Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωεκλογές: Tα εθνικιστικά κόμματα προηγούνται σε Μ. Βρετανία και Ολλανδία

Ευρωεκλογές: Tα εθνικιστικά κόμματα προηγούνται σε Μ. Βρετανία και Ολλανδία
Στην Ολλανδία το νεοσύστατο εθνικιστικό κόμμα «Φόρουμ για τη Δημοκρατία» αναμένεται να αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη
(upd) Σε εξέλιξη βρίσκεται η αναμέτρηση για τις ευρωπαϊκές εκλογές σε Ολλανδία και Μεγάλη Βρετανία, σε μια εκλογική μάχη που θεωρείται η πλέον κρίσιμη των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών για το μέλλον της ΕΕ καθώς ενισχύονται οι εθνικιστικές και ευρωσκεπτικιστές φωνές που τάσσονται κατά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Στη Μεγάλη Βρετανία, όπου το κυρίαρχο ζήτημα εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια είναι το Brexit, η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, αναμένεται να κυριαρχήσει το εθνικιστικό κόμμα του Brexit, του Nigel Farage, ο οποίος είχε πρωτοσταστήσει στον αγώνα  υπέρ της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Farage θα αναδειχθεί πρώτη δύναμη με ποσοστά που κυμαίνονται από 30% έως και 40% και ότι παράλληλα οι Βρετανοί ψηφοφόροι θα τιμωρήσουν τα δύο μεγάλα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα (Εργατικούς και Συντηρητικούς) και ιδιαίτερα τους Συντηρητικούς της πρωθυπουργού Theresa May, η οποία εδώ και αρκετούς μήνες αδυνατεί να διαχειριστεί το ζήτημα του Brexit με αποτέλεσμα το κορυφαίο αυτό πολιτικό θέμα να έχει περιέλθει σε αδιέξοδο.
Την ίδια στιγμή και στην Ολλανδία οι εθνικιστικές δυνάμεις φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες.
Συγκεκριμένα, το εθνικιστικό κόμμα «Φόρουμ για τη Δημοκρατία» του 36χρονου Thierry Baudet αναμένεται να κάνει τη μεγάλη έκπληξη και να αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη.
Είναι χαρακτηριστικό πως το «Φόρουμ για τη Δημοκρατία» είχε λάβει μόλις το 2% στις εκλογές του 2017 και πλέον οι δημοσκοπήσεις το τοποθετούν στο 15%, δίνοντας μάχη «σώμα με σώμα» με το συντηρητικό, φιλελεύθερο κόμμα VVD του πρωθυπουργού Mark Rutte.



Ο Baudet κατηγορεί τους μετανάστες για την κατάρρευση του χριστιανικού, ευρωπαϊκού πολιτισμού και τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Ολλανδίας από την ΕΕ.
Σημειώνεται πως το «Φόρουμ για τη Δημοκρατία» αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις περιφερειακές εκλογές του Μαρτίου, αφήνοντας δεύτερο το κόμμα του πρωθυπουργού Rutte, λαμβάνοντας στήριξη από το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας του Geert Wilders.
Πρόσφατα είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις για τις δηλώσεις του κατά των αμβλώσεων και των Δυτικών γυναικών, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, ευθύνονται «για τη δημογραφική παρακμή της Ευρώπης» εξαιτίας της επιθυμίας τους να εργάζονται.
Στη διάρκεια της χθεσινής τους τηλεμαχίας οι Rutte και Baudet αντάλλαξαν πυρά, με τον δεύτερο να κατηγορεί τον Ολλανδό πρωθυπουργό ότι είναι «ακόλουθος» και όχι ηγέτης.
Ο Rutte κατηγόρησε τον αντίπαλό του ότι είναι ένας αφελής «φίλος της Ρωσίας».
Ο Baudet συνέκρινε τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον Χίτλερ και τον Ναπολέοντα σε ό,τι αφορά την αντιπάθειά τους προς τη Ρωσία.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν η τηλεμαχία αυτή, που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Ολλανδία, θα αλλάξει τη γνώμη των περίπου 13,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα ανά την Ευρώπη αναμένεται να ενισχύσουν τα ποσοστά τους και να διπλασιάσουν τις έδρες τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σχέση με το 2014, αν και υπολογίζεται ότι δεν αναμένεται να ξεπεράσουν σε ποσοστό το 20% στις ευρωεκλογές.
Είναι χαρακτηριστικό πως αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν και στην κάλπη, τότε το «Φόρουμ για τη Δημοκρατία» μπορεί να λάβει έως και 5 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από μηδέν που έχει σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης