Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Το Συμβούλιο της Επικρατείας «έσωσε» τον μερικό εκτροχιασμό του Προγράμματος Σταθερότητας

tags :
Το Συμβούλιο της Επικρατείας «έσωσε» τον μερικό εκτροχιασμό του Προγράμματος Σταθερότητας
Ανοιχτή η διεκδίκηση 2,2 δισ από του συνταξιούχους
Μερικώς σωσίβιο για τον προϋπολογισμό αποτέλεσε η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ να βάλει ταφόπλακα στις διεκδικήσεις των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, των υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και των  ΝΠΙΔ, ως προς την καταβολή των δώρων, Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, περισώζοντας περί τα 3 δις ευρώ (πάνω από 3% του ΑΕΠ), όμως ανοιχτό παραμένει σύμφωνα με τους εργατολόγους το θέμα με τα αντίστοιχα δώρα των συνταξιούχων, η διεκδίκηση των οποίων υπερβαίνει τα 2,2 δις.
Οι περικοπές είχαν αποφασιστεί με το μνημόνιο 2 (νόμος 4093/2012) και οι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν προσφύγει  στο ΣτΕ όπου η 7μελής σύνθεσης του ΣΤ΄ Τμήματος τους δικαίωσε κρίνοντας αντισυνταγματικές τις περικοπές των δώρων.
Όμως η υπόθεση οδηγήθηκε στην Ολομέλεια, η οποία παρά την αντίθετη εισήγηση, έκρινε κατά πλειοψηφία συνταγματικές τις περικοπές με αποτέλεσμα να κλείσει οριστικά τόσο το θέμα της επιστροφής τους όσο και των αναδρομικών.
Σύμφωνα με τον εργατολόγο, ειδικό για θέματα κοινωνικής ασφάλισης που μίλησε το bankingnews, Διονύση Ρίζο, το θέμα για τους συνταξιούχους παραμένει ανοιχτό, μιας και η Ολομέλεια του ΣτΕ το 2015 με την υπ΄ αριθμ. 2287/2015 απόφασή της είχε κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο 4093/2012 με αφορμή τις περικοπές των συντάξεων που είχαν γίνει.
Μετά την απόφαση του ΣτΕ όλοι οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά.
Ωστόσο για να αναγκαστεί το δημόσιο (ΕΦΚΑ) να πληρώσει αυτά τα ποσά θα πρέπει να ασκηθούν αγωγές στα Διοικητικά Πρωτοδικεία.
Αν οι αγωγές αναζητούν αναδρομικά πριν το 2013, ακόμη και να βγει θετική πρωτόδικη απόφαση, ο ΕΦΚΑ θα κάνει έφεση και η υπόθεση παραπέμπεται στο Εφετείο.
Και, εν τέλει, θα αναπεμφθεί και πάλι στο ΣτΕ.  
Αν οι αγωγές περιοριστούν για την περίοδο μετά την απόφαση του ΣτΕ, αν δηλαδή διεκδικούνται αναδρομικά από 1/7/2015 και μετά, σε περίπτωση θετικής απόφασης του Πρωτοδικείου ο ΕΦΚΑ θα πληρώσει αμέσως, εάν η διεκδίκηση σταματά με την δημοσίευση του νόμο 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) ο οποίος όρισε άλλο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων (δυσμενέστερο αλλά ενιαίο).
Αν ωστόσο η διεκδίκηση διατρέχει όλα τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι την ημέρα κατάθεσης της αγωγής (π.χ. τον περασμένο μήνα), είναι πολύ πιθανό ο ΕΦΚΑ να ασκήσει και πάλι έφεση.
Και αυτό γιατί η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι εισφορές επί των Δώρων συνυπολογίζονται πλέον στις συνολικές ετήσιες αμοιβές (συντάξιμος μισθός) επί του οποίου τίθενται τα ποσοστά της σύνταξης (αναπλήρωσης).
Εάν ο νόμος Κατρούγκαλου κριθεί αντισυνταγματικός, και αυτό είναι κάτι που εκκρεμεί στο ΣτΕ εδώ και 25 μήνες, από τον Οκτώβριο του 2017 χωρίς να έχει εκδοθεί ακόμη οριστική απόφαση, τότε όλοι οι συνταξιούχοι θα λάβουν, κατά μέσο όρο, περί τα 1.000 ευρώ (τα 800 ευρώ μόνο από τα Δώρα) για κάθε χρόνο από 1/1/2013 και μέχρι σήμερα.
Αντιθέτως, εάν ο νόμος 4387/16 κριθεί συνταγματικός, τότε τα αναδρομικά θα περιοριστούν για περίπου ένα χρόνο (1/7/2015 έως 12/5/2016). Κάτι που παραπέμπει σε αναδρομικά περί τα 800-1.000 ευρώ συνολικά ανά  συνταξιούχο.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης