Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Κατακερματισμένο το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο – Άνοδος των λαϊκιστών

Scope: Κατακερματισμένο το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο – Άνοδος των λαϊκιστών
Κατακερματισμένο το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, εκτιμά η Scope Ratings
Οι ερχόμενες εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δείξουν εάν εν τέλει τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα έχουν ενισχυθεί σε βάρος των παραδοσιακών φιλοευρωπαϊκών, μία εξέλιξη με σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία της ΕΕ κατά τα επόμενα χρόνια, σχολιάζει σε έκθεσή της η Scope Ratings, κάνοντας λόγο για ένα «κατακερματισμένο» Ευρωκοινοβούλιο προσεχώς.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα -το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές- αναμένεται να λάβουν συνολικά λιγότερο από το 50% των ψήφων για πρώτη φορά από τότε που ευρωβουλευτές εξελέγησαν, το 1979.
«Τα παραδοσιακά κόμματα θα πρέπει να διαθέτουν ένα πλειοψηφικό συνασπισμό για να συνεχίσουν να καθοδηγούν την ατζέντα ένταξης στην ΕΕ.
Τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα θα προκαλέσουν αβεβαιότητα στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ, διαμορφώνοντας τακτικές συμμαχίες για να επηρεάσουν, για παράδειγμα, τον διορισμό ανώτερων αξιωματούχων, ειδικά στην Κομισιόν.
Ανάλογα με την ικανότητά τους να εργάζονται ως ένα μπλοκ, θα μπορούσαν επίσης να προεδρεύσουν σε ορισμένες κοινοβουλευτικές επιτροπές», σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης.
Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα θα εξασφαλίσουν περίπου το 25% των εδρών.
Εάν κέρδιζαν το ένα τρίτο των εδρών και στη συνέχεια συνεργάζονταν ως μπλοκ -κάτι που δεν αποτελεί βασική υπόθεση του οίκου- θα μπορούσαν να μπλοκάρουν μεμονωμένους διορισμούς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και όχι το ίδιο το Σώμα των Επιτρόπων.
Η Scope αναμένει οι ηγέτες της ΕΕ να έρθουν σε επαφή με άλλα κόμματα, όπως η φιλελεύθερη ομάδα της ALDE ή οι Ευρωπαίοι Πράσινοι.

Διαβάστε: Scope: Οι λαϊκιστές δεν είναι… πολιτικά αυτοκτονικοί, απόδειξη η Ελλάδα – Δεν απειλείται ο τραπεζικός κλάδος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης