Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανικά κόμματα: Συνέπεια της συνεργασίας με την ακροδεξιά η πολιτική κρίση στην Αυστρία

Γερμανικά κόμματα: Συνέπεια της συνεργασίας με την ακροδεξιά η πολιτική κρίση στην Αυστρία
Τι αναφέρουν τα γερμανικά κόμματα για την «υπόθεση Ίμπιζα» και την κυβερνητική κρίση στην Αυστρία 
Οι ηγέτες των κομμάτων CDU/CSU, SPD, των Πρασίνων και της Αριστεράς συμφώνησαν ότι η συμπεριφορά του Αυστριακού Κόμματος των Ελευθέρων (FPÖ) αποτελεί ένδειξη για το τι πιστεύουν οι δεξιοί λαϊκιστές σε ολόκληρη την Ευρώπη, επισημαίνοντας τις συνέπειες της συνεργασίας με τους ακροδεξιούς λαϊκιστές.
Οι πρόεδροι των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο ομοσπονδιακό γερμανικό Κοινοβούλιο (Μπούντεσταγκ) συζήτησαν χτες (21/5) το βράδυ κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Συνάντηση κορυφής» του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD και για την κυβερνητική κρίση στην Αυστρία.
Ωστόσο, ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AFD) Γεργκ Μόιτεν, αντέτεινε ότι οι ενέργειες του εν τω μεταξύ παραιτηθέντος ηγέτη του (ακροδεξιού) Αυστριακού Κόμματος των Ελευθέρων (FPÖ) Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ήταν μεν «απαράδεκτες» αλλά αυτό δεν μπορεί να γενικευθεί και να ισχύσει για ολόκληρο το FPÖ. Εκτός τούτου, πρόκειται για μια εσωτερική αυστριακή κρίση, για μια υπόθεση η οποία δεν θα παίξει στη Γερμανία κανένα ρόλο, κατά τον κ. Μόιτεν.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Aντρέα Νάλες επέκρινε και την γερμανική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU) διότι δεν άσκησε επί μακρόν κριτική στα αδελφά αυστριακά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (ÖVP και FPÖ).
Η κ. Νάλες εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ψηφοφόροι θα δώσουν ένα μάθημα στους ακροδεξιούς λαϊκιστές και σε εκείνα τα συντηρητικά κόμματα που τα βοήθησαν να ανέλθουν στην εξουσία.
Η Γερμανία πρέπει να αποτελέσει «το προπύργιο κατά της Ακροδεξιάς και της δημοκρατικής Ευρώπης» όπως τόνισε.
Παρομοίως εκφράσθησαν τόσο ο ηγέτης της γερμανικής Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ, όσο και η συμπρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ.
Ο κ. Ρίξινγκερ είπε ότι ελπίζει ότι οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι οι δεξιοί λαϊκιστές «είναι ανίκανοι να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των πολιτών στην Ευρώπη».
Η κ. Μπέρμποκ προειδοποίησε ότι οι ακροδεξιοί λαϊκιστές θέλουν να καταστρέψουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.
Σε όλους πρέπει να γίνει σαφές «ότι δεν επιτρέπεται η συνεργασία με ακροδεξιούς εθνικιστές».
Η επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ και ο πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος της Βαυαρίας (CSU) Μάρκους Ζέντερ εξήραν την προκήρυξη νέων εκλογών και το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού στη Βιέννη.
Και οι δύο τόνισαν ότι διαχώρισαν τη θέση τους από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτο Ορμπάν αμέσως μετά την εκλογή τους ως προέδρων των κομμάτων τους.
«Ο Στράχε και το FPÖ αποδεικνύουν τι κρύβεται πίσω από τους ακροδεξιούς λαϊκιστές - σε όλη την Ευρώπη» δήλωσε η κ. Κραμπ-Κάρενμπαουερ.
Δεν θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία μαζί τους ούτε στη Γερμανία ούτε στην Ευρώπη.
Η δήλωση αυτή έχει τη σημασία της ενόψει των εκλογών του προσεχούς φθινοπώρου στα κρατίδια της Σαξονίας, του Βραδεμβούργου και της Θουριγγίας, όπου δεν θα μπορούν να βρεθούν εύκολα κυβερνητικές πλειοψηφίες χωρίς το AFD ή το κόμμα της Αριστεράς.
Και ο επικεφαλής του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP), ο Κρίστιαν Λίντνερ χαιρέτισε το τέλος της κυβέρνησης συνασπισμού στη Βιέννη.
Το τίμημα είναι πολύ υψηλό για μια κοινωνία όταν βρίσκεται στην εξουσία ένα κόμμα, το οποίο είναι ανοιχτά ενάντια στην ελευθερία του Τύπου και την ελεύθερη έκφραση της γνώμης.
Στην Αυστρία, τους δεξιούς λαϊκιστές δεν τους ενδιέφερε η βούληση του λαού «αλλά θεώρησαν την πολιτική ως ένα επιχειρηματικό μοντέλο».
Τέλος, στη συζήτηση του ARD, η κ. Κραμπ-Κάρενμπαουερ ζήτησε διευρημένες δυνατότητες για την ΕΕ ώστε να μπορεί να ενεργεί κατά των κρατών σε περιπτώσεις παραβίασης του κράτους δικαίου.
«Η ΕΕ έχει ήδη την ικανότητα και τους μηχανισμούς» αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα πιο ισχυροί.
Ο κ. Μπέρμποκ πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να δίνεται δημόσιο χρήμα σε όσους καταπατούν τις ευρωπαϊκές αξίες. Αυτό το ζήτησε και η κ. Nάλες (SPD) και είπε ότι οι πόροι θα πρέπει να δίνονται απευθείας σε φορείς της κοινωνίας των πολιτών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης