Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αν. Ροκοφύλλου (υποψήφια με «Αθήνα Ψηλά»): Το νέο υπόδειγμα καινοτόμου μητροπολιτικής ανάπτυξης που θέλουμε για την Αθήνα.

tags :
Αν. Ροκοφύλλου (υποψήφια με «Αθήνα Ψηλά»): Το νέο υπόδειγμα καινοτόμου μητροπολιτικής ανάπτυξης που θέλουμε για την Αθήνα.
Άρθρο της Άννας Ροκοφύλλου, υποψήφιας για τον Δήμο Αθηναίων με τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά»
Η Αθήνα σήμερα, κατά κοινή ομολογία, αποτελεί σε επίπεδο υποδομών, οργάνωσης και λειτουργίας μια γερασμένη πόλη.
Η απαξίωση είναι πλέον ορατή από τα συστήματα φωτισμού, φύλαξης, καθαριότητας έως τον στόλο οχημάτων και από τις απαρχαιωμένες τεχνολογικές και ψηφιακές της υποδομές έως το γερασμένο κτιριακό της απόθεμα.
Επιπρόσθετα η καταπονημένη Αθηναϊκή Πρωτεύουσα είναι μια πόλη που τα τελευταία χρόνια φθίνει λόγω διαρροής εγκεφάλων, φυγής των νέων και γήρανσης του πληθυσμού. Πως μπορεί μια Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα όπως η Αθήνα να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κατοίκων της και τις πολυδιάστατες προκλήσεις των καιρών σε καθεστώς εκθετικής γήρανσης;
Στα όρια του Δήμου Αθηναίων καταγράφονται υψηλά ποσοστά γερασμένων κτιρίων, με σοβαρούς κινδύνους καταστροφών.
Αν η γήρανση αποτελεί τη μία όψη του νομίσματος, το φάσμα της εγκατάλειψης αποτελεί την άλλη.
Στα 1400 υπολογίζονται πως είναι σήμερα τα εγκαταλελειμμένα κτίρια στην Αθήνα. Μεγάλος αριθμός άδειων γραφείων, κλειστών καταστημάτων καταγράφονται σε άλλοτε πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους της πόλης. Υποβάθμιση του δημόσιου χώρου, εγκατάλειψη γειτονιών και ανεπαρκής συντήρηση των διαθέσιμων κοινόχρηστων χώρων και των υποδομών συνιστούν την τριλογία της Αθηναϊκής  απαξίωσης. Ανεπαρκής φωτισμός, αίσθημα ανασφάλειας, απουσία οράματος και σχεδίου.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως η Αθήνα απουσιάζει από τον διεθνή ανταγωνισμό των πιο αναγνωρίσιμων και ανταγωνιστικών μητροπόλεων στον κόσμο.
Δεν συγκαταλέγεται καν στις πόλεις του Global Power City Index.
Δεν καταγράφεται στις πόλεις με δυναμική και ευκαιρίες ανάπτυξης, σε αντίθεση με πολλές άλλες πόλεις παρόμοιου μεγέθους και χαρακτηριστικών.
Η Αθήνα δεν μπορεί να συνεχίσει να μένει θεατής των εξελίξεων.
 Δεν έχει την πολυτέλεια να αφήνει αναξιοποίητο το συμβολικό και υλικό της κεφάλαιο.
Να επιτρέπει να απαξιώνεται το κτιριακό της απόθεμά.
Να χάνει μέρα με τη μέρα τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, τις επενδυτικές ευκαιρίες. Να απογοητεύει τους κατοίκους, τους εργαζόμενους, τους επιχειρηματίες, και τους επισκέπτες της.
 Χρειάζεται τώρα αλλαγή στο αναπτυξιακό της υπόδειγμα. Στο μοντέλο οργάνωσης, διοίκησης και λειτουργίας.
Στον συνδυασμό μας ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ, πιστεύουμε πως ο Δήμος Αθηναίων μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια καλύτερης και συστηματικότερης αξιοποίησης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της πόλης και προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων.
 Για το σκοπό αυτό σχεδιάζουμε τη σύσταση εξειδικευμένης υπηρεσίας (Invest in Athens), στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για να ενταχθεί η Αθήνα στον παγκόσμιο χάρτη των ελκυστικών επενδυτικών προορισμών.  
Θέλουμε μια πόλη που δίνει αξία στα κτίρια της.
Ο Δήμος μπορεί να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται εντός των ορίων του.
Σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς του Δημοσίου.
Με την άμεση θεσμοθέτηση ειδικού πλαισίου για τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα του ιδιωτικού τομέα.  
Με την δρομολόγηση συμπράξεων και συνεργειών με την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Με την ολοκληρωμένη καταγραφή και αξιολόγηση  της ακίνητης περιουσίας του Δήμου. Την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που θα δώσουν κίνητρα στους ιδιοκτήτες να ανακαινίσουν και να αξιοποιήσουν τα εγκαταλειμμένα κτίρια.
Με εργαλεία όπως η άτοκη δανειοδότηση και η μακροχρόνια αποπληρωμή μέσω των δημοτικών τελών είναι εφικτό να αλλάξει η εικόνα πολλών γειτονιών της Αθήνας.
Παράλληλα, διεκδικούμε ειδικό επιχειρησιακό αναπτυξιακό πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ 2021-2027, αφιερωμένο στην πόλη της Αθήνας, αξιοποιώντας την διεθνή εμπειρία αντίστοιχων προγραμμάτων που εφαρμόζονται σε πόλεις όπως στη Βερόνα και τη Βενετία. (Programma Operativo Regionale (POR) Veneto).
 Η Αθήνα διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα την καταστήσουν μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή μητρόπολη. Χρειάζεται τώρα αλλαγή στο αναπτυξιακό της μοντέλο.
Μια νέα εξωστρεφή φιλοσοφία διοίκησης, οργάνωσης και λειτουργίας.  
Με εμπνευσμένο σχέδιο και συντονισμένη δράση από ανθρώπους με εμπειρία που θέλουν και μπορούν.

Η Άννα Ροκοφύλλου είναι Δικηγόρος, εν ενεργεία Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής και υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος  στον Δήμο Αθηναίων, με τον Συνδυασμό ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ του Κώστα Μπακογιάννη.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης