Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κίνδυνος να διαψευστούν οι αιτίες του ράλι των τραπεζών, στον αέρα οι λύσεις για τα NPEs – Θα φέρουν πτώση διαφορές 6% με 7% στις ευρωεκλογές

Κίνδυνος να διαψευστούν οι αιτίες του ράλι των τραπεζών, στον αέρα οι λύσεις για τα NPEs – Θα φέρουν πτώση διαφορές 6% με 7% στις ευρωεκλογές
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να διαψευστούν οι αιτίες του ράλι των τραπεζών καθώς βρίσκονται στον αέρα οι λύσεις για τα NPEs.
Σοβαρότατο κίνδυνο διατρέχει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να υποστεί ισχυρό σοκ καθώς έχει αυξηθεί ο συστημικός κίνδυνος.
Προ λίγων μηνών σημειώθηκε ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο και είχε συγκεκριμένες αιτίες.

Συγκεκριμένα
Οι μετοχές των τραπεζών σημείωσαν ράλι επειδή οι συλλογικές λύσεις για τα NPEs δημιούργησαν προσδοκίες.
Οι μετοχές των τραπεζών σημείωσαν ράλι επειδή ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας δίνει bonus στις τράπεζες
Οι μετοχές των τραπεζών σημείωσαν ράλι επειδή άρχισαν να προεξοφλούν μια καθαρή νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ.
Οι αιτίες αυτές προκάλεσαν ένα μεγάλης κλίμακας ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τράπεζες έως 140% και στα ομόλογα οδήγησαν τις αποδόσεις στο 10ετές στο 3,42% από 4,5%  και το ελληνικό CDS στις 325 μονάδες βάσης.
Όμως η πιθανότητα να διαψευστούν οι αιτίες του ράλι και επενδυτές και αγορά να βρεθούν στον αέρα αυξάνεται για τους εξής λόγους

1) Οι μετοχές των τραπεζών σημείωσαν ράλι επειδή οι συλλογικές λύσεις για τα NPEs δημιούργησαν προσδοκίες.
Οι προτάσεις της ΤτΕ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τα NPEs δημιούργησαν μεγάλη προσδοκία.
Η ΤτΕ πρότεινε την δημιουργία SPV και την μεταφορά 40 δισεκ. NPEs μαζί με 7,2 δισεκ. κεφάλαια DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Η πρόταση της ΤτΕ με το APS ή Ιταλικό μοντέλο περιλαμβάνει παροχή εγγυήσεων στα senior bond των τραπεζών από το ελληνικό κράτος χωρίς να θεωρηθεί αυτό κρατική βοήθεια.
Όμως τα νέα δεδομένα προκαλούν ανησυχία.
Η πρόταση της ΤτΕ έχει καταρρεύσει, δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει από την DGComp την επιτροπή ανταγωνισμού της ΕΕ που ακόμη δεν έχει κατατεθεί.
Οι τραπεζίτες ξεκάθαρα δηλώνουν ότι η πρόταση της ΤτΕ δεν μπορεί να εφαρμοστεί.
Η πρόταση του ΤΧΣ με το APS και την παροχή κρατικών εγγυήσεων προσκρούει στο επιτόκιο το οποίο θα είναι 3% κατά μέσο όρο καθώς θα επιλεγεί κλιμακούμενο επιτόκιο με βάση το ελληνικό CDS που στα 5 χρόνια είναι στις 325 μονάδες βάσης ή 3,25%
Εάν το επιτόκιο είναι σε μέσους όρους 3% σε 7 δισεκ. senior bond που δυνητικά μπορούν να εκδώσουν οι τράπεζες σημαίνει έξοδα εκ τόκων ετησίως 210 εκατ ευρώ.
Τα 210 εκατ ευρώ ουσιαστικά απομειώνουν κατά 50% το δυνητικό όφελος των τραπεζών από τον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

2) Οι μετοχές των τραπεζών σημείωσαν ράλι επειδή ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας δίνει bonus στις τράπεζες
Μάλιστα έχει εκτιμηθεί ότι οι 4 τράπεζες θα πάρουν έμμεσα bonus μέσω της επιδότησης δόσης 50 εκατ ευρώ η κάθε μια δηλαδή 200 εκατ και θα αφορά το 35% της συνολικής δόσης.
Άρα το όφελος μπορεί να φθάσει στα 150 εκατ για κάθε τράπεζα (50 εκατ Χ 3) ή 600 εκατ για το κλάδο.
Επειδή πολλά δάνεια που θα μεταφερθούν στο νέο νόμο για την προστασία πρώτης κατοικίας θα προέρχονται από τον παλαιό νόμο Κατσέλη το δυνητικό όφελος μειώνεται σε 400 εκατ ευρώ.
Εάν οι τράπεζες πληρώνουν έως 210 εκατ έξοδα εκ τόκων για το επιτόκιο στις κρατικές εγγυήσεις ουσιαστικά έχουν δαπανήσει το 50% του οφέλους από το bonus του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

3) Οι μετοχές των τραπεζών σημείωσαν ράλι επειδή άρχισαν να προεξοφλούν μια καθαρή νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΝΔ θα κερδίσει στις εκλογές.
Θα κερδίσεις στις περιφερειακές καθολικά, στις δημοτικές αλλά στις ευρωεκλογές η διαφορά θα είναι 6% με 7% σε ένα βασικό σενάριο.
Στο δυσμενές θα κερδίσει με 4% και στο αισιόδοξο πάνω από 8%.
Όμως το πιθανότερο σενάριο είναι 6% με 7% και ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να μην ενθουσιάσει το χρηματιστήριο.
Εάν η ΝΔ είναι 31,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25% σίγουρα το χρηματιστήριο δεν θα ενθουσιαστεί.

Συμπέρασμα

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να διαψευστούν οι αιτίες του ράλι των τραπεζών καθώς βρίσκονται στον αέρα οι λύσεις για τα NPEs.
Ταυτόχρονα θα φέρουν πτώση διαφορές 6% με 7% στις ευρωεκλογές η πρωτιά της ΝΔ με 31,5% έναντι 25% ή 24% με 25% δεν θα ενθουσιάσει τους επενδυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης