Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τα 7 «μυστικά» για το ξεκλείδωμα των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία

tags :
Τα 7 «μυστικά» για το ξεκλείδωμα των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία
Τα 7 «μυστικά» για το ξεκλείδωμα των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία
Πάνω από 1.500.000 οφειλέτες φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις καλούνται από σήμερα να μπουν στην ιστοσελίδα (efka.gov.gr.) που θα είναι ανοιχτή από τις 10.30 ως τις 30 Σεπτεμβρίου προκειμένου να ρυθμίσουν χρέη πάνω από 35 δις ευρώ !!! προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Θεωρείται και η τελευταία ευκαιρία, καθώς μετά το πέρας της προθεσμία θα ξεκινήσουν κατασχέσεις.
Το Bankingnews σε συνεργασία με στελέχη από το χώρο των ασφαλιστικών ταμείων παρουσιάζει ένα χρηστικό οδηγό για το τι πρέπει να προσέξει κάθε οφειλέτης σε κάθε στάδιο.

1. Ποιοι έχουν δικαίωμα ένταξης στην ρύθμιση;

Απάντηση:
-Οσοι απώλεσαν την προηγούμενη ρύθμιση  (πάνω από 40.000).
- Περίπου 1.650 οφειλέτες που έχουν ενταχθεί τελεσίδικα στη διαδικασία εξωδικαστικού μηχανισμού, εφόσον το επιθυμούν.
- 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες.
- 80.000 φυσικά πρόσωπα που έπρεπε να λαμβάνουν σύνταξη και έχουν οφειλές. Θα αφαιρούνται (οι δόσεις των χρεών από την καταβαλλόμενη σύνταξη).
- 120.000 αγρότες και πάνω από 1.200.000 επιχειρήσεις προς το πρώην ΙΚΑ.

2. Πως θα γίνεται η ρύθμιση;

Απάντηση: Οι οφείλετες θα εισέρχονται στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr.), χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ τους ή με τους κωδικούς Τaxisnet.

3. Πως θα γίνεται το κούρεμα σε προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη;

Απάντηση: Σε προαιρετική βάση οι οφειλέτες θα μπορούν να αξιοποιήσουν την πρόβλεψη για “κούρεμα” της βασικής οφειλής κατά 55% και των προσαυξήσεων κατά 85%, η οποία όμως οδηγεί στην μείωση του τελικού ποσού της σύνταξης.
Για τους οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ δεν γίνεται επανυπολογισμός πάρα μόνο κούρεμα 100% των προσαυξήσεων. Στην συνέχεια, θα ενημερώνονται σχετικά με το τελικό ποσό και τον αριθμό των δόσεων και θα πρέπει να επιλέξουν αν συμφωνούν και αποδέχονται την ρύθμιση.
Όπου υπάρχει αδυναμία πιστοποίησης στην ηλεκτρονική πλατφόρµα, η αίτηση υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ.
Μετά την ολοκλήρωση του αυτού του σταδίου, ο οφειλέτης θα λάβει αριθμό πρωτοκόλλου και θα πρέπει να διαβιβάσει αίτημα για υπαγωγή στη ρύθμιση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

4. Ποιοι αποφασίζουν για την τελική ένταξη και πότε καταβάλλονται οι δόσεις;

Απάντηση: Αρμόδια όργανα για την έκδοση της απόφασης υπαγωγής στη ρύθμιση είναι οι προϊστάμενοι των περιφερειακών υπηρεσιών του ΚΕΑΟ. Η πρώτη δόση της ρύθµισης καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιµη ημέρα του µήνα υπαγωγής στη ρύθμιση.
Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιµη ημέρα κάθε επόµενου μήνα από το µήνα υπαγωγής στη ρύθμιση.

5. Πότε χάνεται η δόση και τι γίνεται σε περιπτώσεις αναστολής;

Απάντηση: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ αν δεν καλύψουν πάνω από δύο δόσεις αποκλείονται από τη ρύθμιση. Αναστολή της διαδικασίας προβλέπεται σε περίπτωση που ο οφειλέτης έχει ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη, αν έχει αναστολή οφειλών ή αν έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, καθώς θα απαιτηθεί ενημέρωση από τα περιφερειακά καταστήματα του ΕΦΚΑ.

6.  Ποια θα είναι τα ποσά των δόσεων;

Απάντηση: Το ελάχιστο ποσό θα ξενικά από 50 ευρώ, ενώ για τους αγρότες η εκκίνηση θα είναι τα 30 ευρώ.

7. Πως θα γίνει ο επανυπολογισμός σε παλιές οφειλές για τα χρέη 2002-2016 σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ

Απάντηση: Θα είναι εθελοντικός  με βάση τα ποσοστιαία ασφάλιστρα για κύρια, επικουρική σύνταξη, υγεία και πρόνοια του νόμου Κατρούγκαλου.
Ως βάση υπολογισμού υιοθετείται ο κατώτατος μισθός του 2018 (586,08 ευρώ), με αποτέλεσμα να πέσουν όλοι στην ελάχιστη εισφορά (157 ευρώ ανά οφειλόμενο μήνα για πρώην ΟΑΕΕ, 222 ευρώ ανά οφειλόμενο μήνα για δικηγόρους, μηχανικούς, 181 ευρώ ανά οφειλόμενο μήνα για γιατρούς). Ο επανυπολογισμός θα γίνεται έπειτα από αίτηση και συναίνεση του οφειλέτη καθώς θα συνεπάγεται και μείωση συντάξιμου μισθού.
Ο οφειλέτης θα μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση και χωρίς επανυπολογισμό, ώστε να επωφεληθεί από τις δόσεις.
Οφειλές που δημιουργήθηκαν έως και 31-12-2001, όπως και όσες ανήκουν στη διετία 2017-2018 δεν επανυπολογίζονται.
Προσοχή: Οσοι επιλέξουν τις χαμηλές εισφορές θα λάβουν και χαμηλότερες συντάξεις, καθώς τα 14 αυτά χρόνια θα υπολογιστούν με χαμηλότερο συντελεστή.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης