Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα 3 σενάρια για την ελληνική οικονομία - Η κρίση τελείωσε αλλά έχει αφήσει βαριά κληρονομιά - Οι πολιτικές αδυναμίες παραμένουν

Τα 3 σενάρια για την ελληνική οικονομία - Η κρίση τελείωσε αλλά έχει αφήσει βαριά κληρονομιά - Οι πολιτικές αδυναμίες παραμένουν
Οι Financial Times περιγράφουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας από την κρίση στην ανάκαμψη επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι οι προκλήσεις παραμένουν
Την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από τότε που Αλέξης Τσίπρας εκλέχθηκε πρωθυπουργός έως σήμερα  περιγράφουν οι Financial Times, αφήνοντας αιχμές για την αλλαγή στάσης του όσον αφορά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
«Τι διαφορά μπορούν να κάνουν τέσσερα χρόνια.
Τον Ιανουάριο του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας, ο επικεφαλής του φαινομενικά εξαιρετικά αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, ανήλθε στην εξουσία, υποσχόμενος το τέλος της λιτότητας που βύθισε την Ελλάδα σε μια από τις μεγαλύτερες υφέσεις στην οικονομική ιστορία.
Σήμερα, υπό τη διακυβέρνηση του, η ανάκαμψη της Ελλάδας υπογραμμίζει την αφοσίωση του στην πολιτική της ευρωζώνης.
Λοιπόν, είναι όλα καλά τώρα;
Η απάντηση παραμένει "όχι".
Οι προκλήσεις παραμένουν μεγάλες αλλά υπάρχουν περιθώρια για κάποια αισιοδοξία» αναφέρεται στις πρώτες γραμμές του δημοσιεύματος.
Στο δημοσίευμα, περιγράφεται αναλυτικά πως η ελληνική οικονομία επέστεψε στην ανάπτυξη, η πορεία του ελληνικού χρέους, η επιστροφή στις αγορές με την έκδοση ομολόγων, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί στην αγορά εργασίας αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό (μείωση συντάξεων).

Ο τραπεζικός τομέας

Ειδική αναφορά γίνεται στον ελληνικό τραπεζικό τομέα.
«Ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι επίσης σημαντικά ισχυρότερος, με τις καταθέσεις να επιστρέφουν στις τράπεζες από το 2016 και μετά.
Ο έκτακτος δανεισμός από την ΤτΕ εξαλείφθηκε σχεδόν στα τέλη Δεκεμβρίου του 2018.
Η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ επίσης μειώθηκε δραματικά, σε 11,1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018 (το χαμηλότερο σημείο μετά το 2008).
Το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει σταθερή μείωση στα NPEs, αν και ο δείκτης σε όλα τα ανοίγματα παραμένει εξαιρετικά υψηλή, στο 45%.
Η Ελλάδα βγήκε από προγράμματα διάσωσης 8 ετών τον Αύγουστο του 2018 σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι θα περίμενε κανείς τρία με τέσσερα χρόνια πριν» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Τι μέλλει γενέσθαι

Στη συνέχεια οι Financial Times παρουσιάζουν τα τρία σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας: η συνέχιση της τρέχουσας τάσης, η επιστροφή σε νέα κρίση και η ραγδαία περαιτέρω βελτίωση.
Σχετικά με την πρώτη περίπτωση, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι έπειτα από μια τέτοια καταστροφική ύφεση, υπάρχει αβεβαιότητα για το ποια είναι σήμερα η τρέχουσα τάση ανάπτυξης αλλά και η έκταση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας.
Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα είναι 2,2% το 2020 και 1,6% το 2021, στη συνέχεια θα επιβραδυνθεί σε μόλις 1,2% ετησίως.
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η ανάπτυξη θα είναι μεσοπρόθεσμα περίπου 2%.
Σε κάθε περίπτωση θα πρόκειται για σταθερή αλλά αργή ανάκαμψη.
Το δεύτερο σενάριο, αν και απίθανο, σχετίζεται με τα εξής:
* δεν επιλύθηκαν κληροδοτημένα προβλήματα,
* τον κίνδυνο οπισθοχώρησης στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων
* την πιθανή ύφεση στο εξωτερικό.
Ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει κληροδοτηθεί είναι η επιδείνωση των ισολογισμών του ιδιωτικού τομέα, κυρίως των τραπεζών.
Γι' αυτό το ΔΝΤ επισημαίνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει πολύ ευάλωτο.
Την ίδια στιγμή -σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα- η οπισθοχώρηση όσον αφορά τις πολιτικές παραμένει μια πραγματική απειλή.
Η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% θα είναι δύσκολη.
Σχετικά με το τρίτο σενάριο, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι έχει να κάνει με την αποφασιστικότητα στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, τη βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων δαπανών και της φορολογίας, τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της δημόσια διοίκησης, την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, την  ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στους πολιτικούς και την επιστροφή των Ελλήνων που έχουν φύγει στο εξωτερικό.
Η ανάπτυξη -σε αυτή την περίπτωση- θα μπορούσε να επιταχυνθεί και το χρέος θα μπορούσε να μειωθεί πιο γρήγορα.

Η κληρονομιά της κρίσης  

Σύμφωνα με τους Financial Times, η ελληνική κρίση έχει τελειώσει, αλλά έχει αφήσει μια ζοφερή κληρονομιά.
Οι οικονομικές και πολιτικές αδυναμίες που την προκάλεσαν δεν έχουν εξαφανιστεί.
Η πειθαρχία όμως και η στωικότητα με την οποία αντιμετώπισαν οι Έλληνες την τελευταία τετραετία τις δυσκολίες της ύφεσης είναι αξιοσημείωτη.
Είναι πιθανή η διαρκής ανάκαμψη, αλλά θα εξακολουθεί να είναι πολύ αργή.
Δεν μπορεί να αποκλειστεί η οπισθοχώρηση.
Ωστόσο, υπάρχει και μία πολύ καλύτερη προοπτική: από τη φωτιά μπορεί να προκύψει μία νέα, πιο σύγχρονη και πιο δυναμική Ελλάδα: Οι Έλληνες διαπρέπουν ανά τον κόσμο.
Γιατί όχι και στην πατρίδα τους;
Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί μακρά περίοδο αυτοπειθαρχίας και υψηλής ποιότητας πολιτική.
Αυτό τώρα μπορεί να συμβεί.
Τουλάχιστον ας το ελπίσουμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης