Η Frontex αναπτύσσεται στα σύνορα Ελλάδας και Αλβανίας

Η Frontex αναπτύσσεται στα σύνορα Ελλάδας και Αλβανίας
Η Frontex θα αναπτυχθεί στα σύνορα της Αλβανίας με την Ελλάδα
Παρουσία του επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου και του πρωθυπουργού της Αλβανίας Edi Rama, υπογράφτηκε σήμερα (21/5) στα Τίρανα συμφωνία ανάπτυξης της FRONTEX στην Αλβανία.
Η FRONTEX θα αναπτυχθεί στα σύνορα της Αλβανίας με την Ελλάδα, χερσαία και θαλάσσια με στόχο τον έλεγχο και παρεμπόδιση της διακίνησης μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών μέσω Αλβανίας προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την καταπολέμηση της διασυνοριακής εγκληματικότητας.
Η δύναμη του FRONTEX με βάση την συμφωνία θα αποτελείται από πενήντα αξιωματικούς από χώρες της ΕΕ και θα έχει στη διάθεσή του την απαιτούμενη λογιστική υποστήριξη.
Όπως επισήμανε στην χαιρετιστήρια ομιλία του ο κ. Αβραμόπουλος, «στην Αλβανία παραμένει η ευθύνη για την προστασία των δικών της συνόρων».
Η Αλβανία, κατά τις εκτιμήσεις του πρωθυπουργού της, παραμένει στόχος των μεταναστών και προσφύγων που προορισμό έχουν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τον κ. Rama, το 2017, το κύμα αυτό στην Αλβανία ήταν 6-7 φορές μεγαλύτερο από ό,τι το 2018 ενώ στους 4 πρώτους μήνες του 2019 η διείσδυσή τους στην Αλβανία μειώθηκε κατά 26,5% συγκριτικά με το 2018.
Το μοναδικό οργανωμένο κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών που λειτουργεί στην Αλβανία είναι στα Τίρανα, χωρητικότητας 130 ατόμων.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS