Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε λειτουργία το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στο Ηράκλειο Κρήτης

Σε λειτουργία το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στο Ηράκλειο Κρήτης
Κρήτη: Σε λειτουργία το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Η επίσημη τελετή έναρξης λειτουργίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου πραγματοποιήθηκε σήμερα (22/5) στο Ηράκλειο Κρήτης, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας και των τοπικών φορέων.
«Για πρώτη φορά από το 1974 υπήρξε συζήτηση για το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με τον τρόπο που έγινε η συζήτηση αυτή» ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου.
Όπως είπε, «εδώ και δύο χρόνια εξελίσσεται η συζήτηση για το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης, με πολλές απόψεις, διαφωνίες, αλλά και συγκλίσεις.
Το εγχείρημα για τη νέα αρχιτεκτονική της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στηρίχθηκε στην αναγνώριση ότι ορισμένα ΤΕΙ, εν πολλοίς, έχουν γίνει de facto Πανεπιστήμια, κι αυτό το οφείλουμε στους εκπαιδευτικούς και στους φοιτητές μας» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι πρώτη μέριμνα είναι η στήριξη των νέων Ιδρυμάτων τόσο ως προς τις υποδομές, όσο και ως προς το προσωπικό.
«Έχουμε δεσμευτεί για επιπλέον 500 θέσεις διδακτικού προσωπικού.
Ήδη έχουν δοθεί 150 θέσεις ΔΕΠ.
Επίσης, θα μπορούν πλέον να προκηρύσσονται οι θέσεις που μένουν κενές λόγω των συνταξιοδοτήσεων» επισήμανε ο υπουργός.
Όπως ανακοίνωσε, σε διυπουργική σύσκεψη χθες, αποφασίστηκε να δημιουργηθούν στην Κρήτη νέες φοιτητικές εστίες 3.000 κλινών, στο πλαίσιο πενταετούς σχεδίου για την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας.
Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν Φοιτητικές Εστίες 2.000 κλινών στο Ρέθυμνο και 1.000 κλινών στο Ηράκλειο.
Ως προς τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη, ο κ. Γαβρόγλου εξήγησε πως, μετά από δύο χρόνια νομοθετικών ρυθμίσεων, κωδικοποιείται σε τέσσερις άξονες:

*Ίδρυση νέων Τμημάτων
*Συνέργειες με τα ΤΕΙ
*Δημιουργία Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων

Διετή προγράμματα σπουδών για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ με τη χορήγηση πιστοποιητικών επαγγελματικών ευρωπαϊκών προσόντων.
Για τα επαγγελματικά δικαιώματα, ο κ. Γαβρόγλου υποστήριξε πως «είναι σαφές ότι τα προηγούμενα χρόνια ένα πολιτικό σύστημα διαπλοκής χρησιμοποιούσε τα επαγγελματικά δικαιώματα σαν μπαμπούλα.
Αυτό είναι ένα χάος που μετά από 35 χρόνια, το λύνουμε».
Ο υπουργός τόνισε τις ακαδημαϊκές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την αναδιοργάνωση των σπουδών των Τμημάτων τετραετούς φοίτησης σε πενταετή.
«Το ότι ένα Τμήμα έγινε πενταετούς φοίτησης, δεν σημαίνει αυτομάτως επαγγελματικά δικαιώματα.
Νομοθετήσαμε τη δημιουργία Ομάδας Εργασίας με συμμετοχή φορέων και καθηγητών πολυτεχνείων, που θα ελέγχει το πρόγραμμα σπουδών και θα αποφασίζει για την ισοτίμηση, για τα επαγγελματικά δικαιώματα ή τι χρειάζεται να κάνει το Τμήμα αυτό ώστε να δοθούν επαγγελματικά δικαιώματα.
Δεσμευόμαστε ότι σε 15 ημέρες θα ανακοινωθεί το σχέδιο αυτό, που θα εξασφαλίζει λύσεις σε ένα σύνθετο πρόβλημα δεκαετιών» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου.
Από την πλευρά του, ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ηλίας Γεωργαντάς, ανέφερε πως «συμπληρώνεται μια "πανεπιστημιακή τριλογία" στην Κρήτη:
Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Τα τρία Ιδρύματα, μαζί με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, θα δώσουν ώθηση στην οικονομία, στην έρευνα και στην ανάπτυξη» είπε.
Όπως συμπλήρωσε, «ο πολύ καλός ακαδημαϊκός φάκελος του τότε ΤΕΙ Κρήτης μάς εξασφάλιζε τη βεβαιότητα ότι το Ίδρυμα ήταν στην κορυφή των ΤΕΙ και πολύ πιο πάνω από αρκετά Πανεπιστήμια».
Σημείωσε, επίσης, ότι βασικό κριτήριο για τη διάρθρωση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ήταν τα τμήματά του να μην έχουν σοβαρές επικαλύψεις με Τμήματα των άλλων Ιδρυμάτων της Κρήτης.
«Η ίδρυση του 24ου πανεπιστημίου της χώρας είναι γεγονός» είπε με τη σειρά του ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Νίκος Κατσαράκης.
«Ο νόμος που ψηφίστηκε σφράγισε την ολοκλήρωση της πορείας πολλών δεκαετιών του ΤΕΙ της Κρήτης, ανοίγοντας νέα σελίδα στην εκπαίδευση στην Ελλάδα» σημείωσε.
Ο κ. Κατσαράκης χαρακτήρισε ως ένα «βαρυσήμαντο γεγονός για την κρητική κοινωνία» την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου, επισημαίνοντας ότι διαρθρώνεται ακαδημαϊκά σε στέρεες βάσεις, με πέντε σχολές και 17 τμήματα.
«Τα 11 νέα Τμήματα θα λειτουργήσουν από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά και τα επόμενα χρόνια θα λειτουργήσουν τα υπόλοιπα έξι.
Πρόθεσή μας είναι από το 2019 να αρχίσουν οι πενταετείς σπουδές και στα τμήματα Μηχανικών, εκτός από τα Τμήματα Γεωπονικής, και να επιδιώξουμε συνέργειες με τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα της Κρήτης» ανέφερε ο πρύτανης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης