Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Γ. Λαζαροπούλου (υποψήφια Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): Το δίλημμα των ευρωεκλογών

tags :
Γ. Λαζαροπούλου (υποψήφια Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): Το δίλημμα των ευρωεκλογών
Άρθρο της Γιώτας Λαζαροπούλου, υποψήφιας ευρωβουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ
Είναι πλέον ξεκάθαρο το δίλημμα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στις εκλογές της 26 Μαΐου,  θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα σε αυτούς που υποστηρίζουν 7ήμερη εργασία, που θεωρούν το 8ωρο ξεπερασμένο, τα δώρα Χριστουγέννων πελατειακά δωράκια  και σε αυτούς που επανέφεραν το νομικό πλαίσιο που διέπει τις συλλογικές συμβάσεις, αύξησαν τον κατώτατο μισθό, κατήργησαν τον υπο-κατώτατο κ.α.
Δεν ισχυριζόμαστε ότι η κατάσταση στους χώρους εργασίας είναι ρόδινη.
Ήδη πριν την έναρξη της κρίσης η εργοδοτική αυθαιρεσία βασίλευε σε χώρους δουλειάς, η ελευθερία της έκφρασης και της συνδικαλιστικής δράσης δεν ήταν δεδομένες.
Την εποχή της κρίσης η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία και ειδικά σε ορισμένους χώρους και κλάδους οι συνθήκες εργασίας χαρακτηρίζονται  βάρβαρες.
Στις τράπεζες πίσω από τα ακριβά μάρμαρα και τους γρανίτες κρύβεται μία πραγματικότητα της ύπαρξης εργαζόμενων πολλών ταχυτήτων (ενοικιαζόμενων/εργολαβικών) και μη τήρησης βασικών διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.
Μέσα σε τέτοιες συνθήκες η ίδρυση όχι μόνο ενός (Σύλλογος Εργαζομένων στην Εθνοdata) αλλά τριών συνολικά σωματείων - Σύλλογος Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ)  και Συλλόγου Εργαζομένων στην ICAP - ήταν ένας άθλος.
Ωστόσο οι ουσιαστικοί έλεγχοι του ΣΕΠΕ με επιβολή τσουχτερών προστίμων αλλά και 3ήμερης διακοπής λειτουργίας καταστημάτων τραπεζών έδωσαν το στίγμα ότι πλέον η ισχύουσα εργατική νομοθεσία θα πρέπει να τηρείται.
Η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης – η οποία επανήλθε στις 20 Αυγούστου του 2018 – δεν αφήνει κανένα περιθώριο παραβίασης της κλαδικής σύμβασης αφού αυτή θα πρέπει να θεωρείται ως το «απόλυτο πάτωμα», όπως ορθά τονίστηκε σε σύσκεψη της Γραμματείας Εργασιακών Σχέσεων της ΟΤΟΕ.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% έδωσε το έναυσμα ώστε να υπογραφεί η παραπάνω κλαδική σύμβαση, η πρώτη με αυξήσεις μετά το 2009.
Η αρχή της επεκτασιμότητας – η οποία επίσης  επανήλθε στις 20 Αυγούστου του 2018 – κατοχύρωσε την ισχύ της σύμβασης και για τους τραπεζοϋπαλλήλους ορισμένων συνεταιριστικών τραπεζών που δεν ανήκουν στην ΕΕΤ (Ένωση Ελληνικών Τραπεζών).
Για να αναφερθούμε στα της Ευρώπης, είναι γνωστό ότι η ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες με διάφορες μορφές – mini jobs, εργασία μέσω πλατφόρμας – και υπάρχουν ιδέες ευρύτερης εξάπλωσής τους. Αυτή την Ευρώπη προωθούν οι συνοδοιπόροι του κ. Μάνφρεντ Βέμπερ και το απέδειξαν όταν ψήφισαν υπέρ της κατάργησης του 8ωρου (για τους οδηγούς φορτηγών).  
Υπάρχει ωστόσο και η άλλη Ευρώπη, αυτή των συνδικάτων, των συλλογικοτήτων και  των ευρωβουλευτών που ήδη έχουν ξεκινήσει τη συζήτηση για μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών ώστε η εφαρμογή της ψηφιοποίησης των εργασιών να λειτουργήσει υπέρ του κόσμου της εργασίας και τα επιτεύγματα της επιστήμης να υπηρετήσουν τις δικές μας ανάγκες.
Αυτή την Ευρώπη θέλουμε να υπηρετήσουμε, αυτή την Ευρώπη ονειρευόμαστε και για αυτή την Ευρώπη θα ψηφίσουμε στις 26 Μαΐου.
Υ.Γ. Η Γιώτα Λαζαροπούλου είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εθνοdata και του Συλλόγου Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα. Επίσης συνέβαλλε αποφασιστικά στην ίδρυση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Icap Outsourcing Solutions.

Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό: Λαζαροπούλου Παναγιώτα (Γιώτα)

Απόφοιτη του: Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Τμήματος Πληροφορικής του Τ.Ε.Ι. Αθηνών
Μεταπτυχιακές σπουδές: Ecole National des Travaux Public de Etat (E.N.T.P.E.)
Λυών Γαλλία, πτυχίο Master (D.E.A.)
Πανεπιστήμιο Νανκίνγκ, Κίνα
Μιλάει: Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Κινεζικά.
Διατελεί: Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα –πρώην Εθνοdata
Διετέλεσε: Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.)
Έχει εργαστεί ως: Καθηγήτρια πληροφορικής σε ιδιωτικά και δημόσια ΙΕΚ και ΚΕΚ.
Ερευνήτρια, ως επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Κέντρο Ενεργειακής Εκπαίδευσης και έχει εκπονήσει μελέτες σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια
Μηχανικός υπολογιστών στην Εθνοdata
Μηχανικός υπολογιστών στην Εθνική Τράπεζα, στη Διεύθυνση Πληροφορικής.
Συνοδός γκρούπ/ξεναγός σε ταξιδιωτικό γραφείο και έχει ταξιδέψει σε 24 χώρες.
Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης