,6 φορές με EV/EBITDA 7,7 φορές.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα σε προσαρμοσμένο επίπεδο και ικανοποιημένοι και οι αναλυτές που την παρακολουθούν. Υπάρχει επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και αυτό που θα κοιτάμε στα επόμενα τρίμηνα είναι οι ταμειακές ροές.

Σε όρους p/bv αλλά και p/e μέχρι στιγμής πάμε καλά, θέλουμε όμως να δούμε είσπραξη απαιτήσεων και δημιουργία καλών λειτουργικών ταμειακών ροών ώστε να μην ξεφύγει ο δανεισμός που με τα σημερινά δεδομένα είναι καλός. Υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις και αποθέματα και πρέπει να δημιουργήσει καλές ελεύθερες ταμειακές ροές για να μην έχουμε αυξημένη μόχλευση μελλοντικά.

Βέβαια στις εταιρείες του κλάδου συνολικά το παρατηρούμε το ίδιο φαινόμενο, με λίγες εξαιρέσεις. Αλλά αυτές οι εξαιρέσεις είναι που μας δίνουν ασφάλεια και ελκυστική αποτίμηση στο ταμπλό του ΧΑ. Σήμερα η γενική συνέλευση για την έγκριση του μερίσματος των 0,03 ευρώ ανά μετοχή.

CRETA FARMS (απάντηση): Όχι, δεν μπορούμε να τη συγκρίνουμε με τη Folli Follie. Στην τελευταία μιλάμε για παραποίηση στοιχείων που έκαναν ένα ισολογισμό ελκυστικό και λίγες γραμμές προκαλούσαν κάποιες υποψίες.

Στην ΚΡΕΤΑ η δημοσίευση του εξαμήνου με τις μεγάλες διαγραφές ξεχείλισε το ποτήρι. Τα άυλα έδειχναν ότι θέτουν σε κίνδυνο την καθαρή θέση, ενώ ο δανεισμός έδινε εδώ και κάποια χρόνια μία από τις υψηλότερες σχέσεις ξένων/ιδίων κεφαλαίων.

Η κόντρα μεταξύ των δύο αδελφών βάζει πλέον σε κίνδυνο την ίδια τη βιωσιμότητα της εταιρείας. Θεωρούμε πως η ρευστότητα θα χειροτερεύσει, αφού χρήμα από τράπεζες δε θα μπορούν να λάβουν, αλλά και οι προμηθευτές και οι λοιποί «συνεργάτες» θα γίνουν πιο επιφυλακτικοί. Η γενική συνέλευση του Ιουνίου πρέπει να βγάλει ένα κερδισμένο.

Αλλά αυτό δε φτάνει. Αν το νέο management συνεχίσει τα παλιά, τότε δεν θα έχουμε αποτέλεσμα. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις. Ο ισολογισμός σε εμάς δείχνει αρκετά, σε αυτούς φανταζόμαστε πως η ανάλυση των πωλήσεων θα δείχνει περισσότερα.

TEXNIKH ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Η στήλη θέλει πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Η διοίκηση και ο βασικός μέτοχος μάλλον δεν θέλουν τώρα. Δεν είναι καλή εξέλιξη, αν επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ. Για να δούμε πως θα αντιδράσει στο ταμπλό.

Γιώργος Κατικάς
George.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης