Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Επιφυλακτική η UBS για τη συνέχεια της ανοδικής κίνησης στις ελληνικές τράπεζες - Υπό όρους θετικές εκπλήξεις για τα NPEs

tags :
Επιφυλακτική η UBS για τη συνέχεια της ανοδικής κίνησης στις ελληνικές τράπεζες - Υπό όρους θετικές εκπλήξεις για τα NPEs
Το καθαρό συναίσθημα των επενδυτών είναι οριακά θετικό για τις ελληνικές τράπεζες (18 π.μ. διαφορά μεταξύ bullish / bearish), σύμφωνα με την έρευνα της UBS
Επιφυλακτική δηλώνει η UBS για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, μετά και από το ισχυρό ράλι ανόδου που έχουν καταγράψει από τις αρχές του έτους, τονίζοντας ότι περιμένει να δει τις επιδόσεις για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Ειδικότερα, στη σημερινή 10σέλιδη ανάλυση υπό τον τίτλο "Greek Banks - UBS Evidence Lab inside: cautious market sentiment with a bullish tilt" (Ελληνικές τράπεζες - UBS Evidence Lab: επιφυλακτική η αγορά στην bullish κίνηση) που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η UBS επισημαίνει ότι έχει κάνει έρευνα στο κατά πόσο το συνολικό συναίσθημα της αγοράς έχει μετατοπιστεί.
Όπως ανακάλυψε, οι περισσότεροι επενδυτές προτιμούν να παραμείνουν στο περιθώριο (44% ουδέτερο).

Ωστόσο, το καθαρό συναίσθημα είναι οριακά θετικό (18 π.μ. διαφορά μεταξύ bullish / bearish), με τους ερωτηθέντες να δίνουν κάποια πίστωση χρόνου για πιθανές θετικές εκπλήξεις από τις προσπάθειες μείωσης των NPEs.
Αυτό είναι σε γενικές γραμμές συνεπές με την άποψη της UBS, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι αναλυτές, συντηρώντας την ουδέτερη στάση στον κλάδο.
Μια πιο αισιόδοξη στάση απαιτεί καλύτερη ορατότητα στο χρονοδιάγραμμα και την τιμολόγηση των ασκήσεων NPE.


Οι συστημικές λύσεις για τα NPEs και οι οικονομικές συνθήκες είναι τα κύρια θέματα ενδιαφέροντος

Τα κορυφαία ζητήματα για τους επενδυτές είναι τα νομικά εργαλεία για τα NPE (συμπεριλαμβανομένων των SPV / APS) και την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Αυτά είναι τα προαπαιτούμενα για την εξασφάλιση της εξυγίανσης του κλάδου χωρίς να χρειαστεί ένας νέος γύρος ανακεφαλαιοποίησης, στοιχείο που παραμένει το βασικό ερωτηματικό για τον τομέα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδυτές κατέταξαν το ρυθμιστικό περιβάλλον και την μείωση των DTC ως τις μεγάλες προτεραιότητες.
Αυτό συνεπάγεται ότι η αγορά ανησυχεί λιγότερο για τον προφανώς αυξανόμενο έλεγχο της ΕΚΤ και τις ρυθμιστικές προκλήσεις.

Ενσωματωμένες οι θετικές εξελίξεις στις ελληνικές τράπεζες, αλλά υπάρχει ένα περιθώριο θετικής έκπληξης

Η UBS επιβεβαιώνει ότι τα θεμελιώδη του κλάδου έχουν αποτιμηθεί, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σε ένα σύνολο εργαλείων για να υποστηρίξει τις προσπάθειες βελτίωσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.
Ωστόσο, η UBS υποστηρίζει ότι οι εεπενδυτές θα πρέπει να έχουν αμυντική στάση, λόγω των αβεβαιοτήτων σχετικά με τα NPEs.
Οι βασικές αβεβαιότητες είναι:
(i) Το χρονοδιάγραμμα και η δομή του SPV / APS
(ii) Η τιμολόγηση των NPEs στην αγορά (εκτίμηση για 29% του GBV για την μεταφορά πακέτου NPEs σε SPV),
(iii) Την πραγματοποιηθείσα εξασφαλισμένη αξία (50% discount στη λογιστική αξία).
Όπως επισημαίνει η UBS η ανάκτηση των βασικών εσόδων μπορεί επίσης να αμφισβητηθεί εν μέσω ταχέως ανταγωνισμού στα επιχειρηματικά δάνεια (~ 90% της νέας παραγωγής) και μείωσης των NPE.

**Σε αυτό το πλαίσιο, η Eurobank είναι η περισσότερο προτιμώμενη μετοχή για την UBS και η Τράπεζα Πειραιώς η λιγότερο προτιμώμενη.
Η Eurobank (σύσταση buy) ότι έχει το πιο ελκυστικό story, καθώς η εξυγίανση του ισολογισμού της θα είναι η ταχύτερη.
Η Πειραιώς (σύσταση sell) αντιμετωπίζει έλλειψη κεφαλαίων.
Η Alpha Bank και η Εθνική (στάση neutral) προσφέρουν μια ισορροπημένη ανταμοιβή κινδύνου σε ότι αφορά τα έσοδα καθώς και την αβεβαιότητα σχετικά με της εξυγίανση των ισολογισμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης