Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μιχάλης Μασουράκης στο BN: Συντάσσομαι με όσους αγωνίζονται κατά του λαϊκισμού

tags :
Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μιχάλης Μασουράκης στο BN: Συντάσσομαι με όσους αγωνίζονται κατά του λαϊκισμού
Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μιχάλης Μασουράκης στο BN: Συντάσσομαι με όσους αγωνίζονται κατά του λαϊκισμού
Ο έμπειρος και καταξιωμένος οικονομολόγος Μιχάλης Μασουράκης δεν αλλάζει στρατόπεδο με την κάθοδό του στις Ευρωεκλογές.
Παίρνει το … βάπτισμα του πολιτικού με το κόμμα ης Νέας Δημοκρατίας.

Αποδέχθηκε την πρόταση όπως λέει ο ίδιος διότι θέλει να στρατευτεί με όσους αγωνίζονται κατά του λαϊκισμού.
Θεωρεί ότι η οικονομική κρίση έβαλε τέλος στην ευημερία με δανεικά επισημαίνοντας ότι ευτυχώς που ήμασταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σήμερα βγαίνουμε από την κρίση.
Βάζει ως προσωπικό στόχο να μην επιστρέψουμε στις πρακτικές του παρελθόντος.
Πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις, να φέρει επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη.
Τα θέλω του Μιχάλη Μασουράκη για τη χώρα και την κοινωνία διατυπώνονται χωρίς αποκλεισμούς τα οποία όμως πρέπει να μπουν στο στάδιο της υλοποίησης για να προλάβει η Ελλάδα τις εξελίξεις.
Ακολουθεί η συνέντευξη του υποψηφίου Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας  Μιχάλη Μασουράκη στο δημοσιογράφο Νίκο Θεοδωρόπουλο.   

Ο αναλυτής -οικονομολόγος πως πήρε την απόφαση να κατέβει στον πολιτικό στίβο και να διεκδικήσει μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τι σας οδήγησε να δεχτείτε την τιμητική πρόταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας  Κυριάκου Μητσοτάκη;

Μιχάλης Μασουράκης: Ο λόγος που κατεβαίνω στην πολιτική με τη Νέα Δημοκρατία είναι διότι πιστεύω ακράδαντα ότι η επόμενη διακυβέρνηση είναι η ευκαιρία όλων των Ελλήνων να ξεφύγουμε ως χώρα από την οικονομική στασιμότητα, την κοινωνική μετριότητα και τη θεσμική ανεπάρκεια.
Τα προβλήματα είναι μεγάλα και οι αντιδράσεις πολλές, αλλά νομίζω ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να έρθει η πραγματική αλλαγή στη χώρα μας, και να γίνουμε επιτέλους μια κανονική χώρα, όπου αμείβονται η εργατικότητα και η αποταμίευση, και οι άνθρωποι δεν περιμένουν παροχές για να τα βγάλουν πέρα επειδή δεν υπάρχουν δουλειές, επειδή δεν γίνονται επενδύσεις, επειδή εξοντώνεται στους φόρους η μεσαία τάξη.

Τι θέλει να πει ο πεπειραμένος οικονομολόγος στον ψηφοφόρο με την κάθοδο του  στις ευρωεκλογές του 2019;

Μιχάλης Μασουράκης:Το μήνυμα μου είναι μια φιλόδοξη Ελλάδα που στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις, που νοιώθει σιγουριά και που αγκαλιάζει το μέλλον, σε μια καλύτερη Ευρώπη που δουλεύει για όλους, προστατεύει τα σύνορά μας και αποφασίζει μαζί με τους πολίτες.
Θέλω να ξεφύγουμε από τις τελευταίες θέσεις στις διεθνείς συγκρίσεις, γιατί έχουμε τεράστιες δυνατότητες ως άνθρωποι και ως χώρα.
Θέλω να γίνονται επενδύσεις ώστε να αυξάνει η παραγωγικότητα, που είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργούνται δουλειές και να μεγαλώνουν οι μισθοί.
Θέλω η χώρα μου να μη φοβάται τις αλλαγές που έρχονται στην παγκόσμια οικονομία, αναβαθμίζοντας τις δεξιότητες των εργαζομένων.
Θέλω μια Ευρώπη που να ακούγονται τα συμφέροντα των μικρότερων χωρών.
Θέλω μια Ευρώπη που να αναγνωρίζει τα σύνορά μας ως ευρωπαϊκά, και να τα προστατεύει μέσω μιας κοινής αμυντικής πολιτικής.
Και, τέλος, θέλω μια Ευρώπη που βάζει τα συμφέροντα των απλών πολιτών στο επίκεντρο των αποφάσεων και φροντίζει για την ευημερία όλων αυτών, που ανεξαρτήτως μορφωτικού ή εισοδηματικού επιπέδου, αγωνίζονται καθημερινά να βελτιώσουν τη θέση τους στην κοινωνία και την ποιότητα της ζωής τους στις τοπικές κοινωνίες που ζουν, εργάζονται και ονειρεύονται.

Η ενδεχόμενη εκλογή σας και η παρουσία σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πως εκτιμάτε ότι θα βοηθήσει τη χώρα που σας έδωσε αυτή την ευκαιρία;

Μιχάλης Μασουράκης: Στην επαγγελματική μου διαδρομή γνώρισα διεθνείς οργανισμούς, την ελληνική δημόσια διοίκηση, τους τραπεζίτες, τους κοινοτικούς των Βρυξελλών, τους επενδυτές, και τελευταία, τους επιχειρηματίες.
Ήθελα να γνωρίσω και τους πολιτικούς και να συνταχθώ με όσους αγωνίζονται κατά του λαϊκισμού.
Αισθάνομαι άνετα, λοιπόν, να συνδιαλέγομαι με τους πάντες.
Γνωρίζω τους αριθμούς, κατέχω τα θέματα και μπορώ να προσφέρω με βάση την εμπειρία μου, συμμετέχοντας στις Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου, και ιδίως εκεί που μοιράζονται κονδύλια στις διάφορες χώρες.
Σε αυτό το στάδιο της ζωής μου, δεν ψάχνω για νέες καριέρες. Είχα, ήδη μια καλή επαγγελματική διαδρομή.
Αυτό που θέλω τώρα είναι να αγωνισθώ για το συμφέρον του απλού πολίτη, σε έναν κόσμο ακραίου λαϊκισμού.
Η επόμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει το ιστορικό καθήκον να βελτιώσει με πράξεις το επίπεδο ζωής όλων των πολιτών αυτής της χώρας. Να μην μείνει κανένας πίσω. Και είμαι σίγουρος ότι θα το επιτύχει.

Πιστεύετε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει αποδεχθεί ότι η πορεία του είναι συνδεδεμένη με την πορεία της ΕΕ. Όμως η βοήθεια που δόθηκε στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης ήταν πρωτόγνωρη για την ιστορία της Ευρωζώνης σύμφωνα με κάποιους. Άλλοι ισχυρίζονται ότι ξεπουληθήκαμε ή μας τα πήραν όλα για να μας χρηματοδοτήσουν. Που βρίσκεται η αλήθεια;

Μιχάλης Μασουράκης Το μέλλον της Ελλάδας είναι μέσα σε μια ισχυρότερη και καλύτερη Ευρώπη. Το επίπεδο αλληλεγγύης δεν πρόκειται να βελτιωθεί σύντομα και να γίνουμε σε λίγα χρόνια μια Πολιτική Ένωση.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συγκλίνουμε οικονομικά. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να αισθανθούμε όλοι οι λαοί ότι η μοίρα μας είναι κοινή, σε μια παγκόσμια οικονομία που είναι ανελέητα ανταγωνιστική. Δεν υπάρχουν κουτόφραγκοι που φορολογούν τους πολίτες τους για να τα δίνουν στον εξυπνότερο λαό του κόσμου. Ο απλός πολίτης αισθάνθηκε βεβαίως, άσχημα στη διάρκεια της κρίσης, και συνέδεσε την ευρωπαϊκή οικογένεια με την υψηλή ανεργία που έφερε η κρίση. Η κρίση, όμως, ήταν όλη δική μας, καθώς ζούσαμε με δανεικά χωρίς να επενδύουμε για να στηρίζουμε την παραγωγικότητα της οικονομίας. Και όταν όσοι μας δάνειζαν άρχισαν να έχουν αμφιβολίες ότι θα μπορούσαμε να αποπληρώσουμε τα χρέη μας στο βαθμό που όλα γινόντουσαν κατανάλωση, η οικονομία κατέρρευσε. Και ευτυχώς που είμασταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και μπήκαμε σε μια περίοδο προσαρμογής, με τους Ευρωπαίους να έχουν αναλάβει να χρηματοδοτήσουν τη χώρα μέχρι να σταθεί ξανά στα πόδια της. Σήμερα που βγαίνουμε από την κρίση, το ζήτημα είναι να μην επιστρέψουμε στις κακές πρακτικές του παρελθόντος. Και οι οιωνοί με την παρούσα κυβέρνηση των παροχών και της υπερφορολόγησης δεν είναι καλοί. Δανεικά δεν υπάρχουν από εδώ και πέρα. Η μόνη διέξοδος είναι η ανάπτυξη με δικές μας δυνάμεις.

Η Ευρώπη και οι χώρες πυλώνες της ΕΕ πρέπει να αλλάξουν στρατηγική.  Το brexit ήταν αποτέλεσμα μιας Ένωσης  που δεν … περπατάει; Η ΕΕ χρειάζεται νέους κανόνες ίσως και νέο πλαίσιο για να επιβιώσει έναντι του νέου μπλοκ που αναδεικνύεται όπως εκτιμούν οι αναλυτές  που μιλούν για τις χώρες  της  ΑΣΊΑ;

Μιχάλης Μασουράκης: Το Brexit είναι αποτέλεσμα μιας Ένωσης που δεν αντιλαμβάνεται τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, σε συνδυασμό, βεβαίως, με ακραίες πολιτικές δυνάμεις που θέλουν την Ευρώπη κατακερματισμένη, πολιτικά και οικονομικά ασθενή, προς ίδιον πολιτικό όφελος. Προφανώς και το Brexit χτυπάει την καμπάνα της αφύπνισης στην Ευρώπη. Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που στέκεται κοντά στις ανησυχίες των πολιτών στις τοπικές κοινωνίες. Η υπεροψία των ισχυρών κρατών και της κοινοτικής νομενκλατούρας πρέπει να μετριασθεί, για να μπορέσει η Ευρώπη να πορεύεται ενωμένη. Διότι περισσότερο από ποτέ, η Ευρώπη απειλείται και από τις γεωστρατηγικές αλλαγές που σημειώνονται στην παγκόσμια οικονομία, με την άνοδο της Κίνας στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα, και με τις ΗΠΑ να ακολουθούν ασταθείς και απρόβλεπτες πολιτικές. Η Ευρώπη, όμως, έχει μείνει πίσω στην Έρευνα και Τεχνολογία και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στην ανταγωνιστικότητα που φέρνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Θέλουμε, λοιπόν, μια Ευρώπη που να πρωτοπορεί. Και αυτή, πάνω από όλα, είναι μια Ευρώπη ενωμένη.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης